Hyppää pääsisältöön

Musiikkikaupunki muiden varjossa

Bratislavan kansallisteatteri ja ooppera
Bratislavan vanhan kaupungin puistokadun ja aukion päässä sijaitsee Slovakian kansallisteatteri ja ooppera Bratislavan kansallisteatteri ja ooppera Kuva: YLE/Heikki Valsta oopperatalo

Bratislava on historiansa aikana saanut aina jäädä kulttuurielämässä hieman kahden isoveljensä Wienin ja Prahan varjoon. Vaikka Bratislava onkin saanut vieraaksensa lukuisia merkittäviä säveltäjiä ei sillä ole sillä tavalla huomattavaa asemaa musiikinhistorian lehdillä kuin muilla entisen Itävalta-Unkarin kaksoismonarkian suurilla kaupungeilla.

Myös Bratislavassa ovat aikaan vaikuttaneet keisarikunnan mahtavat ruhtinassuvut Esterházy, Erdödy tai Grassalkovich, joilla oli palatseja ja linnoja eri puolilla valtakuntaa. He kuitenkin kutsuivat myös silloiseen Bratislavaan eli Pressburgiin mm. Mozartin ja Lisztin vieraiksensa.

Sen jälkeen kun Slovakia 1993 irtautui Prahan ja Tshekinmaan vaikutuspiiristä itsenäiseksi valtioksi on myös Bratislavassa täytynyt uuden maan pääkaupunkina hakea terävämmin profiloituna paikkaansa myös eurooppalaisessa musiikkielämässä.

Hummel on kaupungin oma säveltäjä

Säveltäjä Johann Nepomuk Hummelin museo Bratislavassa
Säveltäjä Hummelille omistettu kotimuseo sijaitsee Bratislavan vanhassa kaupungissa. Säveltäjä Johann Nepomuk Hummelin museo Bratislavassa Kuva: YLE/Heikki Valsta bratislava

Omana aikanaan suurtakin arvostusta nauttinut Johann Nepomuk Hummel (1778-1837) sai nuorena sävellyksenopetusta Mozartilta ja sai myöhemmin lukea ystäväpiiriinsä niin Haydnin, Beethovenin kuin Schubertinkin. Bratislavassa oman kylän poikaa muistetaan vielä patsain ja museoin sekä hänen nimeänsä kantavan pianokilpailun muodossa. 1900-luvulla eläneiden slovakialaissäveltäjien asema ja tuotanto odottavat ehkä vielä muualla maailmassa löytämistään. Heistä merkittävimmät lienevät Eugen Suchon, Alexander Moyzes ja Jan Cikker.

Kauniiden ja erikoisten rakennusten kaupunki

Bratislavan musiikkielämän neljä kulmakiveä klassisen musiikin konserttipaikkoina ovat Slovakian Kansallisteatterin ja -oopperan kaksi rakennusta, vuonna 1773 rakennettu Slovakian filharmonia, Bratislavan musiikkiakatemia sekä 1986 valmistunut, huomiota herättävän epätavallisen näköinen radiotalo konserttisaleineen.

Vanhan kaupungin keskusta-alueella sijaitsevat sekä vanha Slovakian kansallisteatterin rakennus että sen vieressä, säveltäjä Eugen Suchonin nimeä kantavalla aukiolla, uudessa loistossaan vuonna 2011 päättyneen korjauksen jäljiltä hohtava filharmonia. Siellä järjestetään myös jokavuotiset Bratislavan musiikkijuhlat, jonka yhtenä osana on nuorille muusikoille tarkoitettu New Talent -kilpailu.

Hieman sivummalle Tonavan varteen valmistui vuonna 2007 baletille ja oopperalle uusi, puolikaaren muotoinen marmorirakennus uusien hotellien ja liikekeskusten kylkeen. Vanhaa kaupunkia ympäröivän kehätien varrella sijaitsevat sekä musiikkiakatemian vanha pieni rakennus että ylösalaisin käännetyn pyramidin näköinen radiotalo, josta on tullut eräänlainen legenda eurooppalaisen radioväen keskuudessa.

Slovakian radion ja television rakennus Bratislavassa
Slovakian radion ja television rakennus Bratislavassa Slovakian radion ja television rakennus Bratislavassa Kuva: YLE/Heikki Valsta radiotalo