Hyppää pääsisältöön

Härskit pääskyt ja korppia viinassa – kansanuskomuksia linnuista

Harakka oli kansanperinteessä pirun lintu.
Harakka on kansanperinteessä pirun lintu. Harakka oli kansanperinteessä pirun lintu. Kuva: Yle / Markku Sipi harakka

Osa linnuista ottaa syksyllä Suomesta hatkat ja matkaa leppoisampiin ilmastoihin. Se on meille itsestäänselvyys, mutta aina näin ei ole ollut. Joskus niiden on uskottu muuttavan esimerkiksi järven pohjaan tai lentävän Linnunrataa pitkin Lintukotoon.

Neitsyt Maria ja pääskyt kansanperinteessä.
Neitsyt Maria ja pääskyt kansanperinteessä. Kuva: Yle / Markku Sipi kansanperinne

Voi pääsky, minkä teit! Varastit Neitsyt Marian lankakerän ja sakset. Ei niin olisi saanut tehdä vahvasti katolisessa Suomessa. Muuttui kerä punaiseksi laikuksi rinnassasi, haarautui pyrstö saksenkaltaiseksi.

Pääskyn pahat puuhat tallentuivat sen lauluun. Porissa uskottiin aikanaan, että lintu lauloi ”sakset perseeseen, sakset perseeseen, jonka sun sakses varaast.” Kiuruvedellä lintu veti astetta härskimmin. ”Vituttaa, vituttaa, sitlit, sitlit, voi perrrkelee”, se laulaa luritteli muina lintuina.

Kivennavalla lintu pillastui täysin ja luikutteli sekavia: ”siker, saker, saksan kieli, ostin Ruotsissa verkapöksyt, menin ojalle sotkemaan, panin aijalle kuivamaan, varas veiii!”.

Onhan se ymmärrettävää. Saattaisi itse kutakin jurppia, jos joutuisi talvehtimaan järven pohjassa.

Selittämätöntä selittämässä

Hetkinen! Siis miten se menikään? Ainakin tavaroita varastettiin, ja Ruotsista sai verkapöksyjä. Paras kuitenkin kysyä tarkennusta asiantuntijalta.

Tulkinnat kertovat enemmän niistä ihmisistä ja senaikaisesta elämästä kuin linnuista.

– Neitsyt Maria on kansainvälistä perinnettä. Kristillinen viitekehys oli aikoinaan katolisessa Suomessa jokapäiväistä elämää. Lintujakin yhdistettiin kristillisiin henkilöihin, sanoo suomalaista lintuperinnettä tutkinut Irma-Riitta Järvinen.

Katolinen kristillisyys rantautui Suomeen vuoden 1100 vaiheilla. Siitä alkaen katoliset henkilöt ja pyhimykset sekoittuivat suomalaiseen kansanperinteeseen. Järvisen mukaan on vaikea ajoittaa täsmällisesti, milloin mikäkin uskomus on tänne juurtunut. Ne liittyivät elinkeinomuotojen kehitykseen sekä kontakteihin muiden kansojen ja kulttuurien kanssa.

Katolisena aikana ihmiset joka tapauksessa havainnoivat lintuja, mutta tietämys ei vielä riittänyt. Pääskyjen ajateltiin talvehtivan järvissä, koska ei pystytty selittämään, minne ne talvisin katosivat.

– Omasta päästähän sitä maailmaa on selitetty. Tulkinnat kertovat enemmän ihmisistä ja senaikaisesta elämästä kuin linnuista, Järvinen naurahtaa.

Keltasirkkua käytettiin kansanperinteessä lääkkeellä
Keltasirkun keitinliemi nautitaan keltataudin parantamiseksi. Keltasirkkua käytettiin kansanperinteessä lääkkeellä Kuva: Yle / Markku Sipi kansanperinne

Lääkkeiden lähde

Lintuja käytettiin myös lääkinnässä. Esimerkiksi pääskysen keitetyllä pesällä haudottiin paiseita ja siitä tehtiin lehmille potenssilääkettä. Viinassa liotettu korpin pää toi avun hammassärkyyn ja pääkipuun.

Keltatautia taas helpotettiin maidolla, jossa keltasirkkua oli haudutettu uunissa tuntikausia. Potilas siis joutui juomaan lintuisan maidon, koska keltasirkun keltaisella värillä ja keltataudilla uskottiin olevan yhteys.

Älä kokeile tätä kotona, sanottaisiin nykyään. Irma-Riitta Järvinen kuitenkin muistuttaa, että perinteitä ei voi eikä edes pidä selittää järjellä puhki.

