Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Oletko viisaampi yksin vai yhdessä?

Prisma studio, yle tv1
Prisma Studio testaa joukkoälyn toimivuutta käytännössä. Prisma studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 7.10.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 9.10. klo 5.55, Teemalla torstaina 8.10. klo 20.00 ja sunnuntaina 11.10. klo 13.45
Yle Areenassa 30 päivää

Brittiläisen tutkijan Sir Franscis Galtonin joukkoälytestissä ihmiset saivat maatalousnäyttelyssä arvioida teurastetun härän ruhon painon. Arviot vaihtelivat, mutta niiden keskiarvo osui lähestulkoon nappiin.

Prisma Studio houkutteli arviointikohteeksi Iiris-lehmän, jonka painoa joukko ihmisiä ryhtyi arvioimaan. Miten kuuluisa joukkoälytesti toimii käytännössä? Löytyikö viisaus joukosta?

Pölytettyä ruokaa pöydässä

Mehiläinen on hyvä esimerkki siitä, miten parvessa elämä sujuu kuin tanssi. Yksinäinen pölyttäjä ei kauaa pärjää, mutta parvessa medenhakumatkat sujuvat onnistuneesti. Ja itse asiassa parhaimmat mesilähteet mehiläinen kertoo tanssimalla!

Työtä ja tanssia mehiläisillä riittää, sillä 80 prosenttia kukkakasvilajeista vaatii hyönteispölytyksen, ja mehiläiset hoitavat niistä 85 prosenttia.

Jopa kolmasosa syömästämme ruuasta saadaan hyönteisten pölyttämästä ruuasta ja mehiläisillä tässä on suuri rooli.

Voiko mehiläistä korvata?

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on kuulunut hälyttäviä tapauksia isoista mehiläisyhdyskuntien joukkokuolemista. Miten käy, jos mehiläiset katoavat?

Löytyykö apu pienen pienistä, hyönteisiä jäljittelevistä roboteista, vai joudummeko me ihmiset pölytyshommiin? Ja jos kyse olisi vain hunajantuotannosta, niin tarvitsisimmeko me mehiläisiä lainkaan?

Prisma Studio testasi, olisiko meistä ihmisistä mehiläisiksi edes hunajan valmistuksessa. Miten onnistuu valehunajan valmistus? Miltä se maistuu?

Kommentit