Hyppää pääsisältöön

Lintu kiinni ja rengas kinttuun – näin hurjalta näyttää rengastaminen

punarinta lintuverkossa
Punarinta odottaa rengastajaa. Tämä lintu on jo rengastettu, joten pian se pääsee jatkamaan päiväänsä. punarinta lintuverkossa Kuva: Markku Sipi / Yle, kuvakaappaus punarinta

Tänä syksynä lintujen muutto on myöhässä, koska pesintäkin oli myöhässä, kertoo eläintieteilijä Markus Piha. Myös poikasia on keskivertoa vähemmän. Rengastajalla riittää silti työtä.

Verkot esille

Työpäivän aloitus klo 4.45 on rengastajalle myöhään, koska kesällä työt voidaan aloittaa yhden aikaan yöllä. Myöhäiset aamut ovat syksyn suomaa luksusta.

Lintujen rengastusta voi verrata kalastamiseen. Työt aloitetaan ennen auringonnousua, toimitaan ulkosalla ja "saalista" pyydetään verkoilla. Ääniaaltojakin hyödynnetään: kalastuksessa käytetään kaikuluotausta, lintujen pyynnissä kaiutinta. Periaate tosin on käänteinen - kaikuluotain saattaa kalaparvien tykö, mutta kaiutin kutsuu linnut verkolle.

Kuvauspäivänä hyvillä apajilla meidän ei tarvinnut kauaa odotella. Verkosta poimittiin rautiaisia ja punarintoja.

Hilut kinttuun

Suomessa pesii tällä hetkellä puolisen miljoonaa rautiaisparia. Punarintojen pesimäkanta tänä vuonna on huomattavasti suurempi, n. 2,5 miljoonaa.

Yleinen tai ei, kaikille verkosta poimituille rengastamattomille linnuille laitetaan rengas nilkkaan - myös edellisessä videossa verkkoon lentäneelle punarinnalle. Lintua ei suinkaan jätetty sijoilleen vaan se irrotettiin pikimmiten.

Lintujen käsittely saattaa näyttää hurjalta, mutta rengastaja tuntee linnut. Osaavissa käsissä lintu ei vahingoitu vähääkään.

Hämmästyin nähdessäni, miten kiltisti punarinta antoi punnita itsensä. Enkä tiennyt, että linnutkin keräävät punkkeja. Tällä kaverilla olikin melkoinen köriläs nokkansa pielessä.

Muuttolintuja rengastetaan marraskuulle saakka

Muutama viikko kuvausten jälkeen soitin Markus Pihalle ja kysyin muuttotilanteesta. Ja kyllä, rautiaiset ovat pääosin lähteneet Italiaan. Punarintojen muutto sen sijaan huipentuu näinä hetkinä, syys-lokakuussa. Työtä riittää, valtaosa hyönteissyöjistä on vielä jäljellä.

Puhelimessa Markus yskii ja kertoo kärsineensä flunssasta kuluneet puolitoista viikkoa.

- Mutta kyllä se tauti tokenee tuolla ulkona kylmissä syyssateissa, Markus naurahtaa.

Työt eivät suinkaan lopu syksyisen rengastusurakan jälkeen. Talvella on luvassa mm. talvirengastusta, pönttöjen tekoa ja datan kirjaamista.

Suomessa rengastetaan keskimäärin yli 200 000 lintua vuodessa. Se tekee noin 300 lintua per rengastaja. Voimassaolevia rengastuslupia oli vuoden 2013 lopussa 634. Määrät kuitenkin vaihtelevat melkoisesti. Suurin osa llintujen rengastajista on kokeneita lintuharrastajia, jotka ovat saaneet rengastajan koulutuksen.

Yle Luonto toivottaa kaikille rengastajille työniloa!

Lisää aiheesta

Kommentit