Hyppää pääsisältöön

Näin saat täydellisen perhe-elämän

Ohjeet optimaaliseen perhe-elämään tarjoaa Tapani "Latva" Kakkonen
Ohjeet optimaaliseen perhe-elämään tarjoaa Tapani "Latva" Kakkonen Kuva: Annukka Palmén-Väisänen, Yle tapani latva kakkonen

Moni harrastaa epäoptimaalista perhe- ja parisuhde-elämää, koska sen enempää yhteiskunnalla kuin lähisuvullakaan ei valitettavasti ole nykyään arvovaltaa saati laillista oikeutta pakottaa nuoria tekemään järkeviä valintoja. Seurauksena on tarpeetonta ahdistusta, epäonnistumisen kokemuksia ja yleistä pahaa mieltä. Kerron tässä lyhyesti, kuinka kannattaa elää.

Nainen

Tee lapset ollessasi nuori ja hedelmällinen eli alle 25-vuotiaana. Tee heitä enintään kolme. Suurempi määrä on kohtuutonta paskomista, ei tämä maailma ole vain sinun välittömiä jälkeläisiäsi varten. Lastesi isä voi olla jääkiekkoilija, historian opiskelija tai kuljetusalan ammattilainen – olet vielä naiivi etkä tiedä mitä haluat, joten eroat hänestä joka tapauksessa viidessä-seitsemässä vuodessa. Sinun kannattaa siis valita sympaattinen mies, jota siedät sillä välin.

Koska olet nuori ja älytön, pilaat lapsesi. Tätä on turha surra – kaikki lapset menevät pilalle ja se on aina vanhempien syy, mutta jotenkin tässä on siitä huolimatta ihmiskuntana kehitytty toisiaan luolissa nuijivista apinoista Coelhoa lukemaan ja kasvattamaan parvekkeella mehuvehnäorasta.

Kaikki lapset menevät pilalle ja se on aina vanhempien syy.

Vuotesi pienten lasten kanssa ovat kieltämättä rankkoja, varsinkin koska sinun tulee samalla opiskella ensimmäinen ammattisi. Nuorena sen kuitenkin vielä vimmalla jaksaa. Älä missään tapauksessa stressaa koulutusalan valinnasta tässä vaiheessa, valitset joka tapauksessa väärin, koska olet kokematon ja typerä. Valmistuttuasi työnhakuasi helpottaa se, että lapsesi ovat jo kohta kouluiässä. Älä rupsahda.

27 ikävuoden tienoilla on muutoksen aika. Otat eron ja selität lapsille että näin joskus käy. Tästä alkaa varsinainen elämäsi. Lapset ovat halutessasi vuoroviikoin isällään, joten sinulla on aikaa joogata, höpsähtää eläinhomeopatiaan ja käydä kielikursseilla. Miehiä on tässä vaiheessa tarjolla niin paljon kuin jaksat niellä.

32-vuotiaana olet aikuinen ja osaat jo ajatella. Siksi otatkin nyt uuden, lapsettoman ja rahastosijoittamista harjoittavan miehen. Hänen ei edes tarvitse olla varsinaisesti rikas – entinen siippasi kustantaa puolet lasten elämästä, joten voitte elää kahden aikuisen tuloilla varsin kohtuullista elämää siihen saakka, että saat kolattua lapset nurkista maailmalle.

Koska sinulla riittää energiaa, lohdutat tuntemaasi 38-vuotiasta ensisynnyttäjää, jonka kalpea koeputkikeskonen on kaikelle allerginen.

Noin 40-vuotiaana alat elää itsellesi. Voit melko vapaasti matkustella nykyisen puolisosi kanssa tai opiskella viimein löytämällesi unelmiesi alalle, koska yhteisessä täysin maksetussa omistusasunnossa eläminen on niin naurettavan halpaa ja toisaalta nuoruutesi teatteritieteen maisteritutkinnolla et mitään järkevää työelämässä tee. Nyt on aikaa kehittyä ihmisenä. Mikäli sinulla on tyttäriä ja jaoit tämän tekstin heillekin, olet myös jo isoäiti sellaisessa iässä, että jaksat vielä iloita asiasta.

