Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Perfektionisti uupuu täydellisyyttä tavoitellessaan

Perfektionismi
Perfektionismi Kuva: Yle, Akuutti perfektionismi

Perfektionisti pyrkii aina parhaimpaansa. Täydellisyyden tavoittelu voi saada alkunsa jo lapsuudessa, jos ihminen kokee että tulee arvostetuksi ja rakastetuksi vain onnistumisten ja suoritusten kautta. Epäonnistumisen pelossa perfektionisti välttää riskejä ja tarttuu työssään vain tehtäviin, joissa menestys on varmaa. Suorittamisen paine koettelee perfektionistin itsetuntoa ja yksityiskohtien loputon hiominen johtaa lopulta siihen, ettei uupuminen ole kaukana.

meretojan tauti
meretojan tauti Kuva: Yle, Akuutti meretojan tauti
Suomalaiseen tautiperintöön kuuluu noin 40 erilaista sairautta. Yksi niistä on Meretojan tauti, jota on alun perin havaittu esiintyvän eniten Kymenlaaksossa ja Hämeessä. Perinnöllisen taudin löysi silmälääkäri Jouko Meretoja vuonna 1969. Meretojan tauti on iän myötä etenevä sairaus, joka ilmenee yleisimmin silmä-, hermo- ja iho-oireina. Nurmijärveläinen Rainer Pelkonen ehti pitkälle aikuisikään ennen kuin suvun tauti antoi merkkejä itsestään ensimmäisten silmälasien hankinnan yhteydessä.

Voiko soodalla terästetty perusvoide parantaa ihottuman? Tällaista on kysytty Akuutin omalääkäri Risto Laitilalta, joka päättää testata reseptiä yhdessä toimittaja Mikko Penttilän kanssa.Millainen voida mahtaa parivaljakon käsissä syntyä?

Kun äiti tai isä sairastuu vakavasti, mullistuu koko perheen elämä. Mistä löytyvät oikeat sanat, kun kertoo vaikeasta asiasta lapselle? Lapsi ei tarvitse kaikkea mahdollista tietoa sairaudesta, vaan ensisijaisesti selityksen omille kokemuksilleen, kertoo erikoissairaanhoitaja ja perheterapeutti Mika Niemelä.

Akuutti, TV1 maanantaina 5.10. klo 18:30. Uusinnat keskiviikkona 7.10. klo 5:55 ja sunnuntaina 11.10. klo 15:15.

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila sekoittaa ruokasoodaa ja perusvoidetta.
Risto Laitila sekoittaa ruokasoodaa ja perusvoidetta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Kasvohierontakin auttaa Meretojan taudissa
Kasvohierontakin auttaa Meretojan taudissa Kuva: Yle/Atte Kaartinen akuutti
Marika Mattila
Marika Mattila Kuva: Yle, Marko Väänänen marika mattila
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä