Hyppää pääsisältöön

Valtion jättitukiaiset pääosin viihderisteilyihin

Viking Line kuuluu yritystukien saajien kärkikastiin.
Viking Line kuuluu yritystukien saajien kärkikastiin. Kuva: Yle, MOT tuki

Valtion jättitukiaiset pääosin viihderisteilyihin

Yli puolet valtion maksamista merenkulun tuista kohdistuu viihdemerenkulkuun. MOT:n julkaisema yritystukiaineisto osoittaa, että risteilyalukset saivat viime vuonna miehistötukea yli 50 miljoonaa euroa. Summasta lähes puolet menee yksin Viking Linelle.

Kauppamerenkulun 88 miljoonan euron tukipotista enää 33 miljoonaan kohdistuu lastialuksiin.

Keskusta linjasi ennen vaaleja, että viihdemerenkulun tukia karsitaan. Tämän vuoden budjetissa tukisumma päinvastoin kasvoi 100 miljoonaan euroon vuonna 2016.

MOT julkaisee laajan tietoaineiston vuosina 2010-2014 maksetuista yritystuista avoimena datana. Aineisto sisältää tiedot lähes 5 miljardin euron tukien maksuista yrityksille. Aineisto kokonaisuudessaan on ladattavissa avoimena datana.
https://www.avoindata.fi/data/fi/dataset/mot-yritystukiaineisto-2010-2014

VUODEN 2014 MATKUSTAJA-ALUSTUEN SAAJAT:

Viking Line Ab - 24 462 069€
Tallink Silja Oy -14 205 980€
Finnlines Oyj - 8 259 817€
Rederi Ab Eckerö - 3 805 290€
Kristina Cruises Oy - 1 514 837€
NLC Ferry Ab Oy - 1 476 776€
Saimaa Travel Oy - 100 465€
YHTEENSÄ - 53,8 MILJ. €

VUODEN 2014 LASTIALUSTUKI YHTEENSÄ: 33,8 MILJ. €

VUODEN 2014 KAUPPA-ALUSTUKI YHTEENSÄ: 87,6 MILJ. €

 • Venäläinen sähköisku

  Voiko energiapolitiikkaa erottaa muusta politiikasta?

  Kun venäläinen Rosatom tuli Fennovoiman ydinvoimalan laitostoimittajaksi, puhuttiin vain bisneksestä ja energiasta. Rosatom ei kuitenkaan pelkästään toimita Suomeen ydinvoimalaa, se myös omistaa kolmanneksen Fennovoimasta. Onko suomalainen tapa ajatella, että energia-asiat ovat vain energia-asioita, liian hyväuskoinen? Voiko energiapolitiikkaa erottaa muusta politiikasta? Venäjän tiedustelu on Supon mukaan pyrkinyt aktiivisesti vaikuttamaan Suomen energiaratkaisuihin ja tiedustelu on aktiivista tälläkin hetkellä. Suomalaisasiantuntijan mukaan tämä kertoo siitä, että energiasektori on Venäjälle tärkeä ja se pyrkii sitä edistämään. Fennovoiman ydinvoimala Pyhäjoella on tärkeä osa Venäjän suurvaltapolitiikkaa.

 • Kommentti: Mainosmiehen outo kuolema Ugandassa

  Liikemiehellä ei kytköksiä puolustusteknologiaan

  Tapasin Ugandassa hämärissä olosuhteissa kuolleen suomalaisliikemiehen viime syksynä. Haastattelin ovimiesfirman toimitusjohtajaa ohjelmaan, joka käsitteli turva-alan keskittymistä. Ugandassa kuollut liikemies oli tämän firman pääomistaja. Ravintoloiden järjestysmiesbisneksessä toimiva firma oli yritysoston myötä kasvanut alansa markkinajohtajaksi.

 • Kuuden miljoonan euron terapeutit - käsikirjoitus

  Kuuden miljoonan euron terapeutit -ohjelman käsikirjoitus

  23.10. 2017 - sähköposti Välitieto ja toimenpiteet uudessa tilanteessa lähettäjä: John Pihlaja ………. Arvoisa opiskelijaValviran asiattomaksi muuttunut toimintamalli antaa meille vakavan syyn jyrkentää omaa toimintaamme.

 • "Vähän kuin uskonlahko" - opiskelijoiden pettymys kiisteltyyn psykoterapiakoulutukseen purkautuu rajuna kritiikkinä

  Valvira ja oppilaitos tehneet toisistaan rikosilmoitukset

  Kiistelty psykoterapiakouluttaja jäi kiinni terveydenhuollon lupaviranomaiselle valehtelusta kun omat opiskelijat todistivat kouluttajaansa vastaan. Myös poliisi on aloittanut esitutkinnan asiasta. MOT haastatteli useita pettyneitä opiskelijoita. Helsingin psykoterapiainstituutissa on ollut enimmillään liki 400 psykoterapeuttiopiskelijaa.