Hyppää pääsisältöön

Skandinavian parhaat sökömiehet nokittelivat laivalla

"Mikä saa pelimiehen jättämään lähimmäisensä joulupyhien alla ja suuntaamaan risteilylle? Haluaako hän kenties sivistyneesti pelata hieman uhkaa?" Ruotsinlaivalla miteltiin joulukuussa 1990 avopokerin eli sökön Scandinavian Open -turnaus. Suurimmilla panoksilla pelattiin kilpapöytien ulkopuolella.

Eikä tässä pelissä ollut dopingtesteistä tietoakaan, eikä hetken kuluttua opintolainoistakaan.― Toimittaja Juha Granath.

Sökön ensimmäinen pohjoismainen turnaus keräsi laivapöytiin liki sata ottelijaa. Maailman kisat -ohjelman raportissa haastateltu Jorma Mattila arvioi, että Suomesta aktiivipelaajia löytyi ainakin kuusi–seitsemänsataa. Jotkut pelasivat avopokeria myös ammatikseen. Sököä onkin kutsuttu aina Suomen kansallispokeripeliksi.

Peli eteni kierroksittain, kuuden korttihain pöytäkunnilla. Kukin pelaaja sai turnaukseen viisi tuhatta pelimarkkaa käyttöönsä. Peli kulki suomalaisittain tutuin avopokerisäännöin. Jatkoon pääsi kaksi pelaajaa per pöytä.

Pelin valvojien silmien oli pysyttävä sirkeinä, jotta sökö pysyisi rehtinä ja reiluna. Suomessa viina ja kortti on hyvin vaarallinen yhdistelmä.

Turnaukseen osallistui myös sökön hallitseva suomenmestari Jaakko Surujärvi, joka haastattelussa analysoi eroja hyvien ja huonojen pelaajien välillä: ”Lähinnä pelityyli ja se pokerinaama.”

Finaaliin asti edennyt Ari Ylönen arvioi, että parhaimpien pelaajien välisessä sökössä tuurilla oli erittäin suuri merkitys.

Koko turnauksen palkintopotti kohosi 12 500 markkaan. Todella suuret rahat liikkuivat kuitenkin turnauksesta jo tippuneiden pelurien ajanvietepeleissä. Huhuttiin, että joku oli netonnut yön aikana jopa lähes 400 000 markkaa.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto