Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Kanarialinnut

dokumenttiprojekti: kanarialinnut, yle tv1
Matti ja Katja. dokumenttiprojekti: kanarialinnut, yle tv1 dokumenttiprojekti: kanarialinnut

TV1 maanantaina 12.10.2015 klo 21.30 - 22.50, uusinta lauantaina 17.10. klo 12.20
Yle Areenassa 30 päivää

Sadattuhannet suomalaiset altistuvat päivittäin home- ja kosteusvauriomikrobeille. Osa heistä sairastuu, jotkut erittäin vakavasti.

Sisäilmasta sairastuneet leimataan usein turhasta valittajiksi, luulosairaiksi neurootikoiksi tai muuten vaan päästään vinksahtaneiksi. Kumpi on loppujen lopuksi enemmän vinksahtanut: sairastuneet vai se maailma, joka heidät sairastutti?

Kodista vankila

Dokumentti Kanarialinnut kertoo homealtistuksesta sairastuneista ihmisistä. Sairaus on pakottanut päähenkilöt eristäytymään normaalista elämästä. Ulkopuolisesta maailmasta erilaisine altisteineen on tullut uhka, kodista vankila ja eristäytymisestä turvapaikka.

Nykypäivän sisäilmasta sairastuneet ovat kuin kanarialintuja, joita ennen muinoin vietiin kaivoksiin. Kun lintu häkissään pyörtyi tai kuoli, niin siitä tiedettiin, että ilma on niin myrkyllistä, että on aika poistua. Toisin on tänä päivänä.

Vaimo sairastui sisäilmasta

Elokuva sai alkunsa ohjaaja Jari Kokon omista kokemuksista. Kokon vaimo sairastui sisäilmasta vuonna 2012. Kokko ei siinä vaiheessa tiennyt aiheesta mitään, mutta hän ryhtyi selvittämään asiaa.

Vaimo ei päätynyt elokuvan päähenkilöksi, vaan viisi päähenkilöä etsittiin muualta. Dokumentin päähenkilöt ovat Jyväskylästä, Pihtiputaalta ja Oulusta ja heidät löydettiin netin kautta.

Tuotanto: Kinokokko Oy, 2015.

Lisää aiheesta:
Kanarialinnut-dokumentin kotisivut
Homeen uhrit: ”Kun luulet, että olet pohjalla, se on vasta välipohja”
"Välittäminen ei ole muotia Suomessa" - dokumentin ohjaajalla omia kokemuksia
Yle Uutiset: Sisäilmasta sairastuneet saamassa oman asuinalueen

Kommentit