Hyppää pääsisältöön

Kenellä on varaa sairastaa?

Marika Mattila
Marika Mattilan elämässä on paljon haasteita, mutta siitä huolimatta hän jaksaa suhtautua tulevaisuuteen haaveillen ja positiivisin mielin. Marika Mattila Kuva: Yle, Marko Väänänen marika mattila

Kun vakava sairaus koettelee, herää sairastuneella huoli paitsi omasta ja läheisten tulevaisuudesta myös huoli rahojen riittämisestä. Kenellä on varaa sairastaa? Kysyimme asiaa kahteen syöpään sairastuneelta kolmen lapsen yksinhuoltajalta.

Oululainen Marika Mattila on kolmen lapsen yksinhuoltaja, jolla on todettu kaksi syöpää.

– Silmämelanooman toteaminen vuoden 2013 joulukuussa tietenkin muutti elämää ja muutti sitä pysyvästi, koska tämän sairauden mukana tuoma haitta on pysyvä. Kesän aikana todettiin toinenkin syöpä ja siihen tehtiin leikkaus kesäkuussa. Se oli kilpirauhasen pahanlaatuinen syöpä, Mattila kertoo.

Kun pitkäaikaissairaus koettelee, on mietittävä koko arjen paletti uusiksi.

– On mietittävä, miten voi hoitaa työtehtävänsä ja miten pystyy selviytymään jokapäiväisestä elämästä. Se tuo kyllä haasteita.

Sairastuneella yhä tiukempi talous

Potilasjärjestöjen kannanottojen mukaan hallituksen suunnitelmat iskevät rankasti erityisesti niihin, joilla on pienet tulot ja pitkäaikaisia sairauksia. Asiakasmaksuihin on odotettavissa nousua ja matkakorvauksiin pienennystä.

Omakohtaisesti, kun maksukatot täyttyvät, tulee vähintään puolitoista tonnia kustannuksia vuositasolla, minimissään.

– Asiakasmaksuthan ovat koko ajan nousseet. Matkakustannukset ovat ehkä puhuttaneet ihmisiä eniten. Esimerkiksi omat hoitoni oli keskitetty Helsinkiin. Tästä kun lähdet Oulusta Helsinkiin matkaamaan, on punnittava tarkkaan, miten se onnistuu, millä keinoin ja mikä on edullisin tapa matkustaa, Mattila kuvailee.

Matkakustannuksista koituukin iso lovi sairastuneen kukkaroon.

– Omakohtaisesti, kun maksukatot täyttyvät, tulee vähintään puolitoista tonnia kustannuksia vuositasolla, minimissään.

Muitakin rahareikiä riittää

Myös lääkekorvauksiin on odotettavissa tiukennusta. Pitkäaikaissairailla muutos kouraisee, sillä lääkekulut ovat jo nyt tuntuva kulu.

Toimeentulon tiukkuutta sairastuneen arjessa lisää sekin, että moni sairaus vaatii lääkkeitä tai voiteita, jotka eivät ole korvattavia.

Itsellänikin oli sellaisia lääkkeitä käytössä, jotka eivät sisälly lääkekattoon, eikä niistä saa mitään omavastuuosuuksia

– Itsellänikin oli sellaisia lääkkeitä käytössä, jotka eivät sisälly lääkekattoon, eikä niistä saa mitään omavastuuosuuksia eli kosteuttavat silmätipat tai voiteet, Mattila havainnollistaa.

Myös ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus koskisi pitkäaikaissairaita, sillä heillä on paljon hoitoon liittyviä yhden päivän tutkimuksia. Pitkäaikainen sairaus tarkoittaa myös, että työstä joutuu olemaan pois pitkiä aikoja ja näin myös tulot tippuvat. Mattila oli taannoin puoli vuotta sairauslomalla.

– Palkallista aikaahan ei ole kovin pitkään. On kiinni työehtosopimuksesta, kuinka pitkään työnantaja maksaa palkkaa. Sen jälkeen, kun Kelan päivillä olet, tulot tippuvat. Mitä pitempikestoisempi poissaolo on, sitä huomattavampi sen vaikutus on, hän toteaa.

Monimuotoinen paletti

Sairastuneen taloudessa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Sairaus tuo mukanaan matka-, hoito- ja lääkekulut. Esimerkiksi yksinhuoltajan taloudessa lapsille tarvitaan hoitojen ajaksi hoitaja. Tulot kuitenkin pienenevät. Sairastuneen perheessä omaa tulo- ja menoarviota onkin päivitettävä jatkuvasti.

Marika Mattila
Marika Mattila Kuva: Yle, Marko Väänänen marika mattila

– Sanotaan näin, että jos tulot laskevat alle tonniin kuukaudessa, niin se on yhtälönä melko mahdoton. Kolmen lapsen kanssa pakolliset menot ovat vakiot ja sitten siellä on hoitokulut kasvavana, lääkekulut ja muut kulut.

Kenellä sitten on varaa sairastaa? Yksinhuoltaja näkee asian näin.

– Sanoisin, että hyvätuloisilla ihmisillä, joilla on vakuutuksia. Myös sellaisilla henkilöillä, jotka saavat oikea-aikaisen hoidon ja diagnosoinnin. He pystyvät hakemaan vaihtoehtoja, mutta yleensä he ovat sitten ehkä muutenkin sillä tavalla hyväosaisia, että pystyvät ennakoimaan, huolehtimaan omasta hyvinvoinnista sekä kunnosta. He pystyvät jaksottamaan myös loma-aikoja niin, että loma on palauttavaa, Mattila pohtii.

Entä miten sairastunut pitää oman budjettinsa kasassa?

On pakko suunnitella kaikki etukäteen. Yllättäviä menojahan ei voi tulla.

– Tiukalla taloudenpidolla, onneksi olen lukenut joskus kauppaa, hallintoa ja laskentatoimea. On pakko suunnitella kaikki etukäteen. Yllättäviä menojahan ei voi tulla.

Kaikesta huolimatta Mattila haluaa katsoa tulevaisuuteen valoisin mielin.

– Suhtaudun tulevaisuuteen positiivisin mielin ja haaveilen, unelmoin asioista. Uskon että joku päivä unelmilla on vielä mahdollisuuksia toteutua.

Voit lukea SOSTEn eli Suomen sosiaali ja terveys ry:n näkemyksiä aiheesta täältä.

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila sekoittaa ruokasoodaa ja perusvoidetta.
Risto Laitila sekoittaa ruokasoodaa ja perusvoidetta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Kasvohierontakin auttaa Meretojan taudissa
Kasvohierontakin auttaa Meretojan taudissa Kuva: Yle/Atte Kaartinen akuutti
Mies tekee puutöitä.
Mies tekee puutöitä. Kuva: Yle, Jussi Kallioinen puutyöt
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit