Hyppää pääsisältöön

Muisti: Stella Polaris

Muisti: stella polaris, yle tv1
Radiotiedustelija Einari Hännisen perhe Ruotsissa syksyllä 1944. Aili-äidin sylissä Pertti-poika yhdeksän kuukauden ikäisenä. Muisti: stella polaris, yle tv1 muisti: stella polaris

TV1 torstaina 2.3.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta maanantaina 6.3. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Heti sodan päätyttyä, Neuvostoliiton miehitysuhan alla, myyttisessä Stella Polaris -operaatiossa evakuoitiin salaa lähes kaikki Suomen radiotiedustelijat perheineen Ruotsiin.

Yli 700 ihmistä lähti kohti tuntematonta aluksilla, joiden rahtina oli puulaatikoita täynnä salaisia koodeja ja kuuntelulaitteita.

Tom Östlingin ohjaamassa dokumentissa toimittaja Johanna Parikka-Altenstedt haastattelee operaatioon osallistuneita.

Radiokuuntelijaksi Ruotsiin

Operaation tarkoituksena tarkoituksena oli jatkaa tiedustelua Ruotsista käsin, jos Suomi miehitettäisiin. Näin ei tapahtunut. Sen sijaan Ruotsin tiedustelu palkkasi pienen joukon suomalaisia. Einari Hänninen kuului heihin.

”Ei auttanut, lähteä piti!”, sanoo Einarin vaimo, Aili Hänninen, Tukholman Brommassa.

Rakkaus ja halu pitää perhe koossa saivat Ailin lähtemään miehensä mukana kohti tuntematonta. Aluksi perheen elämä alkeellisissa oloissa ja epätietoisuudessa oli äärimmäisen raskasta.

Einari Hänninen palkattiin vaivihkaa radiokuuntelijaksi Ruotsin sotilastiedustelun FRA:n palvelukseen. Uudesta työstä ei puhuttu edes perheen sisällä.

Kahvinkeittäjä-isä

Tarinat Stella Polariksen ympärillä eivät laannu. Nuoremmat sukupolvet ovat vasta viime aikoina saaneet selville isiensä salaisen menneisyyden.

Ailin ja Einon poika Pertti Hänninen kuuluu niihin, jotka vanhoilla päivillään ovat kiinnostuneet vaitonaisten isiensä toimista.

”Kerran lapsena, kun olin metsässä leikkimässä, näin isäni tulevan Ruotsin armeijan kallioluolasta. Kun kyselin, isä sanoi aina olevansa töissä kahvinkeittäjänä”, sylivauvana Ruotsiin evakuoitu Pertti kertoo.

Puulaatikoiden sisältöä myytiin

Puulaatikoiden aineisto mikrofilmattiin tukholmalaishotellin kellarissa. Sen jälkeen osa hävitettiin, osa vietiin varastoon ja osa myytiin maailmalle. Ostajia riitti, aina Japania myöten.

Radiotiedustelun johtajat Aladar Paasonen ja Reino Hallamaa jäivät ulkomaille. Paasonen muutti muutaman vuoden piileskelyn jälkeen Yhdysvaltoihin, ja Hallamaa viljeli kukkia ja rakensi Espanjassa hotellin nimeltä Stella Polaris.

Tuotanto: Yle. 2011. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2015.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.