Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Risto Laitila sekoittaa ruokasoodaa ja perusvoidetta.
Risto Laitila sekoittaa ruokasoodaa ja perusvoidetta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

D-vitamiini ja aurinkovoiteet

”Imeytyykö D-vitamiini ihon kautta, jos käytetään isojen suojakerrointen aurinkovoiteita?”

Kyllä ja ei. Suojavoiteiden tarkoitus on kyllä torjua ultravioletti b-valoa, joka saa aikaan d-vitamiinisynteesin iholla. Käytännön merkitystä tällä ei kuitenkaan taida olla, sillä auringon aikaansaama d3- tankkaus tulee nopeasti: käsivarret kun on paljaana, niin kutakuinkin varttitunti riittää. Ei ole osoitettu, että suojavoiteiden käyttö johtaisi d-vitamiinin puutteeseen.

Kirjavat jalat

kirjavat jalat
kirjavat jalat Kuva: Yle, Akuutti kirjavat jalat

”Olen 1947 syntynyt mies. Vuosikausia jalkani ovat olleet kirjavat. Lääkkeinä käytän Primaspania, Amlodipinia, Carvedilolia, Xatralia, Gefinaa ja Cymbaltaa.”

Lääkärislangilla ilmaistuna tuo on staasipigmenttiä, jonka voisi suomentaa vaikka turvotusväriksi. Perussyy on siis turvotus. Verisuonista tihkuu ihon alle punasoluja, jotka ajan myötä muuttuvat tummaksi pigmentiksi.

Tällaisessa raajassa voi olla laskimoiden vajaatoimintaa ja tuo Amlodipin – joka sinänsä on hyvä verenpainelääke – saattaa myös aiheuttaa turvotusta. Vaarallista tuo ei ole, mutta harmituksen kyllä ymmärtää. Jos ilmiö kovin haittaa, voidaan koettaa etsiä korvaava valmiste.

Munuaiskivet

”Minulle tuli munuaiskiviä, jotka saatiin poistettua. Mutta mistä ja miksi niitä oikein tulee?”

Virtsaan erittyy jatkuvasti suoloja. Tavallisimmat suolot, jotka muodostuvat kiveksi, ovat kalkkisuoloja. Virtsaan erittyy näitä suoloja eri aikoina eri määriä, ja kun saavutetaan kyllästymisraja, alkaa kivi pikku hiljaa muodostua. Yksittäisen kohtauksen voi saada kuka tahansa. Toki on sellaisia sairauksia, joissa tätä esiintyy enemmän, vaikkapa lisäkilpirauhasen liikatoiminta, jolloin veressä on liikaa kalkkia.

Ruokavaliollakin on merkitystä, mutta yksittäisen kohtauksen takia ei ruveta ruokavaliota yleensä vielä muuttamaan. Jos kohtauksia on paljon, kivi tutkitaan ja selvitetään mitä suoloja siinä on. Sen mukaan voi sitten säätää ruokavaliotaan sopivammaksi. Varsinkin jos kivien muodostumista esiintyy suvussa enemmänkin, ovat ruokavalio-ohjeet paikallaan.

Katsojan vinkki: Ruokasoodasta hoitovoidetta

”Sain tasan vuosi sitten sääriini ihottuma, joka muistutti suuresti ns. punajäkälää. Ihotautilääkäri määräsi voiteita, jotka luonnollisesti olivat kortisonipohjaisia. Kokemukseni niistä olivat jo käsien ihon hoidossa hankalia, iho oli ohentunut niin, että sain vertavuotavia haavoja käsiini vähästäkin syystä. Käytin kortisonivoiteita, mutta muutosta ei alkanut ilmaantua.

Olin jo aiemmin lukenut ruokasoodan ja perusvoiteen tehosta ihottumaan ja ajattelin kokeilla itsekin. Valmistin voiteen ohjeen mukaan (teelusikka ruokasoodaa sekoitetaan kymmeneen pumppupullon painallukseen rasvaa) ja käytin sitä oikeaan sääreen, vasempaan en laittanut mitään. Muutamassa päivässä vasurin iho alkoi muistuttaa väriltään raakaa maksaa. Aloin hoitaa sitäkin ja muutamassa päivässä alkoi paraneminen. Nyt harmi on pysynyt poissa, ja jos kutinaa alkaa esiintyä, käytän perusvoide-ruokasoodaseosta.”

Ruokasoodan tehoa ei ole taidettu tutkia, eikä tieteellistä selitystä ole ehkä syytä edes hakea, mutta mielenkiintoiseltahan tuo kuulostaa.

Ruokasoodan tehosta kuulee välillä vaikka minkälaisia ihmetarinoita. Pientä ihottumaa voi toki koettaa hoitaa vaikka näin, mutta vakavien sairauksien hoidossa ei ruokasoodalla ole mitään roolia.

Lisää ohjelmasta

Kasvohierontakin auttaa Meretojan taudissa
Kasvohierontakin auttaa Meretojan taudissa Kuva: Yle/Atte Kaartinen akuutti
Marika Mattila
Marika Mattila Kuva: Yle, Marko Väänänen marika mattila
Mies tekee puutöitä.
Mies tekee puutöitä. Kuva: Yle, Jussi Kallioinen puutyöt
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit