Hyppää pääsisältöön

Dr. Dre toi gangsta rapin muhkeat soundit myös valkonaamoille

Elokuvasta Straight Outta Compton, näyttelijä Corey Hawkins.
Corey Hawkins näyttelee tuottajalegenda Dr. Dretä elokuvassa Straight Outta Compton Elokuvasta Straight Outta Compton, näyttelijä Corey Hawkins. Kuva: UPI straight outta compton dr. dre

Hyvä ystäväni päätti kokeilla hiphopmusiikkia syksyllä 2004. Olimme kaveriporukalla reissussa Kaliforniassa, ja valkonaamapartiomme ajeli Comptonin alueella Los Angelesissa. ”Jos minun pitäisi ostaa yksi räppilevy, mikä kannattaisi ostaa?” ystäväni tiedusteli. ”Straight Outta Compton, N.W.A.”, sanoin saman tien. Hyväksyviä nyökkäyksiä muilta äijiltä autossa. Ystäväni siirtyi N.W.A:n kautta luontevasti räppiin kuunneltuaan siihen asti lähinnä heviä ja grungea.

N.W.A. - Straight Outta Compton

Straight Outta Compton ilmestyi 1988 ja muutti hiphopin suunnan. Juuri teattereihin tullut, samanniminen elokuva kertoo klassikkoalbumin ja yhtyeen tarinan. Losangelesilainen superbändi N.W.A. ei ehtinyt olla koossa kuin pari vuotta, mutta debyyttialbumi ja bändin jäsenten tekemiset 90-luvun alussa loivat gangsta rapin lajityypin.

Tuolloin vielä tuottaja Dr. Dre eli Andre Young kutsui bändin musiikkia ”todellisuusräpiksi” eli ”reality rapiksi”. Todellisuuspohjaa bändin keulaan toi Eric Wright alias Eazy-E, joka kävi räppärin peruskoulun myymällä huumeita. Jykevät bassot, uhkaavat syntikkasoundit ja sensuroimattomat, katuelämää kuvailevat riimit tekivät kantaaottavasta hiphopista valtavirran ilmiön. Myös lähiöiden valkoinen yleisö alkoi löytää tasoja tästä iskevästä paatoksesta, kun se alkoi soida klubeilla ja bileissä.

Uusi elokuva kertoo, miten N.W.A eli Niggaz Wit Attitudes, sai alkunsa ja kasvoi maanlaajuiseksi ilmiöksi. Liittovaltion poliisi FBI auttoi lähettämällä Fuck Tha Police -kappaleen perusteella yhtyeelle varoituskirjeen: bändiä tarkkaillaan, ja poliisivoimat eivät hyväksy tällaista uhkailua. Bändi jatkoi biisin esittämistä kiertueellaan pidätyksistä huolimatta, ja tästä seurannut mediahuomio vain lisäsi bändin suosiota.

”Just cause I’m from the CPT / Punk police are afraid of me / A young nigga on the warpath / And when I’m finished, it’s gonna be a bloodbath / Of cops, dying in L.A.” Ice Cube latelee Fuck Tha Police biisissä.

Gangsta rap nousi valtavirtaan

N.W.A:n lyyrisen tykityksen isä oli O’Shea Jackson eli Ice Cube. Samantyyppistä tekstiä oli aiemmin kuultu mm. Public Enemyn tuotannossa. Grandmaster Flash and the Furious Fiven klassikkobiisi The Message esitteli tanssimusiikiksi syntyneen hiphopin vakavamman puolen jo 1982. N.W.A. kuitenkin jalosti lajityypin gangsta rapiksi, minkä jälkeen kenellekään amerikkalaiselle rodusta riippumatta ei jäänyt epäselväksi, että tällainen ilmiö on olemassa. Suomalaisillekin valkonaamoille oli nyt mahdollista samastua suurkaupunkien gettoelämään.

Elokuvasta Straight Outta Compton
O'Shea Jackson, Jr. näyttelee isäänsä Straight Outta Compton -elokuvassa Elokuvasta Straight Outta Compton Kuva: UPI straight outta compton ice cube

Popmusiikin valtavirrassa hiphop ei ollut aivan uusi ilmiö. Aiemmin Sugarhill Gangin Rapper’s Delight –biisissä räppäys tuotiin isosti diskomusiikkiin vuonna 1979 ja myöhemmin 80-luvulla esim. Run DMC:n sekoitti onnistuneesti räppiä ja rockia. Gangsta rapista alkoi kuitenkin hiphopin valtakausi popmusiikin tyylisuuntia muovaavana peruselementtinä.

N.W.A:n ja 90-luvun hiphopsoundin musiikillinen nero on Dr. Dre. Straight Outta Compton -elokuvaa on arvosteltu siitä, että se antaa Dr. Drestä liian täydellisen kuvan ja jättää kertomatta miehen synkästä puolesta. Lähisuhdeväkivallasta on avautunut esim. miehen ex-tyttöystävä, r&b-laulaja Michel’le.

Kotimaassaan Dr. Dre on jo kansallissankari, eräänlainen Kalifornian Eppu Normaali

Musiikki on kuitenkin se asia, mistä mies tunnetaan N.W.A:n jälkeenkin parhaiten. Soolouransa aluksi hän löysi MC-yhteistyökumppanikseen Calvin Broaduksen eli Snoop Doggin. Chronic-debyyttilevyn syvät bassosoundit ja ylärekisterissä kiemurtelevat syntikkasoolot määrittelivät g-funkin soundin, joka vetosi entistä laajempaan ja monikulttuurisempaan yleisöön. Miehen seuraavat isot MC-löydöt olivat Eminem ja 50 Cent, jotka sopivat Dr. Dren valtavirtastrategiaan ja myivät kunnolla levyjä maailmanlaajuisesti.

Dr. Dre ei ole ilmeisesti MC-kollegoidensa veroinen räppääjä, ja hänen on kerrottu ottavan kavereiltaan tekstejä vastaan omiinkin räppiosuuksiinsa. Tuottajana ja muusikkona hän on onnistunut muuttamaan soundiaan niin hienostuneesti ja säilymään niin relevanttina, että kotimaassaan hän on jo kansallissankari, eräänlainen Kalifornian Eppu Normaali. Straight Outta Compton -elokuva oli kolme viikkoa putkeen Yhdysvaltain katsotuin elokuva ja se on noussut sukupolvikokemukseksi keski-ikäisten amerikkalaisten keskuudessa.

Leffasta ovat twiitanneet esim. chicagolaisräppäri Common, The Rootsin MC Black Thought, levymoguli Rusell Simmons, koripalloilija Magic Johnson, Eminem ja Ice Cube.

Muusikko ja nerokas liikemies

Dr. Dren uusi sooloalbumi Compton nousi suoraan albumilistojen kärkikahinoihin. Compton julkaistiin ensin vain uudessa Apple Music -suoratoistopalvelussa, missä sitä kuunneltiin saman tien yli 25 miljoonaa kertaa. Levy on samaan aikaan nostalginen Dr. Dren muistelutrippi ja ajankohtainen poplevy jykevine trap-rytmeineen.

Yksi kiinnostavimmista MC:stä albumilla on Kendrick Lamar, joka on tämän hetken suurin Comptonista kotoisin oleva lupaus. Uskomatonta kyllä, Lamarin isä oli yksi vuoden 1992 mellakoiden ryöstelijöistä, jotka riehuivat Los Angelesin ytimessä N.W.A. soundtrackinaan. Rodney King pidätettiin kadulla maaliskuussa 1991 ja valkoiset poliisit pahoinpitelivät hänet ilman näkyvää syytä. Kun poliiseille ei tuomittu rangaistuksia, Kingin tukijat sytyttivät South Central Los Angelesin tuleen. Lamar on kertonut Compton-menneisyydestään mm.Rolling Stone -lehdessä.

Sukupolvikokemuksen lisäksi elokuva onkin ehkä myös hyvä oppitunti aloitteleville muusikoille

Dr. Dre on edelleen raskaan sarjan muusikko, mutta myös nerokas liikemies. Muut räppi-ihmiset ovat vuosien varrella suunnitelleet vaatemallistoja ja pyörineet urheilusponsoroinnin maailmassa. Dr. Dre rakensi levymoguli Jimmy Iovinen kanssa Beats by Dr. Dre -kuulokkeista uudenlaisen luksusbrändin. Hänen nimellään ja lupauksella muhkeasta kuuntelusoundista on myyty kuulokkeita maailmanlaajuisesti yli miljardin dollarin arvosta. Viime vuonna Dre ja Iovine myivät yhtiönsä Applelle yli kolmella miljardilla dollarilla. Kaksikon lähimenneisyyden bisnessiirroista on kertonut mm. Wired-lehti.

Dr. Dren liikemiespuoli vilahtaa myös Straight Outta Compton -elokuvassa. Kierojen managereiden vedätysten keskellä taiteen tekeminen käy tuottajalle hankalaksi. Sukupolvikokemuksen lisäksi elokuva onkin ehkä myös hyvä oppitunti aloitteleville muusikoille.

Ai mitä hyvä ystäväni on kuunnellut N.W.A:han tutustuttuaan? Ice Cuben ja Snoop Doggin soolotuotantojen kautta luontevasti mm. Outkastiin ja kotoiseen Eevil Stööhön.

Kommentit