– Ihmiset haluavat kertoa juttuja. Se on tärkeä osa kulttuuria.

Enne ennennäkemättömästä

Vaikka linnut kelpasivat lääkkeeksi, monet niistä ennustivat pahaa. Punatulkku toi pyryilman, talitiainen oli muuten vain pahanilmanlintu.

Monia lintuja jopa pelättiin. Varsinkin suuret mustat linnut, kuten korpit, herättivät ihmisissä kauhua. Paniikki syntyi varsinkin, kun linnut löysivät pihapiiriin.

Linnun tulo pihaan tulkittiin jonkinlaisen rajan rikkomiseksi, poikkeukseksi.

– Ennen ajateltiin, että metsälinnun pitää olla metsässä. Linnun tulo pihaan tulkittiin jonkinlaisen rajan rikkomiseksi, poikkeukseksi, joka toisi pahaa, Järvinen sanoo.

Naakka oli talon surma. Huuhkaja, jonka muuten uskottiin muuttuneen vanhastapiiasta linnuksi, ennusti esimerkiksi kuolemaa, katoa tai sota- ja nälkävuosia. Harakka taas oli itse pirun lintu.

Lähiluonto antoi aikanaan ihmisille kaiken tarvittavan, joten uskomusmaailmakin liittyi vahvasti luontoon. Pelot tulivat sen mukana. Pelätyt linnut ja muutkin eläimet olivat jotain konkreettista, johon pelkonsa kohdistaa.

Pääskyt muutolla.
Kansanperinteessä pääskystä puhuttaessa viitataan usein nykyisin haarapääskynä tunnettuun lintuun. Pääskyt muutolla. Kuva: Yle / Markku Sipi kansanperinne

Linnunradalta Lintukotoon

Pääskyjen talvehtimisesta ei kuitenkaan oltu yksimielisiä. Niiden ja muidenkin lintujen ajateltiin paikoin nimittäin lentävän talveksi pois pitkin tähtitaivaan maitovanaa, galaksimme reunaa. Tästä uskomuksesta Linnunrata on saanut nimensä.

Suomensukuisilla kansoilla on omissa kielissään vastaavia nimiä Linnunradalle. Esimerkiksi Volgan suomensukuiset kansat kutsuivat Linnunrataa Villihanhen tieksi.

Linnunrata opasti linnut Lintukotoon pienikokoisten ihmisten luo.

Linnunrata opasti linnut Lintukotoon pienikokoisten ihmisten luo. Lintukoto oli siellä, missä taivas ja maa kohtaavat pyöreän maan äärimmäisellä reunalla. Siellä oli aukko, josta muuttolinnut lensivät toiseen maahan talveksi.

Lintukoto tulkittiin joskus yltäkylläisyyden, joskus riutumisen maaksi. Linnut nimittäin palasivat muutolta joskus hyvinvoivan pulskeina, joskus laihtuneina sulat hapsottaen.

Syksyn pimetessä tähtitaivas näkyi kirkkaana valoisan kesän jälkeen, eikä valosaastetta vielä ollut. Linnunrata erottui taivaankaaresta nykyistä paremmin.

Pääskyset ovat tältä syksyltä jo lentäneet pois ja moni muu lintu tekee kovaa kyytiä lähtöä kohti omaa lintukotoaan. Vastassa ei taida olla pieniä ihmisiä, mutta nimi Linnunrata on ja pysyy elävänä näytteenä kansanperinteen voimasta.

Lisää aiheesta


Jutussa käytetyt lähteet:
Irma-Riitta Järvisen asiantuntijahaastattelu
Irma-Riitta Järvinen 2005: Pieni lintukirja. Suomalaista kansanperinnettä.
Antero Järvinen, 1991: Linnut liitävi sanoja. Romanttinen tietokirja suomalaisesta lintuperinteestä.
Esa Lehikoinen, Risto Lemmetyinen, Timo Vuorisalo & Sari Kivistö 2009: Suomen lintutieteen synty. Turun akatemian aika.

Kommentit
 • Kuivan kesän sienivinkit

  Sieniä kannattaa etsiä nyt vesistöjen reunoilta.

  Sieniä kannattaa etsiä nyt vesistöjen reunoilta ja lähdekosteikoista - siellä missä vettä on tarjolla. Viimeistään nyt kannattaa opetella tunnistamaan myös lahottajasieniä, sillä ne ovat joustavampia kuin puiden kumppanisienet.

 • Avara luonto syksyllä 2018

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja syksyllä 2018. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:05)

 • Kaksiväriset koivunlehdet ja rantakäärmeen rimpuileva saalis

  Luontoillassa pohdittiin kuulijoiden kysymyksiä.

  Miksi koivussa on kaksiväriset lehdet? Voittaako käärme sammakon kaksintaistelussa? Entä onko kahden kukan kakkara hyvinkin yleinen ilmiö? Yle Radio Suomen Luontoillassa pohdittiin jälleen kuulijoiden mielenkiintoisia kysymyksiä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!

Luonto

 • Kuivan kesän sienivinkit

  Sieniä kannattaa etsiä nyt vesistöjen reunoilta.

  Sieniä kannattaa etsiä nyt vesistöjen reunoilta ja lähdekosteikoista - siellä missä vettä on tarjolla. Viimeistään nyt kannattaa opetella tunnistamaan myös lahottajasieniä, sillä ne ovat joustavampia kuin puiden kumppanisienet.

 • Kaksiväriset koivunlehdet ja rantakäärmeen rimpuileva saalis

  Luontoillassa pohdittiin kuulijoiden kysymyksiä.

  Miksi koivussa on kaksiväriset lehdet? Voittaako käärme sammakon kaksintaistelussa? Entä onko kahden kukan kakkara hyvinkin yleinen ilmiö? Yle Radio Suomen Luontoillassa pohdittiin jälleen kuulijoiden mielenkiintoisia kysymyksiä.

 • Avara luonto syksyllä 2018

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja syksyllä 2018. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:05)

 • Merisää - Kotka Rankki: "Ohutta yläpilveä" on nyt historiaa

  Untuvapilvet olivat tuttuja saaren varusmiehille.

  Radion rannikkoasemien merisäätiedotus aloitetaan idästä. Listan toinen sääasema on Kotkan edustalla sijaitseva Rankin saari. Saarelta on tehty havaintoja muun muassa uhanalaista ja vaarantuneista lintulajeista. Linnakesaari avautui yleisölle vasta hiljattain.

 • Tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa? Tee Yle Luonnon testi

  Jääkaudet murjoivat ja muokkasivat Suomen maaperää.

  Suomi on ollut vuosimiljoonien aikana useita kertoja paksun mannerjäätikön peitossa. Jääkaudet murjoivat ja muokkasivat Suomen maaperää, siirsivät ja siloittivat kiviä sekä kallioita. Paljasta sisäinen geologisi ja testaa, tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa.

 • Tunnetko muurahaiset ja niiden tavat? Tee Yle Luonnon muurahaistesti!

  Testaa tietosi muurahaisten ihmeellisestä maailmasta

  Kuka keossa pomottaa? Pistääkö keltiäinen? Kuseeko viholainen? Muurahaisten maailma on kiehtova ja ihmeellinen. Ne ovat järjestelmällisen ahkeria uurastajia, jotka lypsävät ravintoa ja huolehtivat jälkeläisistään, mutta myös ryöstävät, tappavat ja taistelevat.

 • Oletko luolaihminen – tunnetko Suomen rotkot ja onkalot? Testaa tietosi!

  Suomi on tuhansien luolien maa

  Sinäkö Suomen Indiana Jones vai kenties vasta Junior? Suomi ei ole ainoastaan tuhansien järvien, vaan myös tuhansien luolien maa. Valtaosaan niistä liittyy jokin kiehtova tarina – salakuljetusta, piilopaikkoja, piruja ja pontikan keittoa. Luola on tarjonnut ihmiselle suojan mitä erilaisimmista syistä. Testaa tietosi Suomen luolien historiasta, arkeologiasta ja geologiasta.

 • Ti-ti-tyy... Mitä linnut viestivät laulullaan ja miten niiden laulu syntyy?

  Linnunlaululla on monta eri merkitystä.

  Linnunlaulun tärkein tehtävä on ilmoittaa reviiristä. Pienestäkin linnusta saattaa lähteä niin kova ääni, että se voi kuulua jopa kilometrien päähän. Hyvä lauluääni kertoo myös koiraan hyvästä kunnosta ja naaras valitseekin usein parikseen parhaan laulajan.

 • Näin voit itse vähentää merien roskaantumista

  Kun ei jätä roskia maahan, ne eivät päädy mereen.

  Meriin päätyy huolestuttavia määriä muoviroskaa. Rantojen tavallisin roska on tupakantumppi ja sekin sisältää muovia. Tuulen ja sateen mukana roskat voivat päätyä mereen kalojen ravinnoksi ja lopulta myrkyksi omalle ruokalautaselle. Asialle voi todellakin tehdä jotain.

 • Kyyn hyödyllisyys yllättää

  Kyy hidastaa välillisesti puutiaisia levittämästä tauteja.

  Kyystä on ihmiselle yllättävää hyötyä. Se hidastaa välillisesti puutiaisten, eli punkkien, kantaman borrelioosin ja puutiasaivokuumeen leviämistä.

 • Kaakkuri on Suomen toiseksi erilaisin lintu

  Kaakkurin perimä poikkeaa muista linnuista

  Kaakkuri kulkee omia polkujaan lintujen evoluutiossa. Se on perimältään hyvin erilainen kuin muut siivekkäät. Suomalaisista linnuista vain kalasääski poikkeaa dna:ltaan siitä enemmän.

 • Sukeltavia vesilintuja: Haahka

  Koiraan soidinääni on matala ja kumea.

  Haahka on suurin sorsamme, sinisorsaakin isompi ja rotevampi. Koiras on päältä valkoinen, ja alapuoli, peräpää ja päälaki ovat mustat, niska vihreä. Naaras on mustaraitaisen tummanruskea. Luisun otsan vuoksi pään sivuprofiili on kolmiomainen. Koiraan soidinääni on matala ja kumea ”auu, au-huuo”. Naaraan ääni on karheaa rotkotusta ”rok-rok-rok”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Alli

  Alli on pohjoisimman Lapin harvinainen pesimälintu.

  Alli on liki telkän kokoinen, mutta hennompi ja palleromaisempi. Kesällä selkäpuoli on tummanruskea, vatsa valkoinen, naama vaalea eroten tummemmasta rinnasta ja päästä. Koiraan keskimmäiset pyrstösulat ovat jouhimaiset. Naaras on himmeämpi. Syksystä kevääseen koiraan selkäpuoli on vaaleanharmaa, kaula ja pää valkoiset. Talvipukuisen naaraan valkeahkossa päässä on tumma päälaki ja kaulansivu. Allin kutsuääni on nenäsointinen ”a-al-li, aa-al-li…”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Kuikka

  Kuikat lähtevät Mustallemerelle elo–lokakuussa.

  Kuikka on sinisorsaa selvästi isompi ja pitkänomainen. Sillä on paksu kaula ja jykevä tikarimainen nokka. Keskellä mustaa selkää on valkoista ruutukuviota. Kurkku on musta ja kaulan sivut valkojuovaiset. Soidinääni on kantava, kuulas ”kuuik-ko-kuik-ko-kuik-ko…”, josta laji on saanut nimensäkin.

 • Sukeltavia vesilintuja: Mustalintu

  Mustalintukoiras on musta, nokassa keltaista.

  Lähes sinisorsan kokoisella, tanakalla mustalinnulla on melko lyhyt ja ohut kaula. Koiras on kokonaan musta, vain nokan päällä on keltaista. Läheltä nokan tyvellä näkyy musta kyhmy. Naaras on tummanruskea päälakea myöten, mutta poski ja kaulansivu ovat vaaleat ja nokka harmaa. Koiraan soidin- ja lentoääni on pehmeä vihellys ”hjy, hji-hjy”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Uivelo

  Uivelokoiraan pää ja eturuumis on valkoinen.

  Uivelo on selvästi sinisorsaa ja jonkin verran telkkääkin pienempi, typäkkä ja lyhytnokkainen sorsalaji. Koiraan pää ja eturuumis on vitivalkoinen, kyljet harmaat ja selkä mustajuovainen. Päässä on musta täplä silmän ympärillä ja musta juova niskassa. Ruskeanharmaan naaraan päälaki on punaruskea, kurkku laajalti valkoinen. Koiraan soidinääni on vaimeaa narinaa ”gurrr-ik”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Tukkakoskelo

  Tukkakoskelo on yleinen koko Suomessa.

  Tukkakoskelo on sinisorsan kokoinen mutta pitkänomaisempi. Pää on melko pieni ja kaula lyhyehkö ja ohut. Koiraan selkä ja pää ovat mustat, kupeet ja peräpää harmaat, rinta punertavanruskea. Niskassa harottaa siirottava töyhtö. Naaras on harmaa, ja ruskeanpunaisen pään ja vaalean kaulan välinen väriraja ei ole jyrkkä toisin kuin isokoskelolla. Ääni on pehmeästi narskuttava ”bra-bra…”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Isokoskelo

  Isokoskelon tavallisin ääni on karhea ”prra-prra…”

  Isokoskelo on sinisorsaa suurempi ja pitkänomaisempi ja sillä on ohut ja pitkä punainen nokka. Koiraan alapuoli on valkoinen, yläpuoli ja pää mustat. Vaaleanharmaalla naaraalla on punaruskea pää ja valkoinen kaularengas.

 • Sukeltavia vesilintuja: Mustakurkku-uikku

  Mustakurkku-uikku on vain tavin kokoinen.

  Vain tavin kokoisen, palleromaisen mustakurkku-uikun kaula on melko pitkä ja nokka hyvin lyhyt. Pää ja selkä ovat mustat, kaula ja kupeet ruosteenpunaiset. Ohimoilla on kirkkaanoranssit töyhdöt. Nuoren alapuoli on vaalea, kaula ja pää tummin juovin. Soidinääni on värisevää liverrystä ”hvi-äärrh, hy-äärrh”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Härkälintu

  Härkälintu on vähän silkkiuikkua pienempi.

  Härkälintu on vähän silkkiuikkua pienempi, ja sillä on lyhyempi ja paksumpi, ruosteenpunainen kaula. Siitä erottuvat selvästi vaaleat posket ja musta päälaki, eikä päässä ole töyhtöjä. Ruumis on tummanruskea. Nuoren yksilön päässä on mustia juovia. Soidinääni on härkämäistä mylvintää ja ulvahtelua, joka vaihtuu välillä porsasmaiseksi kiljunnaksi.

 • Sukeltavia vesilintuja: Silkkiuikku

  Soidinäänenä mm. koriseva ”korr, krra-aahr”.

  Silkkiuikun ruskea ruumis on pienempi kuin sinisorsan mutta valkoinen kaula pitempi. Leuassa ja päälaella on ruskeita höyhenröyhelöitä. Ne puuttuvat syksyisiltä nuorilta yksilöiltä, joiden vaaleassa päässä on tummia pitkittäisjuovia. Äänekkään silkkiuikun soidinääniä ovat koriseva ”korr, krra-aahr”, nenäsointinen ”gang gang” ja terävä ”vrek-vräk…”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Tukkasotka

  Ääni on karheaa narskutusta ”krra-krra…”.

  Tukkasotka on telkän kokoinen, ja sillä on lyhyt ruumis ja iso pää. Mustalla koiraalla on valkoiset kyljet. Niskatöyhtö näkyy läheltä (kun pää kuiva, ei sukeltelun jälkeen). Naaras on tummanruskea, ja sillä on koiraan lailla kirkkaankeltainen silmä. Ääni on karheaa narskutusta ”krra-krra…”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Telkkä

  Telkkäkoiraat lähtevät etelään jo kesäkuussa.

  Sinisorsaa pienemmällä telkällä on pyöreähkö ruumis ja kolmikulmainen pää korkean otsan vuoksi. Koiraan rinta ja kylki ovat valkoiset, pää, selkä ja takapää mustat. Poskessa on valkoinen täplä. Harmaalla naaraalla on ruskea pää ja valkoinen juova kyljessä

 • Sukeltavia vesilintuja: Punasotka

  Punasotka on sinisorsaa pienempi.

  Sinisorsaa vähän pienempi punasotka on pyöreähkö, paksukaulainen ja lyhytpyrstöinen. Sillä on melko iso nokka ja luisu otsa. Koiraan ruumis on valtaosaksi vaaleanharmaa, rinta ja peräpää mustat. Pää on tumman ruskeanpunainen. Naaras on harmahtavan vaaleanruskea, mutta poski on muuta ruumista vaaleampi. Lennossa paljastuu leveä vaalea siipijuova. Koiraan soidinääni on vingahtava ”vi-vivih…”, naaraan kutsuääni koriseva ”krrah-krah…”.

 • Kesämökillä kannattaa pönttöillä

  Tällaisia pönttöjä kannattaa ripustaa kesämökille

  Loma on mitä parasta linnunpönttöjen rakennusaikaa. Tässä vinkit siihen millaisia pönttöjä kesämökille kannattaa ripustaa.

 • Tunnista lintu - opas aloittelijoille

  Lintujen tunnistamisessa auttaa muutama perusasia.

  Lintuharrastus ja lintulajien opettelu kannattaa aloittaa silloin, kun lajeja on maastossa vähän. Talvella tarkoitukseen sopii mainiosti esimerkiksi talviruokintapaikka. Kevään edistyessä ja lajimäärän lisääntyessä määritystaitoja voi kartuttaa vähitellen. Yksi oleellinen asia määrityksessä on miettiä voiko kyseinen lintu esiintyä havaitussa ympäristössä havaittuun vuodenaikaan.