Hyppää pääsisältöön

Skandinavian parhaat sökömiehet nokittelivat laivalla

"Mikä saa pelimiehen jättämään lähimmäisensä joulupyhien alla ja suuntaamaan risteilylle? Haluaako hän kenties sivistyneesti pelata hieman uhkaa?" Ruotsinlaivalla miteltiin joulukuussa 1990 avopokerin eli sökön Scandinavian Open -turnaus. Suurimmilla panoksilla pelattiin kilpapöytien ulkopuolella.

Eikä tässä pelissä ollut dopingtesteistä tietoakaan, eikä hetken kuluttua opintolainoistakaan.― Toimittaja Juha Granath.

Sökön ensimmäinen pohjoismainen turnaus keräsi laivapöytiin liki sata ottelijaa. Maailman kisat -ohjelman raportissa haastateltu Jorma Mattila arvioi, että Suomesta aktiivipelaajia löytyi ainakin kuusi–seitsemänsataa. Jotkut pelasivat avopokeria myös ammatikseen. Sököä onkin kutsuttu aina Suomen kansallispokeripeliksi.

Peli eteni kierroksittain, kuuden korttihain pöytäkunnilla. Kukin pelaaja sai turnaukseen viisi tuhatta pelimarkkaa käyttöönsä. Peli kulki suomalaisittain tutuin avopokerisäännöin. Jatkoon pääsi kaksi pelaajaa per pöytä.

Pelin valvojien silmien oli pysyttävä sirkeinä, jotta sökö pysyisi rehtinä ja reiluna. Suomessa viina ja kortti on hyvin vaarallinen yhdistelmä.

Turnaukseen osallistui myös sökön hallitseva suomenmestari Jaakko Surujärvi, joka haastattelussa analysoi eroja hyvien ja huonojen pelaajien välillä: ”Lähinnä pelityyli ja se pokerinaama.”

Finaaliin asti edennyt Ari Ylönen arvioi, että parhaimpien pelaajien välisessä sökössä tuurilla oli erittäin suuri merkitys.

Koko turnauksen palkintopotti kohosi 12 500 markkaan. Todella suuret rahat liikkuivat kuitenkin turnauksesta jo tippuneiden pelurien ajanvietepeleissä. Huhuttiin, että joku oli netonnut yön aikana jopa lähes 400 000 markkaa.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto