Hyppää pääsisältöön

Uskonlahkoja meiltä ja maailmalta

Erikoisia uskontoja
Erikoisia uskontoja docventures

Ihmisen hengellisyyden kaipuu ei rajoitu vain valtauskontoihin. Maailman valtauskontojen lisäksi löytyy hieno kirjo erilaisia lahkoja. Mitä sanotte näistä?

The Leopard Men

Länsi-Afrikassa parin vuosisadan ajan vaikuttanut Leopardimiehet oli kannibalistinen ryhmä, joka uskoi ihmisen metsästämisen antavan yliluonnollisia voimia ja ajan myötä muuttavan kunnioitetuksi leopardikissaksi. Uskonnollinen ryhmittymä vaikutti Sierra Leonessa, Liberiassa, Nigeriassa ja Norsunluurannikolla 1900-luvun puoliväliin saakka. Jäsenet pukeutuivat leopardin nahkoihin ja saalistivat ihmisiä kissapedon tekniikka muistuttaen raapimalla ja pahoinpitelemällä erilaisilla teräaseilla. Valitun uhrin tappaminen suoritettiin alttarilla tai vaihtoehtoisesti olosuhteiden pakosta heti kaappauspaikalla. Ihmislihan syöminen ja veren juominen suoritettiin mieluiten rituaalin saattelemana järjestön edessä. Järjestö oli häikäilemätön ja sen pysäyttäminen osoittautui pitkään hyvin hankalaksi heidän hyvän piiloutumistaitonsa sekä kansan parissa levinneen, jäseniä yliluonnollisiksi olennoiksi povanneen harhaluulon vuoksi.

Koivuniemen liike

Tapani Koivuniemen perustama 1900-luvun loppupuolella perustettu kultti on yksi Suomen historian tunnetuimmista paheksuntaa ja kummeksuntaa herättäneistä uskonnollisista ryhmittymistä. Koivuniemen Espoon Otaniemessä perustama Maanantaipiiri oli hänen ensimmäinen salaiseksi kultiksi lueteltu raamattupiirinsä, jota on seurannut Puutarha, Torni ja Maitobaari. Ryhmiin kuuluu yhä ainakin muutaman kymmentä suomalaista aikuista ja lasta. Uskontojen uhrit ry on kritisoinut Koivuniemen liikettä. Ryhmiin on liitetty laihduttamiseen painostamista, puoliväkisin hyväilyä ja suutelua, järjetöntä pelottelua esimerkiksi neuroottisella hygienialla sekä tavanomaisia hengellisen väkivallan piirteitä.

Iglesia Maradoniana

Jalkapallotähto Diego Maradonan henkilöhahmon palvomiseen pohjautuva Iglesia Maradoniana on vuonna 1998 perustettu suuri argentiinalainen kultti. Maradonan uskotaan olevan jonkin sortin jumala tai jumalan poika. Kultin jäsenten ajanlasku perustuu Maradonan synnyinvuoteen ja heillä on omat kymmenen käskyään, kuten: ”Nimeä ensimmäinen poikasi Diegoksi” ja ”levitä uutista Diegon ihmeistä ympäri universumin”.

Prinssi Philip -liike

Vanuatun Tanna-saarella asustava heimo uskoo Edinburghin herttuan prinssi Philipin olevan jumala. Kultin jäsenet uskovat prinssin polveutuvan heidän esi-isistään ja heidän suurimpana toiveenaan on, että hän vierailisi saarella ja jopa jäisi asumaan heidän luokseen. Liike sai alkunsa kuningatar Elisabethin ja prinssi Philipin vieraillessa Vanuatulla vuonna 1974. Eräs liikkeen perustajista oli nähnyt prinssin laivan kannella ja ollut varma siitä, että hän messias. Prinssi Philip on lähettänyt ajoittain heimolle lahjaksi erilaisia esineitä, kuten allekirjoituksellaan varustetun kuvan itsestään.

Raëlilaisuus

Ranskasta lähtöisin oleva uskonto perustuu ajatukseen, jonka mukaan ihmiskunta on ”elohimien”, eli ihmisiä kehittyneemmän alienlajin luomus. Raëlilaiset kieltävät yliluonnollisten jumalien olemassaolon ja uskovatkin useiden uskontojen tarinoiden perustuvan ihmisten kohtaamisiin elohimien kanssa. Jeesuksen, Mohammedin ja Buddhan he uskovat olleen elohimien sanansaattajia. Uskonnollisen ryhmän takana on Raëlina tunnettu Claude Vorilhon, jota pidetään elohimien viimeisimpänä yhteyshenkilönä. Raëlin perustama yritys Clonaid väittää kloonanneensa onnistuneesti ihmisen, joka on houkuttanut paljon maailmanlaajuista mediahuomiota liikkeen pariin. Yritys ei kuitenkaan suostunut luovuttamaan todisteita julkisuuteen kloonin yksityisyydensuojan säilyttämiseksi.

Lentävä spaghettihirviö

The Flying Spaghetti Monsterin toi uskontorepertuaariin Bobby Henderson vuonna 2005 vastalauseeksi Kansasin osavaltion opetuslautakunnan päätökselle sallia älykkään suunnittelun opetus kouluissa evoluution rinnalla. Lentävä spagettihirviö toimii usein myös nykypäivän vastineena Russellin teekannulle. Spagettihirviön seuraajat kutsuvat itseään pastafareiksi, väittävät olevansa ”hänen nuudelisen ulokkeensa” koskettamia ja saarnaavat ”nuudelisen herransa” sanaa ainoana oikeana uskontona.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures