Hyppää pääsisältöön

Arki suojaa lasta – myös huolten keskellä!

lapsi äidin sylissä
lapsi äidin sylissä Kuva: Yle, Tero Kyllönen lapsi äidin sylissä

Miten kertoa lapselle isän tai äidin sairaudesta? Entä mitä kannattaa huomioida, kun lapsen kanssa vieraillaan sairaalassa ensimmäistä kertaa? Aikuisten huolet näkyvät myös lapsen elämässä. Lapsella on kyky selvitä haastavistakin elämäntilanteista, kun hän saa riittävästi tukea ja ymmärrystä, kertoo perheterapeutti Mika Niemelä.

Miten kertoa lapselle sairaudesta?
Kun äiti tai isä sairastuu vakavasti, mullistuu koko perheen elämä. Mistä löytyvät oikeat sanat, kun kertoo vaikeasta asiasta lapselle?Lue lisää
Miten lapsi kokee sairaalan?
Miten lapsi reagoi tippaletkuihin ja piippaileviin sairaalalaitteisiin? Kannattaako lasta viedä ollenkaan sairaalaan, kun pedissä makaa isä tai äiti? Näin lapsi kokee olonsa turvalliseksi, vaikka kyseessä on jännittävä kokemus. Lue lisää
Mikä suojaa lapsen kehitystä isossa elämänmuutoksessa?
Iso elämänmuutos voi tehdä turvallisen kodin huolten täyttämäksi. Kun vanhemman voimavarat ovat vähissä vaikkapa sairauden, taloudellisten ongelmien tai avioeron vuoksi, kaipaa lapsi tukea ja ymmärrystä myös kodin ulkopuolella. Lue lisää

Mika Niemelä on erikoissairaanhoitaja, perheterapeutti ja tutkija, jonka väitöskirja käsitteli lasten psykososiaalista tukea tilanteessa, jossa vanhempi sairastaa syöpää. Hän on ollut mukana myös kehittämässä THL:ssä Lapset puheeksi –työmenetelmää, jonka kehittämistyö jatkuu edelleen Suomen Mielenterveysseuran alla. Tätä työmenetelmää Niemelä vie kentälle nyt kouluttajan ominaisuudessa.

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila sekoittaa ruokasoodaa ja perusvoidetta.
Risto Laitila sekoittaa ruokasoodaa ja perusvoidetta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Kasvohierontakin auttaa Meretojan taudissa
Kasvohierontakin auttaa Meretojan taudissa Kuva: Yle/Atte Kaartinen akuutti
Marika Mattila
Marika Mattila Kuva: Yle, Marko Väänänen marika mattila
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista.
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Akuutti,sokeus,Azra Tayyebi