Hyppää pääsisältöön

"Herkkyys on vahvuuteni"

Netan alkukuva
Netan alkukuva päähenkilö

Kun tiedän ihmisen luonteen ja historian, on minun helppo tietää mikä olisi mielestäni hänelle parhaaksi. Antaessani neuvoja saatan kuitenkin liikkua alueelle jossa voin aiheuttaa huomaamattani tuhoja. Kovettunut ihminen voisi sanoa ettei sellainen ole mahdollista, jokainen vastaa omista tunteistaan. Missä menee raja?

Oman kokemuksen kautta näin selkeästi missä omat ajatukset häilyivät, mistä minä alan ja mihin minä lopun. Arvioin mielessäni olohuoneeseen saapuneita tuntemattomia ja syitä miksi ongelmani olisi heidän eikä minun. En voinut purkaa vihaani, koska järki sanoi ettei heidän ulos heittämisestä olisi mitään hyötyä.

Olin maalannut tulevaisuutta mielessäni huomaamatta, että se mitä minun tulisi rakentaa on nykyisyys.

Kun ihminen paljastaa itsensä, on toisten helppo samaistua häneen ja ajatella tiedostamattaan hänen kokemuksiaan omansa kautta. Minun oivallukseni ohjelman kautta oli, että äly löytyy sydämestä, halusta auttaa itseään. Kysymykset joita kysyjät kysyvät voi ensin esittää itselleen: mitä tämä kertoo minusta? Miksi toisen asia kiinnostaa minua tällä tavalla?

Päähenkilö Netta istuu sohvalla
Päähenkilö Netta istuu sohvalla päähenkilö

Kun näin oman heikkouteni, jota peitti totuutta tärkeämpi versio itsestäni, huomasin tuntevani sympatiaa toisia kohtaan. Ei ollut enää tarvetta "tietää" mitään.

Tarve määritellä itseni alkoi purkautua, kun huomasin ulkoapäin tulevien vastauksien olevan aina ongelmallisia. Se miten olin aina erilainen ja hukassa, olin sitten punkkareitten kanssa puistossa tai konservatiivisten muslimien ympäröimänä. Miten samanmieliset oman totuuden sokaisemina sulkivat minut ulkopuolelle koska olin erilainen. Koska en ollut sellainen suvaitsevaisuuden puolustaja kuin muut ryhmän jäsenet, jotka näennäisesti puolustivat erilaisuutta. Se miten minua on katsottu ja leimattu vain yhdestä näkökulmasta. Olenko vahva vai heikko?

Varmasti on luonnollista miettiä voiko tuntemattomiin luottaa, olenhan rakentanut luotettavia ihmissuhteitani vuosia. Kuvittelin miten parvi arvioi minua, olettavat asioita, arvioivat minut väärin kuten minä joskus itseni. Vuosia jatkuneen muuttamisen seurauksena olen sulkenut pois ajatuksen, että olisin toisenlainen.

Vuosia jatkuneen muuttamisen seurauksena olen sulkenut pois ajatuksen, että olisin toisenlainen.

Mistä syntyy tarve mennä laidasta laitaan yhä uudestaan? Hakea toinen toistaan hengästyttävämpiä kokemuksia? Mikä peittää alleen sen, mikä olisi parasta minulle juuri nyt? Sen mitä näin vaikeimmalla hetkellä, kun parvi toisti nimeäni uudestaan ja uudestaan, oli tyhjä tausta jossa ei ollut ketään vääristämässä kuvaani.

Kolmen päivän aikana näin koko kuvan itsestäni. Ne jotka uskovat tietävänsä jotain toisista saattavat nähdä vain kapean osan totuudesta. Itse en enää yritä selittää vaan yritän ymmärtää. Näin sokean pisteen johon olin lukinnut itseni, asiat joita en halunnut kohdata, jotka olin hukuttanut tunteisiin, tekoihin tai projisoinut muualle.

Se mitä oivalsin oli että vastakkainasettelu on turhaa. Se mikä on tärkeää löytyy siitä mitä EI halua katsoa. Kaikessa on kauneutta, koskaan emme ole yksin kun hyväksymme itsemme.

Nyt tai ei koskaan ylitti kaikki odotukset. Lähdin mukaan sattuman kautta ja kaikki tapahtui todella nopeasti. En ollut varautunut tilanteeseen mitenkään, annoin itselleni mahdollisuuden voittaa pelkoni siitä miten helposti asiat vaikuttavat minuun halusin tai en. Kolmesta päivästä lähti käyntiin prosessi joka on saanut minut palaamaan rakastamieni asioiden äärelle.

Se herkkyys mikä minun on ollut vaikea hyväksyä on nyt voimavarani enkä pelkää pysähtymistä kuten ennen.

Netta, viidennen jakson päähenkilö

 • Mihin maahan sinä matkustaisit?

  Kysyimme katsojilta mihin he haluaisivat matkustaa.

  Nyt tai ei koskaan -ohjelman seitsemännessä jaksossa Anni halusi matkustaa pienten lastensa kanssa ulkomaille, jonka seurauksena kysyimme Nyt tai ei koskaan -ohjelman katsojilta mihin me matkustaisivat jos heille tarjoutuisi mahdollisuus matkustaa unelmakohteeseensa mihin tahansa maapallolla.

 • Vaaditaanko mieheltä vähemmän kuin vaimolta?

  Voiko selittelystä päästä eroon

  Suhtaudummeko eri tavoin naiseen, joka jättää valtaosan perheen kotitöistä miehen tehtäväksi kuin mieheen, jonka vaimo tekee kaikki kotityöt? Entä voiko ylenmääräisestä selittelystä päästä eroon? Sitä pohtivat Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osan nähneet katsojat Facebookissa ja Twitterissä.

 • "Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

  Parven jäsen kirjoittaa ajatuksiaan Ingan jaksosta.

  Parven jäsen Jarmo näki Ingan runsaassa somen käytössä enemmän potentiaalia kuin ongelmia.