Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Atte Blom pääkuva

Rakkaudesta Loveen - Asa

Räppäri Asa levyarkistossa
Räppäri Asa levyarkistossa Kuva: Minna Kallinen asa

Räppäri Asalta ilmestyi elokuussa Love-niminen albumi. Levyn nimi selittyy sillä, että albumin kaikissa kappaleissa sämplätään alun perin Love Recordsin julkaisemaa musiikkia.

Asa on perehtynyt legendaarisen levy-yhtiön julkaisuihin jo kauan ennen kuin uutta albumiaan alettiin tehdä. ”Mutta on siellä edelleen pimeitä kulmia. Esimerkiksi vasta viime viikolla sain kuulla, että Kummitus-yhtyeeltä on julkaistu joskus kokonainen albumi. Luulin että heiltä ilmestyi vain singlejä."

Asan Love Records -lista

1. Blues Section & Jim Pembroke: Only Dreaming (single [LRS1005], 1967)
“Mun lempimusaa on Alice Cooper -yhtyeen ensimmäiset levyt sekä ZZ Topin alkupään tuotanto. Blues Section on lähimpänä sitä samaa äänimaailmaa. Lisäksi Eero Koivistoisen alttofoni teki Blues Sectionista paljon muutakin kuin progressiivista rokkia soittavan yhtyeen: siinä yhdistyi myös kaunis jazz. Blues Sectionin levyt ovat tärkeitä myös siksi, että olen saanut ne äidiltäni.”

2. Blues Section & Kirka: Avaruuslaulu (single [LRS1008], 1968)
”Kirkan lauluääni on Michael Jacksonin kaltainen haulikko: toista sellaista ei ole. Onneksi Kirkan uraa on taltioitu niin laajasti. Avaruuslaulussa on jotain euroviisumaisen suurta, mutta samalla italialaista avaruusprogea. Kaikkien euroviisujen pitäisi olla edelleen tällaisia.”

3. The Otto Donner Element All Stars: Haka Blues (single [LRS1019], 1968)
Otto Donneria pidän Suomen Serge Gainsbourgina. Hän saa mut rakastamaan kaikkia suomenruotsalaisia, mutta estetiikkansa vaikuttaa hyvin ranskalaiselta. Sävellystyönsä on kiehtovaa, siinä on Lasse Mårtensonin keveyttä ja elämänmyönteisyyttä. Haka Bluesin seiskatuumaista singleä on tullut metsästettyä vuosien saatossa kovasti.”

4. International Harvester: Sommarlåten (Sov gott Rose-Marie [LRLP1005], 1968)
”Ruotsalainen bändi, jossa oli samoja muusikoita kuin Träd, gräs och stenar -yhtyeessä. Jälkimmäisen bändin albumin olen hukannut erään dj-keikan yhteydessä Turussa. Käyn usein Ruotsissa tutkimassa levykauppoja ja olen kuunnellut paljon ruotsalaista musiikkia. Tää kappale voisi olla vaikka Weezerin paras biisi.”

5. Wigwam: Luulosairas (single [LRS1028], 1969)
” Luulosairaan alkuriffi on itselleni kuin kesäinen skede-tunnari elämään. Se ei ole mielestäni kovinkaan suomalainen biisi ja selkeästi syntynyt heinä-elokuun parhaina viikkona. Kappaleessa on rohkea sanoitus: ei tekotaiteellisuutta, vaan siinä konkreettisesti etsitään jotain näkymätöntä ja puhutaan hengellisistä tasoista. Nykypäivänä hengellinen etsiminen on Docventures-tyylistä dissausta ja analyysia yhdistettynä.”

6. Pekka Streng & Tasavallan Presidentti: Makea Sandra (Magneettimiehen kuolema [LRLP28], 1970)
”Pekka Strengin syvin olemus on ollut keveä, ei mitään turhaa väkisin vääntämistä. Makea Sandra on kesäinen laulu, jonka voisi helposti kuvitella tulevan vaikkapa Brasiliasta. Tästä kappaleesta on myös hieno versio, jossa taustalla soittaa Soulset.”

7. Soulset: The Dish (Reunion [LXLP502], 1970)
”Kova edelläkävijä soundin puolesta. Melkeinpä mustinta musiikkia mitä Suomesta on tullut.”

8. Isokynä Lindholm: Jazzikansa tulee (Sirkus [LRLP76], 1973)
”Suomenruotsalainen edustaja. Oon miettinyt paljon sitä, kuinka nerokas Lindholm on, ja kuinka leikkisä palapelimäinen tapa hänellä on ollut tehdä lauluja. Kappaleessa on myös soitin, jota minäkin osaan soittaa, eli kazoo.”

9. Rauli Badding Somerjoki: Paratiisi (Näin käy Rock & Roll [LRLP100], 1974)
”Paratiisi on Suomen kesän suurimpia järkäleitä. Kun kosiskellaan tyttöä lähtemään mukaan landelle ja puhutaan kuinka aallot vaahtoavat kuin A-olut, niin se osuu maaliinsa. Myös Jukka Tolosen soittama kitarasoolo on uskomaton: jazz ja omapäinen, mutta hengessä vahvasti läsnä.”

10. Pekka Pohjola: Hereilläkin uni jatkuu (Harakka Bialoipokku [LRLP118], 1974)
”Pekka Pohjolan tuotanto on parhaita esimerkkejä siitä, kuinka progen ei tarvitse olla älykkömäistä viisastelua kuulijoille, vaan siinä on enemmänkin joku maalaus tai tarina, jota yritetään ihmisille avata. Saa toivomaan, että basistit tekisivät enemmänkin soololevyjä. Laulaja-lauluntekijä -vetoisuus on omalla tavalla ärsyttävää. Musiikki ei ole pelkkää hoilaamista, vaan ääniä jotka tallennetaan. Se että kappaleissa ei lauleta jättää ajatuksille tilaa, eikä tarvitse välttämättä aina elää lauluntekijän senhetkistä tunnetta, vaan kasvattaa omat tunteensa laulun ympärille.”

11. Jukka Tolonen: Jimi (Hysterica [LRLP149], 1975)
”Tähän kappaleeseen pätee paljolti samat sanat kuin Pekka Pohjolan biisiin. Tolonen on taiteilija siinä missä monet muut ovat matkijoita. Kun tämän biisin riffi alkaa tekee mieleni räpätä.”

12. Kaseva: Syksy (Kun maailma elää [LRLP158], 1976)
”Suomen Beatles. Täysin omalaatuinen sävelmä, kuin joukko intialaisia olisi tullut Suomeen tekemään popmusiikkia. Selittämättömiä lauseita siellä täällä, mutta kyllä ne kaikki mahtuvat minun päässäni syksyyn. Olen onnellinen, kun herkät ihmiset pääsevät tekemään musiikkia.”

13. Eero Koivistoinen: The Front is Breaking (The Front is Breaking [LRLP188], 1976)
”Täydellistä musiikkia, joka tekee kotitöistäkin helpompaa. Pitää sinun sitten siivota, tiskata tai pestä pyykkiä, niin tämä toimii taustalla. Paras rumpulooppi mitä Love Recordsin arkistosta löytyy. Kaikki sampletoukat silmä kovana kirppislaareilla, jos tämä nimi tulee vastaan!”