Hyppää pääsisältöön

Kuvatekstikilvan voitti punk-henkinen laulunsanoitus

Sibelius kurkistaa putkeen
"Aina mun pitä skåla shampanja" Sibelius kurkistaa putkeen Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sehän on sibelius

Kuvatekstikilpailun ensimmäinen kuva kirvoitti lukuisia kekseliäitä ehdotuksia. Voittajaksi valikoitui Markku Kärnän sanoitus, jonka esikuvaa voi etsiä kevään Euroviisuista.

Täältähän kuuluu Nielseniä...!?

Ymmärtäkää tämä: en etsi valtaa loistoa - soittakaa vain minun musiikkiani!

Eläkeputkea, hukkaputkea tai ylipäätään putkea vilisi monissa ehdotuksissa. Nimimerkki ile b. sisu eli Markku Kärnä Viinijärveltä ei kuitenkaan tyytynyt keksimään pelkkää kuvatekstiä. Hänen punk-henkinen sanoituksensa sai kuvatekstikilpailun raadin nauramaan makeasti.

Voittoisa tarina laulunsanoineen kokonaisuudessaan

Jean Sibelius on päässyt hetkeksi karkuun roolistaan kansakunnan ikonina, mutta paparazzi ikuisti pakoretken palkkikamerallaan.

Sibelius mitä ilmeisimmin kärsi näkyvästä asemastaan yläluokkaisena kansallissankarina. Tästä kertoo aivan äskettäin tehty uskomaton löytö säveltäjämestarin kuuluisan valkoisen puvun taskun pohjalta. Sieltä löytynyt, Sibeliuksen käsin kirjoittama nuhruinen lappu paljastaa, että pohjimmiltaan hän oli kapinallinen. Tämä teksti on mitä ilmeisimmin syntynyt jossain pakollisessa juhlatilaisuudessa istuneen ja siellä pitkästyneen Sibeliuksen kosmoskynästä. Samalla se paljastaa kokonaan uuden puolen hänestä myös sanoitusten taitajana. Jos nämä riimit olisi aikanaan julkaistu, niiltä käytettäisiin varmasti esikuvana nykypäivän musiikissa.

Sibelius kurkistaa putkeen
"Aina mun pitä skåla shampanja" Sibelius kurkistaa putkeen Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sehän on sibelius

Aina mun pitä spela flyygeliä
Aina mun pitä käyttä kostyymiä
Aina mun pitä röka sikaria
Aina mun pitä prata ruotsia

En saa lättähattua
En tukka kasvatta
En saa edes otta tatueerausta

Aina mun pitä sitta kutsuilla
Aina mun pitä skåla shampanja
Aina mun pitä diskuteerata
Aina mun pitä komponeerata

Kuvatekstikilpailu jatkuu

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

 • Sibeliuksen suosikkisopraano Ida Ekman – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta.

  Huhtikuun 22. päivänä syntyneen Ida Ekmanin (1875–1942) taipuisaa, kaunissointista sopraanoa ihaili mm. Sibelius, jonka musiikkia laulajatar teki tunnetuksi sekä kotimaassa että ulkomailla. Nuoren Idan sanotaankin olleen rakastunut säveltäjään. Idan aviomies, pianisti Karl Ekman ja Jean Sibelius olivat läheisiä ystäviä jo nuoruusvuosilta.

 • Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Belgialaisen säveltäjä-sellisti-kapellimestari Jean-Paul Dessyn (s. 1963) tuore julkaisu vakuuttaa. Äänitteen keskiössä on viime vuonna valmistunut Sielunmessuja-teos.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua