Hyppää pääsisältöön

Kuvatekstikilvan voitti punk-henkinen laulunsanoitus

Sibelius kurkistaa putkeen
"Aina mun pitä skåla shampanja" Sibelius kurkistaa putkeen Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sehän on sibelius

Kuvatekstikilpailun ensimmäinen kuva kirvoitti lukuisia kekseliäitä ehdotuksia. Voittajaksi valikoitui Markku Kärnän sanoitus, jonka esikuvaa voi etsiä kevään Euroviisuista.

Täältähän kuuluu Nielseniä...!?

Ymmärtäkää tämä: en etsi valtaa loistoa - soittakaa vain minun musiikkiani!

Eläkeputkea, hukkaputkea tai ylipäätään putkea vilisi monissa ehdotuksissa. Nimimerkki ile b. sisu eli Markku Kärnä Viinijärveltä ei kuitenkaan tyytynyt keksimään pelkkää kuvatekstiä. Hänen punk-henkinen sanoituksensa sai kuvatekstikilpailun raadin nauramaan makeasti.

Voittoisa tarina laulunsanoineen kokonaisuudessaan

Jean Sibelius on päässyt hetkeksi karkuun roolistaan kansakunnan ikonina, mutta paparazzi ikuisti pakoretken palkkikamerallaan.

Sibelius mitä ilmeisimmin kärsi näkyvästä asemastaan yläluokkaisena kansallissankarina. Tästä kertoo aivan äskettäin tehty uskomaton löytö säveltäjämestarin kuuluisan valkoisen puvun taskun pohjalta. Sieltä löytynyt, Sibeliuksen käsin kirjoittama nuhruinen lappu paljastaa, että pohjimmiltaan hän oli kapinallinen. Tämä teksti on mitä ilmeisimmin syntynyt jossain pakollisessa juhlatilaisuudessa istuneen ja siellä pitkästyneen Sibeliuksen kosmoskynästä. Samalla se paljastaa kokonaan uuden puolen hänestä myös sanoitusten taitajana. Jos nämä riimit olisi aikanaan julkaistu, niiltä käytettäisiin varmasti esikuvana nykypäivän musiikissa.

Sibelius kurkistaa putkeen
"Aina mun pitä skåla shampanja" Sibelius kurkistaa putkeen Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sehän on sibelius

Aina mun pitä spela flyygeliä
Aina mun pitä käyttä kostyymiä
Aina mun pitä röka sikaria
Aina mun pitä prata ruotsia

En saa lättähattua
En tukka kasvatta
En saa edes otta tatueerausta

Aina mun pitä sitta kutsuilla
Aina mun pitä skåla shampanja
Aina mun pitä diskuteerata
Aina mun pitä komponeerata

Kuvatekstikilpailu jatkuu

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua