Hyppää pääsisältöön

Tallinna Horse Show vs. Helsinki Horse Show

Tallinnan ja Helsingin Horse Show’ssa on paljon samaa, mutta myös eroja. Molemmat järjestetään ratsastusareenaksi muutetussa jäähallissa ja järjestelyt noudattavat samaa kaavaa. Toisaalta esimerkiksi hintatasoissa on iso ero. Entä muut elementit, miten ne poikkeavat toisistaan? Kumpaan tapahtumaan ratsastuksenystävän kannattaa suunnistaa?

1. Miljöö

Tallinna 3/5 - Helsinki 3,5/5

Tallinnan Horse Showssa
Tallinnan Horse Showssa Kuva: Emmi Kähkönen tallinna horse show
Tallinna Horse Show’n areena Saku Suurhall on kiva ja tunnelmallinen. Se on jonkin verran pienempi kuin Helsingin jäähalli. Esimerkiksi 60m x 20m kouluaidat mahtuvat areenalle juuri ja juuri.
Helsingin puitteet ovat hieman isommat, ja ne ovat myös selkeämmät. Molemmille areenoille on helppo saapua julkisilla kulkuvälineillä keskustasta.

2. Ohjelma ja järjestelyt

Tallinna 3/5 - Helsinki 4,5/5
Tallinnan tapahtuma on Helsinkiä pienempi, mistä kertoo esimerkiksi kolmen päivän kesto verrattuna Helsingin neljään päivään. Helsingissä on myös tiukempi aikataulu, ja jokaiseen päivään on saatu mahtumaan enemmän toimintaa.
Tallinnan kilpailuja, erityisesti koululuokkia on vaikeaa seurata, kun tulokset tai edes radalla oleva ratsukko ei näy ruudulla. Yleisölle ei jaeta lähtölistoja seuraamisen helpottamiseksi. Opasteista ei ensikertalaiselle ollut juuri iloa.
Helsinki Horse Show’ssa liput ovat tiettyyn näytökseen ja pääsääntöisesti myös paikkalippuja. Tallinnassa lippuja ei ole jaettu näytöksiin, ja kaikki voivat istua minne haluavat. Iso porukka Tallinnassa hajoaa siis väkisin pienempiin ryhmiin. Toisaalta on kiva, kun saa valita paikat ja paremmille paikoille voi päästä tulemalla paikalle ajoissa eikä kallista hintaa maksamalla.

3. Ratsukoiden taso

Tallinna 4/5 - Helsinki 4/5

Tallinnan Horse Showssa
Tallinnan Horse Showssa Kuva: Emmi Kähkönen tallinna horse show
Ratsukot ovat kokonaisuutena arvostellen aika samantasoisia. Koululuokissa Tallinnassa kilpailee enemmän ratsukoita useammasta maasta kuin Helsingissä. Grand Prix vapaaohjelmaluokassa Tallinnassa starttaa toistakymmentä ratsukkoa, kun Suomessa vastaavassa luokassa kilpailee vuosittain noin viisi ratsukkoa. Esteratsastajia taas kilpailee Suomessa enemmän ja kattavammin ympäri maailmaa.

4. Hintataso

Tallinna 4,5/5 - Helsinki 2/5
Suurin ero Helsingin ja Tallinnan välillä on massiivinen hintaero. Lauantai-sunnuntai-lippu maksaa Tallinnassa noin neljäkymmentä euroa, kun vastaava lippu Suomessa tulisi maksamaan yli kolme kertaa enemmän.
Myös expo ja ruoka ovat Tallinnassa paljon halvempia. Expossa jotkut merkkituotteet ovat jopa puolet halvempia, ja hyvää ruokaa saa todella edulliseen hintaan.

5. Expo

Tallinna 2,5/5 - Helsinki 4/5

Tallinnan Horse Showssa
Tallinnan Horse Showssa Kuva: Emmi Kähkönen tallinna horse show
Helsinki Horse Show’n siirryttyä jäähallille myös expo muuttui. Yhtenäiset tilat ovat toimivat ja tuotteet on harkitusti järjestetty näytteille. Kun Tallinna on pienempi tapahtuma, myös expo on pienempi. Pientä ahtautta varsinkin luokkien välissä ruuhka-aikoina tuo se, että expoalue kiertää areenaa kuten ennen Helsingissä Hartwall –areenalla.

6. Ruokatarjonta

Tallinna 4/5 - Helsinki 2/5
Helsingin jäähallin ruokatarjonta rajoittuu aikalailla pikaruokaan. Sitä löytyy kyllä sitten laidasta laitaan – nachoja, hotdogeja, hampurilaisia ja ranskalaisia. Terveellistä ruokaa on vaikeampi löytää, ja lopulta viikonlopun aikana päätyykin helposti täyttämään pikaruokakiintiönsä vuodeksi.
Saku Suurhallin ruokatarjonta yllätti positiivisesti. Hesburgerin lisäksi täällä on monia eri kojuja, joissa myydään erilaisia pasteijoita ja tuoreita salaatteja esimerkiksi kanalla tai punajuurella, fetalla ja parsakaalilla. Terveellistä ruokaa ei tarvitse etsiä kissoin ja koirin, ja sen saa helposti mukaan myös katsomoon.
Aivan Saku Suurhallin vieressä on myös kauppakeskus, josta löytyy ravintoloita. Koska liput vaihdetaan ovilla rannekkeiksi, edestakaisin on helppo kulkea.

7. Tunnelma

Tallinna 5/5 - Helsinki 5/5

Tallinnan Horse Showssa
Tallinnan Horse Showssa Kuva: Emmi Kähkönen tallinna horse show
Tallinna Horse Show’ssa on intiimi tunnelma, kun yleisön etummainen rivi on lähellä areenaa. Väkeä on paljon, ja katsomot ovat täynnä myös pienempien luokkien aikana, jolloin Helsingin jäähallissa on usein hiljaisempaa. Helsingissä taas erityisesti suomalaisten ratsukoiden suoritusten seuraaminen luo ainutlaatuista tunnelmaa.
Tallinnan Horse Showssa
Tallinnan Horse Showssa Kuva: Emmi Kähkönen tallinna horse show

Loppuarvio

Tallinna 3,7/5 - Helsinki 3,5/5
Matemaattisena keskiarvona Tallinna voitti niukasti. Tallinna loistaa halvalla hintatasolla ja Saku-hallin hyvällä ruokatarjonnalla. Helsingissä parasta tas ovat selkeät järjestelyt ja se, että yleisöä pidetään huolellisesti menossa mukana tarjoamalla sille luokkien aikaa riittävästi tietoa. Sekä Helsingin että Tallinnan Horse Show’ssa on siis hyviä ja huonoja puolia, mutta tunnelma on molemmissa tapahtumissa katossa aamusta iltaan.
Monet tulevat Tallinnaan vuosittain Helsingin sijaan. Tapahtuman voikin ottaa esimerkiksi elämysmatkana isomman kaveriporukan voimin. Mutta todellinen heppafani käy tietysti mahdollisuuksien mukaan molemmissa kilpailuissa - eihän ratsastusta voi ikinä katsella liikaa!

Tallinnan Horse Showssa
Tallinnan Horse Showssa Kuva: Emmi Kähkönen tallinna horse show

Teksti: Mervi Majoinen

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.