Hyppää pääsisältöön

Sehän on Sibelius!

Fiktiivinen pienoisdokumentti Sehän on Sibelius! tarjoaa päivitetyn kuvan Sibeliuksesta ihmisenä. Piia Hirvensalon ja Minna Lindgrenin käsikirjoittama televisiosarja alkaa 6.10. Yle Teemalla. Haastatteluja, näyteltyjä kohtauksia, animaatiota ja trikkikuvia sisältävä dokumenttisarja esittelee säveltäjän persoonaa kahdeksasta eri näkökulmasta.

Sibelius päivitettynä

1 Ulkonäkö ja luonne
Kokovartalokuva Jean Sibeliuksesta, joka tulee sitä pitemmäksi, lihavammaksi ja kaljummaksi, mitä laajemmalle hänen maineensa leviää. Asiantuntijoina säveltäjä Kaija Saariaho, pukututkija Minna Kaipainen ja grafologi Tero Asp.

2 Nero ja luonto
Minkälainen luonnon ystävä Suomen ainoa nero on? Miksi Sibelius ihailee enemmän kurkia ja joutsenia kuin peipposia ja hömötiaisia? Asiantuntijoina säveltäjä Kaija Saariaho, kulttuurihistorioitsija Laura Kolbe ja eräopas Kari Korhonen.

3 Terveys ja hermot
Sibelius kuolee 91-vuotiaana onnellisesti vanhuuteen. Terveinä vuosinaan hän pelkää tauteja ja kuolemaa sekä suunnittelee ruumisarkkuaan. Asiantuntijoina säveltäjä Kaija Saariaho, grafologi Tero Asp ja lääketieteen historian dosentti Heikki S. Vuorinen.

4 Raha ja nautinnot
Sibelius ei ole koskaan niin velkaantunut, ettei saisi hankituksi hieman ostereita ja samppanjaa. Nautiskelijan elämä tulee kalliiksi. Asiantuntijoina säveltäjä Kaija Saariaho, kulttuurihistorioitsija Laura Kolbe, viiniasiantuntija Ilkka Sirén ja drinkkimestari Greta Grönholm.

5 Pappa ja perhe
Kuuden tyttären ja 16 lapsenlapsen kantaisä, Pappa Sibelius, kertoo satuja, huolestuu korsetista ja säteilee turvaa ympärilleen. Asiantuntijoina säveltäjä Kaija Saariaho, isyystutkija Ilana Aalto ja perheterapeutti Jorma Virtanen.

6 Työ ja inspiraatio
Sibelius työskentelee ankarasti, ja siihen tarvitaan alkoholia, alasinta ja auringonnousuja. Asiantuntijoina säveltäjä Kaija Saariaho, työnohjaaja Helena Ahonen ja grafologi Tero Asp.

7 Aino ja Janne
Parisuhde, joka kestää 68 vuotta, sallii viftit ja mykkäkoulut. Fiktiivinen dokumentti paljastaa Ainon ja Jannen tiiviin siteen salaisuudet. Asiantuntijoina säveltäjä Kaija Saariaho, kulttuurihistorioitsija Laura Kolbe ja parisuhdeterapeutti Jorma Virtanen.

8 Lopettamisen vaikeus
Yli 25 vuotta Sibelius säveltää joka yö, vaikka ei julkaise mitään. Miksi taiteilija ei koskaan jää eläkkeelle? Asiantuntijoina säveltäjä Kaija Saariaho, kirjailija ja suomentaja Martti Anhava, työnohjaaja Helena Ahonen, pukututkija Minna Kaipainen ja lääketieteen historian dosentti Heikki S. Vuorinen.

Näyttelijät Kari Hevossaari (Jean Sibelius), Cécile Orblin (Aino Sibelius)
Käsikirjoitus Minna Lindgren, Piia Hirvensalo
Toimittaja Minna Lindgren
Animaatiot ja trikit Kirsi Kukkurainen
Leikkaus ja kuvankäsittely Teemu Kokkonen
Kuvaus Petteri Lappalainen, Jaakko Siiskonen
Äänitys Pekka Pylkkö, Rauno Mynttinen, Matti Seppänen
Äänisuunnittelu Pentti Männikkö
Tuotantokoordinaattori Sanna Ovaska
Ohjaaja Piia Hirvensalo
Tuottaja Katri Henriksson
Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde 2015

Lue lisää animaatioista

Lue myös - yle.fi:stä poimittua