Koska sinulla riittää energiaa muidenkin tukemiseen, lohdutat tuntemaasi 38-vuotiasta ensisynnyttäjää, jonka kalpea koeputkikeskonen on kaikelle allerginen. Yrität peitellä sääliäsi, kun entiset opiskelutoverisi rahtaavat kroonisesti korvatulehtuneita taaperoitaan terveyskeskukseen. Uskottelet heille, ettei siinä ole mitään outoa jos kuusikymppisenä leipoo lakkiaispullaa esikoiselleen.

Onneksi olkoon, sinulla on puolet elämästäsi jäljellä ja kaikki olennaiset asiat hoidettuna!

Mies

Mene jollekin mielekkäälle ja vähintään kohtuullisesti palkatulle alalle töihin heti, kun kykenet. Aloita rahastosijoittaminen, kun sinulla on muutamakin kymppi kuukaudessa ylimääräistä säästettäväksi. Hanki omistusasunto mahdollisimman pian. Tee töitä kohtuullisen ahkerasti. Älä missään tapauksessa tee lapsia.

Tämän lisäksi et tarvitse juurikaan muita ohjeita. Pidä hauskaa. Pelaa pleikkaa, lue sotahistoriaa, harrasta laitesukellusta tai sukan kutomista. Yritä kuitenkin pitää itsesi kunnossa ja käy vähintään vuosittain ottamassa itsestäsi kuvia ulkomailla, koska sporttiset maailmanmiehet vetoavat naisiin.

Älä missään tapauksessa tee lapsia. Pidä hauskaa.

Mikäli et ole aivan räävitön elukka, 35-vuotiaana asut jo velattomasti ja olet humputellut punteistasi pahimmat menohalut. Keskity siis seuraavat kymmenen vuotta löytämään puolisoksesi viehättävä 32-vuotias kahden lapsen äiti. Näissä parametreissä on jonkin verran harkinnanvaraista toleranssia, mutta onneksi oletkin nähnyt maailmaa ja osaat siksi tehdä järkevän tilannearvion.

Joitakuita saattaa houkutella huomattavasti nuoremman naisen ottaminen, mutta tässä on useita heikkouksia. Tärkeimpänä näistä mainittakoon, että nuoret naiset ovat arvaamattomia. Saatat joutua eroisäksi ja elatusmaksajaksi, minkä jälkeen elämäsi on kurjaa, koska kaipaat jatkuvasti lapsiasi ja ruokkojen köyhdyttämänä imeskelet kieltäsi nälän pitimiksi.

Sen sijaan 32-vuotiaasta, lapset tehneestä naisesta näet suurin piirtein, mitä hän tulee niin luonteensa puolesta kuin muutenkin todennäköisesti olemaan lopun ikäänsä. Hänen lastensa luonteesta ja perheen keskinäisestä dynamiikasta on myös pääteltävissä paljon. Nätti nainen ja mukavat muksut ovat lyömätön yhdistelmä.

Nätti nainen ja mukavat muksut ovat lyömätön yhdistelmä.

Nyt alat yhteiseloon elämäsi naisen kanssa ja osa-aikaisäksi ipanoille, jotka ovat vielä tässä vaiheessa tarpeeksi nuoria kiintyäkseen sinuun, kunhan kohtelet heitä aina reilusti ja ystävällisesti. Pääset ajan myötä osalliseksi niin lasten arkeen kuin tärkeisiin elämän virstanpylväisiinkin, minkä seurauksena joku saattaa tulla hautajaisiisi. Et kuitenkaan koskaan joudu isänä juridiseen tai elatusvastuuseen, mikäli jokin menee hyvästä ennakkosuunnittelusta huolimatta pieleen.

Onneksi olkoon, asiasi ovat suunnilleen niin hyvin kuin on kohtuullista toivoa. Edelleen tuntemasi jomottava epätoivo johtuu elämästä.

Kolumnisti Tapani "Latva" Kakkonen pakinoi Marja Hintikka Liven konehuoneesta 2015-2016.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.