Hyppää pääsisältöön

Valitut sanat

Kirjailijat Märta Tikkanen ja Juha Itkonen
Märta Tikkanen ja Juha Itkonen Kirjailijat Märta Tikkanen ja Juha Itkonen Kuva: Yle valitut sanat

Teeman uusi keskustelusarja Valitut sanat kokoaa yhteen kiinnostavia ja säkenöiviä kulttuurikeskusteluja ja puheenvuoroja eri taidetapahtumista ympäri Suomen.

Kirjallisuusfestivaali Helsinki Litin huippuhetket nähdään nyt tiivistettynä ja suomeksi tekstitettynä. Sarjan aloittaa 12.10. kirjailijoiden Peter Høegin ja Monika Fagerholmin keskustelu, ja se jatkuu viikon päästä 19.10. irakilaissyntyisen, Suomessa asuvan elokuvaohjaaja ja kirjailija Hassan Blasimin purkauksella. Loka-marraskuussa samalta lavalta kuullaan muun muassa Mihail Šiškiniä, Sofi Oksasta, Lena Anderssonia ja Emma Hooperia. Joulukuussa rakastettu brittiohjaaja Mike Leigh kertoo elämästään ja urastaan Sodankylän elokuvajuhlilla taltioidussa aamukeskustelussa.

12.10. Peter Høeg ja Monika Fagerholm
Monika ja Peter kertovat hetkistä, joissa kirjallisuus ja elämä kohtaavat. Peter kertoo isoäidistään ja tämän eriskummallisista iltasaduista, jotka saivat pienet pojat tärisemään paksun peiton alla. Hän kertoo kohtaamisesta helsinkiläisessä Prismassa. Hän kertoo tarinoita, jotka itsessään ovat kirjallisuutta.

Monika kertoo, miksi kirjallisuus on hänestä aina ollut täynnä glamouria ja eleganssia. Hän kertoo kirjastonhoitaja-äidistään, joka pukeutui tyylikkäästi kuin filmitähti lukiessaan lapsille kirjastossa. Monika kertoo hiuslakan tuoksusta pienen tytön käsissä, kun hän oli salaa koskettanut äitinsä nutturaa. Hän kertoo opinnoistaan psykologian laitoksella ja siitä, kuinka hän naistenhuoneen peiliin katsoessaan löysi tiensä kirjailijaksi. Monika kertoo myös millaisia uskomuksia hänellä on ollut ihailemastaan Peteristä.

Lue lisää:

Peter Høeg ja Monika Fagerholm ovat kumpikin ilmiömäisiä tarinankertojia

Miksi Peter Høegin isoäiti kertoi lapsille kammottavia iltasatuja? Miksi Monika Fagerholm on lapsesta asti ajatellut, että kirjallisuus on täynnä eleganssia ja glamouria?

19.10. Hassan Blasim
“Okei. Suomessa ketään ei näköjään kiinnosta, mitä mulla on sanottavaa. Olkoon sitten niin.” Helsinki Lit -tapahtuman ärsyyntynein purkaus. Lavalla Hassan Blasim ja Juha Itkonen. Hassan Blasimin kirjan on suomentanut Sampsa Peltonen.

Lue lisää:

Kirjailija Hassan Blasimin painajaiset ovat liiankin todellisia

Onko vuonna 2004 Irakista Suomeen muuttanut Hassan Blasim aikansa paras arabikirjailija? Ajankohtainen kakkonen haastatteli Blasimia vuonna 2012, seurasi tätä Pispalan pubivisan nurkkapöytään ja lopulta myös kunnallisvaaliuurnalle, jossa kirjailija pääsi äänestämään ensimmäistä kertaa elämässään.

26.10. Mihail Šiškin
“Tervetuloa 21. vuosisadan diktatuuriin!”. Helsinki Lit -tapahtumassa Sofi Oksasen vieraana venäläinen kirjailija Mihail Šiškin.

2.11. Nadifa Mohamed ja Nura Farah
“Tämä epätoivoinen ihmisten virta, matkalla jonnekin toisaalle!”. Helsinki Lit -tapahtumassa kirjallisuudesta, elämästä, Somaliasta puhuvat Nadifa Mohamed ja Nura Farah. Heikki Aittokoski haastattelee.

9.11. Lena Andersson ja Jörn Donner
Rakkaudesta (paljon!) ja Ruotsista (vähän!) keskustelemassa kirjailijat Lena Andersson ja Jörn Donner. Helsinki Lit -tapahtuman lavalla käsittelyssä Anderssonin kirja Vailla henkilökohtaista vastuuta.

Lue lisää:

Häpeä on se, mistä täytyy kirjoittaa

Jos kirjailija on tarpeeksi henkilökohtainen, se on yleispätevää, sanoo Märta Tikkanen. Hän keskustelee Valitut Sanat -ohjelmassa Juha Itkosen kanssa kirjallisuudesta, rakkaudesta ja henkilökohtaisuudesta.

16.11. Märta Tikkanen ja Juha Itkonen
“Häpeä on se, mistä täytyy kirjoittaa.” Märta Tikkanen ja Juha Itkonen keskustelevat kirjoittamisen henkilökohtaisuudesta. Miten oma elämä siirtyy romaanin sivuille?

23.11. Elina Hirvonen ja Jussi Valtonen
“...meillä on kuitenkin eettinen velvollisuus yrittää jotain tehdä!”. Helsinki Lit -tapahtumassa maailmasta, elämästä ja kirjallisuudesta keskustelevat kirjailijat Elina Hirvonen ja Jussi Valtonen.

30.11. Emma Hooper
“...and in real life, it doesn’t work like that.” Helsinki Lit -tapahtumassa Maija Vilkkumaan vieraana kanadalainen Emma Hooper. Puhetta taiteesta, elämästä ja rytmistä. Mukana myös ukulele.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa