Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Suomalaisia tutkimusmatkailijoita pääkuva

Suomalainen Spöring pääsee James Cookin matkaan

Herman Dietrich Spöring nuorempi (n.1733-1771) oli suomalainen tutkimusmatkailija, joka osallistui löytöretkeilijä James Cookin ensimmäiseen purjehdukseen Endeavour-laivalla maailman ympäri.

Hän on kuuluisa suomalainen tutkimusmatkailija, josta tiedetään hämmästyttävän vähän.

- Herman Dietrich Spöring nuorempi on kuuluisa suomalainen tutkimusmatkailija, josta tiedetään hämmästyttävän vähän. Hän syntyi Turussa professoriperheeseen, aloitti opiskelut Turun akatemiassa ja päätti sitten lähteä Tukholmaan jatkamaan opintojaan. Spöringin arvellaan tutustuneen Tukholmassa kasvitieteilijä Carl von Linnéhen, mutta mitään kirjallisia todisteita tästä ei ole. Tukholman jälkeen hän katoaa kymmeneksi vuodeksi. Mitään kirjallisia lähteitä ei ole löytynyt. Kunnes Herman Spöring nuorempi pulpahtaa esiin Lontoossa kellosepän koulutuksen saaneena ja ruotsalaisen Daniel Solanderin sihteerinä, kertoo kulttuurimaantieteen professori Markku Löytönen Helsingin yliopistosta.

Robert Charles Dudleyin maalaus
Robert Charles Dudleyin maalaus Kuva: Metropolitan Museum of Art/Yle robert charles dudley

- Daniel Solander tunsi luonnontieteilijä Joseph Banksiin, joka pääsi tieteellisen retkikunnan johtajana viimeisen suuren löytöretkeilijän James Cookin ensimmäiselle maailmanympäripurjehdukselle. Daniel Solander pääsi Banksin myötä matkalle mukaan, ja näin myös Spöringille aukeni sihteerinä paikka Cookin laivaan. Löytöretkeilijä James Cookin matka oli valtava menestys kaikin tavoin. Tyynellävaltamerellä Cookin matka suuntautui etelään. Tarkoitus oli mm. etsiä viimeistä tuntematonta mannerta, jonka olemassa olo oli päätelty, mutta mitään todistetta siitä ei ollut löytynyt. Cook purjehti kauemmas etelään kuin kukaan muu ennen häntä, kunnes jäät pysäyttivät matkanteon. Huonoa onnea oli se, että Cook purjehti kohti Etelämannerta kohdassa, jossa mantereen rantaviiva on kaikkein kauimpana etelässä, toteaa Löytönen.

- Herman Spöring nuorempi sairastui Jakartassa ja kuoli sitten saamiinsa tauteihin. Hänet haudattiin mereen 300 kilometrin päähän Joulusaaresta vuonna 1771. Sen jälkeen Spöring käytännössä unohdettiin. Mutta 200 vuotta myöhemmin, kun Cookin matkalla tehtyjä piirroksia tutkittiin, huomattiin että valtaosa piirroksista olikin Spöringin tekemiä! Tämän myötä Spöring nuorempi tavallaan rehabilitoidaan Cookin ensimmäisen matkan yhdeksi suureksi avustajaksi. Spöring ei tehnyt tiedettä itse, hän oli avustaja. Mutta näin tämä hänen avustajan roolinsa on osoittautunut mittaamattoman arvokkaaksi, sanoo kulttuurimaantieteen professori Markku Löytönen Helsingin yliopistosta.

Kapteeni James Cook -seuran sivuilla lisää seikkailuja!

Suomalaisia tutkimusmatkailijoita aikajanalla.

Suomalaisia tutkimusmatkailijoita
Suomalaisia tutkimusmatkailijoita Kuva: Museovirasto / Yle suomalaisia tutkimusmatkailijoita

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri