Hyppää pääsisältöön

Härskit pääskyt ja korppia viinassa – kansanuskomuksia linnuista

Harakka oli kansanperinteessä pirun lintu.
Harakka on kansanperinteessä pirun lintu. Harakka oli kansanperinteessä pirun lintu. Kuva: Yle / Markku Sipi harakka

Osa linnuista ottaa syksyllä Suomesta hatkat ja matkaa leppoisampiin ilmastoihin. Se on meille itsestäänselvyys, mutta aina näin ei ole ollut. Joskus niiden on uskottu muuttavan esimerkiksi järven pohjaan tai lentävän Linnunrataa pitkin Lintukotoon.

Neitsyt Maria ja pääskyt kansanperinteessä.
Neitsyt Maria ja pääskyt kansanperinteessä. Kuva: Yle / Markku Sipi kansanperinne

Voi pääsky, minkä teit! Varastit Neitsyt Marian lankakerän ja sakset. Ei niin olisi saanut tehdä vahvasti katolisessa Suomessa. Muuttui kerä punaiseksi laikuksi rinnassasi, haarautui pyrstö saksenkaltaiseksi.

Pääskyn pahat puuhat tallentuivat sen lauluun. Porissa uskottiin aikanaan, että lintu lauloi ”sakset perseeseen, sakset perseeseen, jonka sun sakses varaast.” Kiuruvedellä lintu veti astetta härskimmin. ”Vituttaa, vituttaa, sitlit, sitlit, voi perrrkelee”, se laulaa luritteli muina lintuina.

Kivennavalla lintu pillastui täysin ja luikutteli sekavia: ”siker, saker, saksan kieli, ostin Ruotsissa verkapöksyt, menin ojalle sotkemaan, panin aijalle kuivamaan, varas veiii!”.

Onhan se ymmärrettävää. Saattaisi itse kutakin jurppia, jos joutuisi talvehtimaan järven pohjassa.

Selittämätöntä selittämässä

Hetkinen! Siis miten se menikään? Ainakin tavaroita varastettiin, ja Ruotsista sai verkapöksyjä. Paras kuitenkin kysyä tarkennusta asiantuntijalta.

Tulkinnat kertovat enemmän niistä ihmisistä ja senaikaisesta elämästä kuin linnuista.

– Neitsyt Maria on kansainvälistä perinnettä. Kristillinen viitekehys oli aikoinaan katolisessa Suomessa jokapäiväistä elämää. Lintujakin yhdistettiin kristillisiin henkilöihin, sanoo suomalaista lintuperinnettä tutkinut Irma-Riitta Järvinen.

Katolinen kristillisyys rantautui Suomeen vuoden 1100 vaiheilla. Siitä alkaen katoliset henkilöt ja pyhimykset sekoittuivat suomalaiseen kansanperinteeseen. Järvisen mukaan on vaikea ajoittaa täsmällisesti, milloin mikäkin uskomus on tänne juurtunut. Ne liittyivät elinkeinomuotojen kehitykseen sekä kontakteihin muiden kansojen ja kulttuurien kanssa.

Katolisena aikana ihmiset joka tapauksessa havainnoivat lintuja, mutta tietämys ei vielä riittänyt. Pääskyjen ajateltiin talvehtivan järvissä, koska ei pystytty selittämään, minne ne talvisin katosivat.

– Omasta päästähän sitä maailmaa on selitetty. Tulkinnat kertovat enemmän ihmisistä ja senaikaisesta elämästä kuin linnuista, Järvinen naurahtaa.

Keltasirkkua käytettiin kansanperinteessä lääkkeellä
Keltasirkun keitinliemi nautitaan keltataudin parantamiseksi. Keltasirkkua käytettiin kansanperinteessä lääkkeellä Kuva: Yle / Markku Sipi kansanperinne

Lääkkeiden lähde

Lintuja käytettiin myös lääkinnässä. Esimerkiksi pääskysen keitetyllä pesällä haudottiin paiseita ja siitä tehtiin lehmille potenssilääkettä. Viinassa liotettu korpin pää toi avun hammassärkyyn ja pääkipuun.

Keltatautia taas helpotettiin maidolla, jossa keltasirkkua oli haudutettu uunissa tuntikausia. Potilas siis joutui juomaan lintuisan maidon, koska keltasirkun keltaisella värillä ja keltataudilla uskottiin olevan yhteys.

Älä kokeile tätä kotona, sanottaisiin nykyään. Irma-Riitta Järvinen kuitenkin muistuttaa, että perinteitä ei voi eikä edes pidä selittää järjellä puhki.

– Ihmiset haluavat kertoa juttuja. Se on tärkeä osa kulttuuria.

Enne ennennäkemättömästä

Vaikka linnut kelpasivat lääkkeeksi, monet niistä ennustivat pahaa. Punatulkku toi pyryilman, talitiainen oli muuten vain pahanilmanlintu.

Monia lintuja jopa pelättiin. Varsinkin suuret mustat linnut, kuten korpit, herättivät ihmisissä kauhua. Paniikki syntyi varsinkin, kun linnut löysivät pihapiiriin.

Linnun tulo pihaan tulkittiin jonkinlaisen rajan rikkomiseksi, poikkeukseksi.

– Ennen ajateltiin, että metsälinnun pitää olla metsässä. Linnun tulo pihaan tulkittiin jonkinlaisen rajan rikkomiseksi, poikkeukseksi, joka toisi pahaa, Järvinen sanoo.

Naakka oli talon surma. Huuhkaja, jonka muuten uskottiin muuttuneen vanhastapiiasta linnuksi, ennusti esimerkiksi kuolemaa, katoa tai sota- ja nälkävuosia. Harakka taas oli itse pirun lintu.

Lähiluonto antoi aikanaan ihmisille kaiken tarvittavan, joten uskomusmaailmakin liittyi vahvasti luontoon. Pelot tulivat sen mukana. Pelätyt linnut ja muutkin eläimet olivat jotain konkreettista, johon pelkonsa kohdistaa.

Pääskyt muutolla.
Kansanperinteessä pääskystä puhuttaessa viitataan usein nykyisin haarapääskynä tunnettuun lintuun. Pääskyt muutolla. Kuva: Yle / Markku Sipi kansanperinne

Linnunradalta Lintukotoon

Pääskyjen talvehtimisesta ei kuitenkaan oltu yksimielisiä. Niiden ja muidenkin lintujen ajateltiin paikoin nimittäin lentävän talveksi pois pitkin tähtitaivaan maitovanaa, galaksimme reunaa. Tästä uskomuksesta Linnunrata on saanut nimensä.

Suomensukuisilla kansoilla on omissa kielissään vastaavia nimiä Linnunradalle. Esimerkiksi Volgan suomensukuiset kansat kutsuivat Linnunrataa Villihanhen tieksi.

Linnunrata opasti linnut Lintukotoon pienikokoisten ihmisten luo.

Linnunrata opasti linnut Lintukotoon pienikokoisten ihmisten luo. Lintukoto oli siellä, missä taivas ja maa kohtaavat pyöreän maan äärimmäisellä reunalla. Siellä oli aukko, josta muuttolinnut lensivät toiseen maahan talveksi.

Lintukoto tulkittiin joskus yltäkylläisyyden, joskus riutumisen maaksi. Linnut nimittäin palasivat muutolta joskus hyvinvoivan pulskeina, joskus laihtuneina sulat hapsottaen.

Syksyn pimetessä tähtitaivas näkyi kirkkaana valoisan kesän jälkeen, eikä valosaastetta vielä ollut. Linnunrata erottui taivaankaaresta nykyistä paremmin.

Pääskyset ovat tältä syksyltä jo lentäneet pois ja moni muu lintu tekee kovaa kyytiä lähtöä kohti omaa lintukotoaan. Vastassa ei taida olla pieniä ihmisiä, mutta nimi Linnunrata on ja pysyy elävänä näytteenä kansanperinteen voimasta.

Lisää aiheesta


Jutussa käytetyt lähteet:
Irma-Riitta Järvisen asiantuntijahaastattelu
Irma-Riitta Järvinen 2005: Pieni lintukirja. Suomalaista kansanperinnettä.
Antero Järvinen, 1991: Linnut liitävi sanoja. Romanttinen tietokirja suomalaisesta lintuperinteestä.
Esa Lehikoinen, Risto Lemmetyinen, Timo Vuorisalo & Sari Kivistö 2009: Suomen lintutieteen synty. Turun akatemian aika.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.

Luonto

 • Osaatko arvioda tuulen nopeuden? Testaa!

  Tuulen voimakkuuttaa voi arvioida itse ympäristön avulla.

