Hyppää pääsisältöön

Cheikh Lô: Youssou N’Dourin suojatista listaykköseksi – Lokakuun World Music Top 10

Cheickh Lo
Cheickh Lo Kuva: Cheickh Lo / Chapter Two Records chapter two records

Spirituaalisen silkkiääninen Cheikh Lô on muheva mikstuura kotimaansa Senegalin omaa mbalaxia, Kuubaa, funkia, jopa jazzia ja reggaeta. Harri Tuominen esittelee videoina lokakuun World Music Charts Europe -radiosoittolistan albumit.

Vahvat levyt pysyvät listakärjessä kauan: viime kuun kärkinelikko on nyt vain vaihtanut paikkoja. Mutta viisi uutuutta on nousemassa haastamaan kärkeä. Entä mahtavatko Suomen isot julkaisut Värttinältä ja Kimmo Pohjoselta nousta marraskuun listalle?

1. Balbalu – Cheikh Lô, Senegal

(Edellinen sijoitus listalla: 3)

Senegalin veteraani Cheikh Lô on noussut Youssou N’Dourin varjosta varteenotettavaksi haastajaksi. Miehen viiden vuoden valmistelun jälkeen ilmestynyt viides albumi ”Balbalu” (Leuhkiminen) on muheva keitos. Cheikh Lô’lla on muhkeat dreadlocks–kiharat kuten Jamaikan rastafareilla, mutta Senegalissa tämä hiustyyli on työteliään ja rauhaisan muridismi-islamin Baye Fall -veljeskunnan tunnusmerkki. Lokakuussa tämä veteraani palkitaan isosti Womexissa, tärkeimmässä maailmanmusikkitapahtumassa Budapestissa. BBC:n Jools Holland -ohjelman ”Degg Gui” (Totuus) –laulussa Cheikh Lôta avustaa brasilialainen laulajatar Flavia Coelho ja ranskalainen hanuristi Fixi.

2. The Fade In Time – Sam Lee, Britannia

(Edellinen sijoitus listalla: 4)

Lontoolainen folkkari Sam Lee laulaa väkevällä tunteella ikivanhoja, mustalaisilta ja maankiertäjiltä oppimiaan lauluja omaperäisillä sovituksilla ja soitinnuksella. Miehen kakkoslevyllä ”The Fade In Time” soi intialainen tabla, japanilainen koto, havaijilainen ukulele, jopa kantele. Näin Sam Lee nostaa lähes unohtuneet brittiläiset kansanlaulut eläväksi perinteeksi, jopa radikaalisti, mutta aivan horjumattomalla ja täysin brittiläisellä tyylitajulla. Albumi on vahva ehdokas vuoden levyksi brittien folk-skenessä. Videolla nähdään kappale ”Blackbird”.

3. Balas y Chocolate – Lila Downs, Meksiko/USA

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Lila Downs kasvoi isänsä, yhdysvaltalaisen professorin kulttuurissa ja koki miltä tuntuu olla Deadhead, eli seurata Grateful Dead -yhtyettä kleinbussilla ympäri maata. Sitten hän kääntyi meksikolaisen intiaaniäitinsä perinteen suuntaan. ”Balas y Chocolate” (Luoteja ja suklaata) -albumillaan Grammy-palkinnoilla monesti palkittu Lila Downs peilaa bilebiisien ja kansanballadien kautta Meksikon rajua historiaa ja tätä päivää. ”La patria madrina” (Kotimaa) -kappaleella Lila läpivalaisee rankkoja aiheita yhdessä kolumbialaisen supertähden Juanesin kanssa.

4. Tambolero – Totó La Momposina, Kolumbia

(Edellinen sijoitus listalla: 1)

Suuri kolumbialaisen folkloren ja maan Karibian meren puoleisen rannikon sanansaattaja on Totó La Momposina. Hän löi läpi länsimaissa 22 vuotta sitten albumilla ”La Candela Viva”. Sen julkaisi Peter Gabrielin levy-yhtiö Real World. Tämä monikulttuurinen kestävä klassikkoalbumi juontaa juurensa kauas: alkuperäisiin intiaaneihin, espanjalaisiin valloittajiin ja afrikkalaisiin orjiin. Nyt levy on luotu pitkälti uudelleen alkuperäisten nauhojen pohjalta. Nimeksi uutuuslevylle on annettu ”Tambolero”. Tällä albumilla on julkaisemattomia lauluja, uusi miksaus ja tänä vuonna äänittettyä lastenlasten taustalaulua ja soittoa. Cumbia-rytmissä kulkeva ”El Pescador” on kunnianosoitus kalastajille.

