Hyppää pääsisältöön

Docventuresin viikon leffa: Going clear

Scientologia
Scientologia Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi docventures

Viikon dokumenttipläjäys Going Clear on pysäyttävä kurkistus järjestäytyneen uskonlahkon kulisseihin ja sen päivänvaloa kestämättömään toimintaan, muun muassa sen jäseniä kohtaan harjoittamaan väärin- ja hyväksikäyttöön. Leffa on saanut skientologian keskushahmot takajaloilleen. Hämmentävintä tässä kaikessa on se, että tarina on tosi.

Yhdysvaltalaisen ohjaajan Alex Gibneyn dokumenttielokuva Going Clear: Scientology and the Prison of Belief sai kiivaan vastaanoton maaliskuussa 2015. Elokuva kertoo skientologiasta: minkälainen historia uskonnolla on sekä minkälaista vainoamista ja väkivaltaa sen taustalla piilee.

Kun elokuva julkaistiin, skientologiakirkko hyökkäsi elokuvantekijöiden kimppuun propagandallaan. Kymmenen päivää ennen elokuvan julkistamista kirkko osti koko sivun mainoksia The New York Times- sekä Los Angeles Times- lehdistä, joissa elokuva tuomittiin valheelliseksi.

Going clear
Going clear Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi docventures

Skientologit muun muassa perustivat Twitter-tilin, jonka tarkoituksena oli toimia väärän tiedon levittämistä vastaan. He myös ostivat monia elokuvaa koskevia Googlen hakutuloksia, joilla hakukoneen käyttäjät ohjattiin heidän ”oikeaa tietoa” sisältäville sivuilleen.

Skientologiakirkon kiivas vastustaminen kääntyi heitä vastaan. Elokuva sai laajan näkyvyyden ja mediahuomion julkaistujen mainosten vuoksi. HBO:n dokumenttien johtaja ja tuottaja Sheila Nevins povasi jo ennen elokuvan julkistamista Skientologiakirkon mainosten tekevän elokuvasta menestyksen ja sanoi: ”Dokumentit eivät koskaan saa koko sivun mainosta, mutta kun ne saavat, ne pärjäävät hyvin”.

Going Clear on ollut ehdolla seitsemässä Emmy Awards kategoriassa ja se on ollut HBO:n toiseksi katsotuin dokumenttielokuva viime vuosikymmenen aikana.

Arvioita yhteen keräävä nettisivusto Rotten Tomatoes oli heinäkuuhun mennessä kerännyt elokuvasta 68 arvioita, joista 93% oli positiivisia. Muun muassa The Guardianin Peter Bradshaw antoi elokuvalle viisi tähteä.

The Telegraph –lehden Tim Robey kehuu elokuvaa ällistyttäväksi. Hän kritisoi ainoastaan Tom Cruisen päättömiä kohtauksia elokuvassa ja sitä, että niitä ei analysoida mitenkään.

Alex Gibney kertoi HBO:lle, että entiset skientologit ovat kiitelleet häntä heidän tarinansa kertomisesta. Gibney toivoisi, että verovirasto tarttuisi elokuvan esittämiin väitteisiin: ”Olisin hyvin onnellinen jos IRS (verovirasto) tarkastelisi Skientologiakirkon verovapaata asemaa, mikä tarkoittaisi painetta senaattoreille ja kongressiedustajille.”

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures