Hyppää pääsisältöön

Uskontovisan tulokset

Uskontovisa
Uskontovisa docventures

Uskontovisan tulokset:

1. Uskonnolliset ihmiset ovat vähemmän älykkäitä kuin uskonnottomat - TOTTA

Professori Miron Zuckermanin johtama tutkimusryhmä Rochesterin yliopistossa löysi “negatiivisen korrelaation älykkyyden ja uskonnollisuuden välillä” 53:ssa tapauksessa 63:sta.

Lähde: The Independent

2. Uskovainen ahdistuu enemmän tekemistään virheistä - TOTTA

Toronton yliopiston tutkimuksen mukaan uskovaiset ihmiset ahdistuivat testitilanteessa tekemistä virheistään vähemmän kuin ei-uskovaiset. EEG-käyrien perusteella muun muassa limbinen järjestelmä (ACC) ei reagoinut omiin virheisiin yhtä selkeästi kuin ei-uskovaisten.

Lähde: Yle

3. Uskonnollinen ihminen on onnellisempi kuin uskonnoton - TOTTA, mutta vain Yhdysvalloissa.

Satojen tutkimusten mukaan uskonto vahvistaa onnellisuutta. Uskonnolliset ihmiset ovat keskimäärin tyytyväisempiä, vähemmän stressaantuneita ja tasapainoisempia kuin ei-uskonnolliset. Useammat onnellisuutta ja uskontoa käsittelevät tutkimukset on tehty Yhdysvalloissa. Alankomaissa ja Tanskassa vastaavia tuloksia ei ole saatu.

Lähde: Tiede

4. Uskonnon harjoittajien määrä maailmassa vähenee - TARUA

Pew Research Centerin tutkimuksen mukaan lähes kaikkien suurten uskontojen harjoittajien määrä kasvaa tulevaisuudessa. Laskua on ainoastaan buddhalaisuudessa. Eniten kasvavat islamin- ja kristinusko, joiden harjoittajia on ennusteiden mukaan vuonna 2050 yhteensä lähes kuusi miljardia.

Lähde:Yle

5. Katolinen kirkko ei ole rahoittanut tieteellistä tutkimusta - TARUA

Katollinen kirkko rahoitti Galileo Galilein työtä tähtieteen saralla. Paavi pyysi häneltä selvitystä maakeskisen ja aurinkokeskeisen maailmankuvan eroavaisuuksista. Konflikti syntyi, kun Galilei loukkasi Paavia sanavalinnoillaan ja hyökkäävällä tyylillään. Tämän seurauksena häntä kuulusteltiin jumalanpilkasta.

Lähde:Yle

6. Uskonnoton yhteiskunta kokee moraalisen rappion - TARUA

Ilkka Pyysiäinen Helsingin yliopiston tutkijakollegiumista ja Harvardin yliopiston professori Marc Hauser toteavat yhteisessä artikkelissaan Trends in Cognitive Sciences -lehdessä, että ihmiset pitävät oikeina ja väärinä suunnilleen samoja asioita uskonnosta tai uskonnottomuudesta riippumatta.

Lähde: Yliopisto-lehti

7. On olemassa sapattihissejä - TOTTA

Sapattihissit pysähtyvät automaattisesti ilman napin painallusta jokaisessa kerroksessa, ja siten sapatin viettäjä voi käyttää sitä. Hissin napin painallus on kiellettyä, sillä sähkövirran käyttäminen rinnastetaan kieltoon tehdä tulta sapatin aikana.

Lähde: New York Times

8. Venäjän kansallisuskonnoksi valittiin ortodoksisuus koreiden kirkonmenojen takia - TARUA

Vladimir Suuri otti kristillisen kasteen vuonna 988, jonka seurauksena Venäjästä tuli ortodoksinen. Vladimir Suuri teki valintansa kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin välillä. Yksi syy kristinuskon valintaan oli, että muslimit eivät voi nauttia alkoholia.

Lähde: Cambridge medieval textbooks: Medieval Russia, 980-1584, sivu 7

9. Paholaisen asianajaja oli kirkon työntekijä -> TOTTA

Katolinen kirkko asetti jumalallisten ihmeiden todenperäisyyttä arvioimaan tutkimuskomission. Jumalan asianajaja puolusti väitettyä ihmettä ja paholaisen asianajajan tehtävänä oli kyseenalaistaa ihmeen yliluonnollisuus.

Lähde:Encyclopaedia Britannica

10. Uskonnollisuus aiheuttaa masennusta - TARUA

Professori Harold Koenigin mukaan uskonnollisuus tukee mielenterveyttä. Uskonnollisilla ihmisillä on havaittu empiirisissä tutkimuksissa vähemmän masennusta tai masennuksesta toipuminen on heillä nopeampaa.

Lähde: Koenig, Harold G.: Research on Religion, Spirituality, and Mental Health: A Review. The Canadian Journal of Psychiatry 54. 2009. 283–291.

Uusimmat sisällöt - Docventures