5. III- Bixiga 70, Brasilia

(Edellinen sijoitus listalla: -)

10–henkinen tanssiyhtye Brasilian Sao Paulosta nimeltään Bixiga 70 saa aikaan henkeä salpaavan rytmimyrskyn. Mahtavalla tyylitajulla tämä tentetti muovailee yhteen afro-brasilialaisuutta, jazzia ja funkia, ja venyy välillä elektroniikan, dubin, reggaen tai cumbian suuntaan. Viisi vuotta toimineen yhtyeen kolmas albumi on äänitetty livenä omassa studiossa. Tämä 15-minuuttinen dokumentti tavoittaa soittokunnan ensimmäisellä New Yorkin matkallaan tämän vuoden alussa.

6. Mamma Sirena - Officiana Zoè, Italia

(Edellinen sijoitus listalla: 11)

Officiana Zoè on rakastetuimpia perinneyhtyeitä Italian saappankorosta Salentosta. 1990-luvun alusta he ovat elvyttäneet ikivanhaa pizzica-taranta-tanssi-soittoperinnettä. Kahdeksannella, meriaiheisella albumillaan ”Mamma Sirena” Officiana Zoè manaa esiin seireenit, kalastajat, merimiehet, löytöretkeilijat ja uneksijat. Täältä löytyy maailmaa paljon kiertäneen sekstetin virallinen esittelyvideo.

7. Nyanza – Owino Sigoma Band, Kenia/Britannia

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Owino Sigoma Band on kahden kenialaisen muusikon ja brittiläisen elektro-bändin yhteenliittymä. Länsi-Keniassa äänitetty yhtyeen kolmas albumi ”Nyanza” on tarttuvaa, paikoin yllätyksellistäkin klubi-groovea, afrikkalaista perkussiota ja kosketinsoitinriffejä. Videolla on yhtyeen dokementti-traileri.

8. Sabaru – Sekou Kouyate, Guinea

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Kora-luutun Jimi Hendrixiksi kutsutaan guinealaista Sekou Kouyateta. Sanotaan, että jo 12-vuotiaana hän keksi sähköistää koran. Sekou Kouyate kehitti aivan mahtavan tekniikan, sillä sujuu rock- ja reggae-vaikutteinen soitto ja salamannopeat riffit Live-videolla Sekou Kouyate soittaa Jimi Hendrix-paita päällä albumilta löytyvän kappaleen ”Desert”.

9. Kerwane – Kardesh Türküler, Turkki

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Vuonna 1993 on perustettu arvostettu turkkilainen etnoyhtye Kardesh Türküler (Veljelliset laulut tai Kansanlaulun veljeskunta). Tämä ”Kerwane” (Parhaat) -levy kokoaa yksiin kansiin parasta tuotantoa vuosien varrelta. Se on hyvä johdanto idän mystiseen maailmaan. Tällä konserttivideolla esitetään ”Bingol”-niminen kappale.

10. Akö – Blick Bassy, Kamerun

(Edellinen sijoitus listalla: 5)

Kamerunilainen Blick Bassy kutsuu tyyliään folk-Afrikka-bluesiksi. Pariisissa asuvan enkeliäänisen laulaja-kitaristin kolmannen albumin innoittaja on 1920-luvun Delta-blueslegenda Skip James. Tyyli ja tuotanto tässä on varsin ei-afrikkalaista eli intiimiä, unenomaista, melkein minimalistista. Miehen laulu, kitara ja banjo saavat hienovaraista täydennystä sellosta, pasuunasta, huuliharpusta ja muutamasta sämplestä. Laulujen tarinat kertovat sukupolvien vaihtumisista ja lasten kasvatuksesta. Tällä videolla Blick Bassy esittää trioineen kappaleen ”One Love”.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Entä miten WMCE kerätään? Niin, että puolisen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo miltei neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen käy listan Top 10:n läpi joka kuun ensimmäisenä tiistaina Etnoillassa Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena