Hyppää pääsisältöön

Festivaali pohti miten maahanmuuttaja tulee suomalaiseksi

True Finn elokuva pohtii suomalaisuutta
True Finn elokuva pohtii suomalaisuutta Kuva: True Finn pressikuva / Yle true finn elokuva

Voiko maahanmuuttaja tulla suomalaiseksi? Tätä kysymystä pohdittiin eilen Kansallismuseossa järjestetyssä Säätiöpäivän minielokuvafestivaalissa.

Tilaisuuden ajankohtaisin elokuva oli Yael Bartanan ohjaama True Finn, joka kokosi kahdeksaksi päiväksi yhteen taustoiltaan erilaisia suomalaisia pohtimaan suomalaisuutta. Majapaikka oli Kirkkonummella. Kaikki päähenkilöt olivat maahanmuuttajia tai edustajia vähemmistöryhmistä.

Kuka oikeastaan on suomalainen, he pohtivat elokuvassa. Pitääkö omistaa Suomen passi? Vilkasta keskustelua käydään Venäjän rajalle suuntautuvasta tonttikaupasta. Pitäisikö olla suomalainen, jotta voi omistaa Suomesta maata? Entä jos on saamelainen - onko silloin samaan aikaan suomalainen?

Elokuvassa keskustellaan, saunotaan, pilkitään, pukeudutaan kansallispukuihin, luetaan Mika Waltaria ja Tuntematonta sotilasta. Päähenkilöiden omat rutiinit kulkevat rinta rinnan suomalaisen identiteetin tarkastelun välillä. Esimerkiksi Somaliasta tuleva Mustafe levittää aamutuimaan lumiselle järven jäälle maton ja kumartaa Mekkaan.

Elokuva on nyt kenties ajankohtaisempi kuin sen ilmestyessä viime vuonna. Voiko turvapaikan hakijasta tulla suomalainen?

”Kyllä voi” vastasi Tiina Pirttilahti, elokuvassa nähty Suomen romani.
Kotoutuminen on tärkeää. Maahanmuuttaja tulee saada osaksi yhteiskuntaa, ennen kuin on liian myöhäistä.
”Sen täytyy tapahtua ennen kuin meillä on sama tilanne kuin Ranskassa ja Ruotsissa, jossa maahanmuuttajaporukat ovat keskenään gettoutuneet”, sanoi Martin-Éric Racine, toinen elokuvan päähenkilöistä sanoi.

Elokuva on vahva näytös, että taiteen avulla voi tarkastella suomalaista identiteettiä. Voisiko elokuva olla hyvää materiaalia myös kotouttamiskoulutuksessa?

”Kaikkien suomalaisten pitäisi nähdä tämä elokuva. En suuntaisi tätä vain kotouttamiseen”, tilaisuudessa keskustelijana ollut kansanedustaja Jani Toivola (vihr) sanoi.

Hänen mielestään ilmapiiri viime aikoina on muuttunut huomattavasti. ”Ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen minulle on huudettu kadulla että neekeri. Sitä ennen huudeltiin lähinnä että kansanedustaja”, hän kertoi.

”Pakolaiskriisissä ei ole tällä hetkellä mitään logiikkaa, se on karannut täysin käsistä”, tilaisuudessa keskustelijana ollut kansalaisaktivisti ja toimittaja Maryan Abdulkarim sanoi.
.

Kommentit