Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Atte Blom pääkuva

Suomen rock-kulttuurin kätilö - Atte Blom

Atte Blom haastattelussa Ylen äänilevyarkistossa
Atte Blom 2014 Atte Blom haastattelussa Ylen äänilevyarkistossa Kuva: Yle / Joonas Josefsson atte blom

Vaatimaton musiikkimoguli. Tämä luonnehdinta kuvaa Atte Blomia täydellisesti: hän on toiminut suomalaisen musiikkibisneksen suunnannäyttäjänä jo viidenkymmenen vuoden ajan, mutta pysytellyt itse visusti poissa parrasvaloista.

Asan Love Records -lista

Kotimaisen rockmusiikin historia kirjoitettiin uusiksi 1960-luvun alussa, jolloin parikymppinen Atte Blom tutustui helsinkiläisessä jazzkapakassa Henrik Otto Donneriin ja Christian Schwindtiin. Vuonna 1966 ystävykset perustivat levy-yhtiö Love Recordsin, jonka suojissa monet maamme tärkeimmistä rockyhtyeistä varttuivat. Yhtiön artisteihin kuuluivat muun muassa Wigwamin, Pekka Strengin ja Rauli Badding Somerjoen kaltaiset suuruudet.

Hänen suosioonsa pääsi yksinkertaisesti vain tekemällä erinomaisia kappaleita

Huvudstadsbladetin jazzkriitikkona uransa aloittanut Blom ei ole koskaan ollut vain yhden genren orja. Love Records julkaisi ennakkoluulottomasti musiikkia progesta jazziin ja työväenlauluihin. Blom ei ollut järin kiinnostunut yhtyeidensä kaupallisesta menestyksestä; hänen suosioonsa pääsi yksinkertaisesti vain tekemällä erinomaisia kappaleita.

Love Records ajautui konkurssiin vuonna 1979, mutta Atte Blom jatkoi ahertamista. Syntyi Johanna-levymerkki, jonka kautta julkaistiin merkittävä osa tuon ajan punk- ja new wave -levytyksistä. Myös Hanoi Rocks löysi kotinsa Johannasta. Leevi and the Leavings puolestaan levytti Johannan alamerkille Black Label Series, joka perustettiin varta vasten Gösta Sundqvistin leikkikentäksi.

Lontoon skidit - 144 Johanna-singleä vuosilta 1979-1984

Vaikka vuodet vierivät, otti Blom uudet musiikkityylit aina yhtä uteliaasti vastaan. Johanna-pomolla oli perustavaalaatua oleva rooli 2000-luvun suomalaisen raskaan rockin aallossa. Edellisellä vuosikymmenellä hän kiinnitti mm. Kotiteollisuuden sekä Maj Karman kauniit kuvat ja antoi bändeille aikaa kehittää ilmaisuaan.

Musiikkimogulin perheessä totuttiin siihen, että levy-yhtiöt olivat Blomille kuin omia lapsia. Niiden suojissa on syntynyt myös vuosikymmenten mittaisia ystävyyssuhteita. Esimerkiksi Dave Lindholm kertookin Atte Blomin lukeutuvan elämänsä tärkeimpien miesten joukkoon.

Sunnuntaina 4.10. ensi-iltansa saa Tapio Turpeisen ohjaama tv-dokumentti Valokeilassa: Atte Blom, kattava läpileikkaus nyt 72-vuotiaan Atte Blomin elämästä. Äänessä ovat Blomin itsensä lisäksi tämän työtoverit ja artistit Tuomari Nurmiosta Maarit Hurmerintaan. Myös tytär Oona Blomin mietteitä kuullaan.

Tutustu Atte Blomiin hänelle omistetulla sivulla, jolla tästä suomalaisen rock-kulttuurin keskeisestä rakentajasta kertovat Dave Lindholm, Jouni Hynynen, Andy McCoy ja Herra Ylppö. Lisänä pitkä lista Elävän arkiston Blom-helmiä televisiotaltiointien muodossa, Asan Love-suosikit ja Blomin laajakatseisuutta ja ennakkoluulottomuutta osuvasti kuvaava kuriositeetti nimeltä The Silver.

Valokeilassa: Atte Blom
Su 4.10. klo 21.00, Yle Teema

Atte Blom haastattelussa Ylen äänilevyarkistossa
Atte Blom haastattelussa Ylen äänilevyarkistossa Kuva: Yle / Joonas Josefsson atte blom