  Tuulen voimakkuutta voi arvioida esimerkiksi puita ja merenpintaa tarkkailemalla. Pystytkö päättelemään kuvista, kuinka voimakkaasti tuuli puhaltaa?

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Punatulkku

  Punatulkuille maistuvat ruokintapaikkojen siemenet.

  Punatulkku on talitiaista isompi ja pulleampi, kuin vailla kaulaa. Nokka on kolmiomainen ja pyrstö pitkähkö. Selkä on vaalean siniharmaa, siipisulat ja päälaki mustat. Koiras on alta helakanpunainen, naaras punertavanharmaa.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Vihervarpunen

  Vihervarpuset ovat oppineet käymään ruokintapaikoilla.

  Lyhytpyrstöinen vihervarpunen on päältä kellanvihreä. Koiraan rinta on sitruunankeltainen ja vatsa valkoinen, päälaki ja kurkkutäplä ovat mustat. Naaras on himmeämpi, eikä päässä ole mustaa. Nuori on voimakkaasti viiruinen. Siivellä on keltainen juova

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Urpiainen ja tundraurpiainen

  Talvisin urpiainen on yleinen etelässäkin.

  Urpiainen on hieman talitiaista pienempi, ja sillä on pieni nokka. Se on päältä tummaviiruisen harmaanruskea ja alta viirukkaan likaisenvalkoinen. Selän takaosa on vaalea ja viiruinen. Otsa on punainen, ja koiraalla rintakin. Tundraurpiaista on hyvin vaikea erottaa lähisukulaisestaan urpiaisesta.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Töyhtötiainen

  Töyhtötiainen on hyvin yleinen metsävaltaisilla seuduilla.

  Töyhtötiainen on sinitiaisen kokoinen, päältä harmaanruskea ja alta vaaleampi tiainen, jonka päälaella sojottaa mustavalkoraitainen, suippo töyhtö. Uteliaan ja pirteästi hyörivän töyhtötiaisen huomaa useimmiten iloisesti tirrittävästä äänestä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Kuukkeli

  Kuukkeli vierailee syksyllä metsäseutujen pihapiireissä.

  Mustarastasta isompi kuukkeli muistuttaa olemukseltaan ja lento- ja liikkumistavoiltaan närheä. Sillä on pitkä pyrstö ja pienehkö nokka. Yläpuoli on harmaanruskea, alapuoli, siiventaive ja pyrstönsivut oranssit. Yhteysäänet ovat naukuvia, viheltäviä ja rääkyviä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Hömötiainen

  Peloton hömötiainen elää havu- ja sekametsissä.

  Hieman talitiaista pienempi, isopäinen hömötiainen on päältä ruskeanharmaa, alta vaalea. Posket ovat valkoiset, päälaki ja niska mustat. Hömötiaisen huomaa useimmiten surumielisesti viheltävästä laulusta ”tjyy-tjyy-tiyy-tiyy” ja käheästi sähisevästä varoitusäänestä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Pyrstötiainen

  Useimpina vuosina pyrstötiaiset talvehtivat pesimäseuduilla.

  Pyrstötiaisen palleromainen ruumis on tuskin sinitiaisen kokoluokkaa, mutta pyrstö huomiota herättävän pitkä (7–9 cm). Pää ja alapuoli ovat vitivalkoiset, ja selkä on musta. Hartioilla on punaruskeaa, kupeilla vaaleanpunertavaa. Nuorella poski ja niska ovat tummat.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Tikli

  Tikli on osittaismuuttaja.

  Talitiaista vähän pienempi tikli on korea ilmestys; siivellä on leveä keltainen juova ja päässä valkoista, punaista ja mustaa. Päältä lintu on kellanruskea, vatsasta valkoinen ja rinnasta oranssi. Nuoren rinta, kupeet ja selkä ovat viiruiset, pää harmaanvalkoinen. Laulu on särisevää visertelyä, johon sekoittuu näppäileviä ”did, diklit, dididlit…” -kutsuääniä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Räkättirastas

  Räkättirastas on äärimmäisen yleinen koko Suomessa.

  Räkättirastaan selkä on punaruskea, pää ja pyrstö harmaat, vatsa valkoinen. Rinta ja kupeet ovat täplikkään kellertävät. Äänet ovat erilaista räksytystä; räkättirastas on hyvin äänekäs.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Fasaani

  Fasaani syö siemeniä, kasvinversoja ja pikkuötököitä.

  Fasaanin ruumis on kesykyyhkyn kokoluokkaa, mutta pyrstö poikkeuksellisen pitkä; koiraalla 35–45 cm ja naaraalla 20–25 cm. Koiras on suureksi osaksi kuparinpunainen, mutta siivillä ja hartioilla on mustaa, valkoista ja harmaata kirjailua. Posket ja heltat ovat kirkkaanpunaiset. Naaras on kauttaaltaan kellanruskea mustin täplin

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Kuusitiainen

  Kuusitiainen on yleinen Etelä-Suomessa.

  Kuusitiainen on vieläkin pienempi ja vilkkaampi kuin sinitiainen. Sillä on sinertävänharmaa selkä- ja likaisenvaalea vatsapuoli. Päälaki on musta, posket ja niskalaikku valkoiset.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Talitiainen

  Talitiainen on utelias ja kekseliäs etsiessään ravintoa.

  Talitiainen on suurin tiaisemme, varpusen kokoinen. Sillä on keltainen vatsa, musta päälaki ja valkoiset posket, vihreä selkä ja siniharmaat siivet. Musta vatsajuova on koiraalla leveä, naaraalla kapea.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Varpuspöllö

  Varpuspöllö elää samoilla seuduilla kesät talvet.

  Varpuspöllö on vain punatulkun kokoinen, mustarastasta pienempi, lyhytpyrstöinen pöllö. Yläpuoli on valkopilkkuisen ruskea, alapuoli tummajuovaisen vaalea. Silmät ovat pistävänkeltaiset. Koiraan soidinääni on punatulkun ääntä muistuttava vihellys ”pyy, pyy…”.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Puukiipijä

  Puukiipijä liittyy syksyllä tiaisten talviparveen.

  Talitiaista vähän pienempi ja solakka puukiipijä on päältä valkopilkkuisen ruskea ja alta valkoinen. Sillä on pitkä ja ohut, kaareva nokka. Helpointa puukiipijä on tunnistaa liikkumistavasta: lintu kipuaa nykivästi puunrunkoa ylöspäin ja lennähtää kohta toisen puun tyvelle.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee?

  Lintulaudoilla on talvella tungosta

  Talvi on Suomessa eläville linnuille vaikein vuodenaika lyhyen päivänvalon, pakkasten ja lumipeitteen vuoksi. Jos ruokaa on riittävästi, useimmat linnut kyllä selviävät pakkasista. Ruokinnan tinkimätön ykkössääntö on, että loppusyksyllä aloitettua ruokintaa ei saa talven kuluessa lopettaa.

 • Avara luonto syksyllä 2018

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja syksyllä 2018. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:05)

 • Mennään metsään -kolumni: Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi pitää yksilöiden ja valtion suhtautumista luontoon kaksinaismoralistisina

  "Myös oma metsäsuhteeni on ristiriitainen."

  "Luonnon omistaminen on absudri ajatus 29-vuotiaalle taiteen maisterille." Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi kirjoittaa kolumnissaan luonnosta ja sen omistamisen aiheuttamista ristiriidoista. Ristiriidoista sai alkunsa palkittu 100 Hectares of Understanding -taidekuvasarja, jossa Kahilaniemi on kuvannut perinnöksi saamansa metsän ominaisuuksia.

 • Oletko luolaihminen – tunnetko Suomen rotkot ja onkalot? Testaa tietosi!

  Suomi on tuhansien luolien maa

  Sinäkö Suomen Indiana Jones vai kenties vasta Junior? Suomi ei ole ainoastaan tuhansien järvien, vaan myös tuhansien luolien maa. Valtaosaan niistä liittyy jokin kiehtova tarina – salakuljetusta, piilopaikkoja, piruja ja pontikan keittoa. Luola on tarjonnut ihmiselle suojan mitä erilaisimmista syistä. Testaa tietosi Suomen luolien historiasta, arkeologiasta ja geologiasta.

 • Tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa? Tee Yle Luonnon testi

  Jääkaudet murjoivat ja muokkasivat Suomen maaperää.

  Suomi on ollut vuosimiljoonien aikana useita kertoja paksun mannerjäätikön peitossa. Jääkaudet murjoivat ja muokkasivat Suomen maaperää, siirsivät ja siloittivat kiviä sekä kallioita. Paljasta sisäinen geologisi ja testaa, tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa.