Hyppää pääsisältöön

Jotunin Kultainen vasikka taipui kiitetyksi elokuvaksi 1961

Ritva Arvelo ohjasi vuonna 1961 Maria Jotunin näytelmän Kultainen vasikka elokuvaksi, joka on kestänyt aikaa. Arvelo itsekin teki alalla historiaa: hän oli kaikkien aikojen neljäs suomalainen naispuolinen elokuvaohjaaja.

Teatteriohjaaja, näyttelijä ja tanssija Ritva Arvelo sai vuonna 1961 Fennada-Filmiltä mahdollisuuden ohjata Maria Jotunin näytelmän Kultainen vasikka elokuvaksi. Arvelo oli ohjannut näytelmän Intimiteatterille, jolla muutoinkin oli paljon yhteistyötä Fennadan kanssa.

Pontimena tarjoukselle olivat kiitetyn teatteriohjauksen lisäksi vastaperustettu valtion elokuvapalkinto: Fennadalla uskottiin, että onnistuessaan Arvelon ohjaus voisi hyvinkin saada sellaisen. Lisäksi tiedettiin, että Arvelo oli toivonut filmausmahdollisuutta jo pitkään. Naiset elokuvaohjaajina olivat tuolloin vielä harvinaisuuksia: ennen Arveloa vain kolme suomalaisnaista oli päässyt ohjaamaan kokoillan elokuvia.

Jotunin tarinan sijoittuu ensimmäisen maailmansodan aikaiseen Porvooseen. Tarina kertoo keinottelemaan ryhtyvistä ihmisistä, jotka unelma nopeasta rikastumisesta sokaisee. Rahasta tulee näytelmän epäjumala, Raamatun kultainen vasikka. Tapahtumien keskiössä on valokuvaaja Ahlroosin perhe.

Arvelo rakensi elokuvasta kronologisen ja lavensi tapahtumapaikat eri puolille ensimmäisen maailmansodan aikaista pikkukaupunkimiljöötä. Hän käsitteli näytelmää komediana.

"Alkuperälle uskollinen, mutta myös filmillisesti onnistunut elokuva"

Aikalaisarvioissa ohjausta yleisesti ottaen kiitettiin persoonalliseksi ja myös elokuvallisesti onnistuneeksi. Joihinkin kohtiin tosin kaivattiin pelkistämistä ja osa kriitikoista piti sitä liian teatterimaisena.

”Ritva Arvelon Kultainen vasikka yllättää katsojan erittäin myönteisesti. Hänen elokuvansa on jotunilaiselle alkuperälle erittäin uskollinen, mutta samalla se on filmillisesti persoonallinen, mielenkiintoinen ja rikas toteutus – joistakin pienistä, nopeasti unohtuvista puutteista huolimatta.”

Osa kriitikoista näki ohjauksessa lieviä Ingmar Bergman -vaikutteita mutta pitivät lopputulosta kuitenkin hyvin uskollisena Jotunille. ”Sille, että elokuva maistuu teatterilta, ei mahda mitään, kun ollaan uskollisia itse näytelmälle ja vuorosanatkin puhutaan Jotunin kielellä.”

”Jotunin kirpeä ihmistuntemus on säilynyt repliikeissä ja korostunut ohjaajan filmillisissä oivalluksissa ja myös erinomaisen kuvaajan Esko Töyrin kameran ansiosta.” Teatterimaisuus oltiinkin valmiit antamaan anteeksi juuri kameratyön ansiosta: erään kriitikon sanoin juuri mykät kohtaukset olivat ”puhuvuudessaan” elokuvan parasta antia. Myös Osmo Lindemanin elokuvaan säveltämää musiikkia kiitettiin.

Arvelo itse kiitti onnistumisesta erinomaisia, jo Intimiteatterissa ohjaamiaan näyttelijöitä. "Mulla oli näyttelijät, joille ne roolit olivat jo ehtineet mennä nahan alle", totesi hän Peter von Baghin toimittamassa dokumentissa Fennadan tarina. (Alkaa kohdasta 29:21)

Odotusten mukaisesti elokuva myös sai toisen vuonna 1961 myönnetyistä valtion elokuvapalkinnoista (toinen palkittu elokuva oli Pikku Pietarin piha). Helge Herala puolestaan palkittiin parhaan miespääosan Jussilla.

Palkinnoista huolimatta elokuva jäi tappiolliseksi ja Arvelon ainoaksi elokuvaohjaukseksi.

Ritva Arvelo (1950).
Ritva Arvelo (1950). Ritva Arvelo (1950). Kuva: Kalle Kultala. ritva arvelo

Naispuoliset elokuvaohjaajat ennen Arveloa

Ritva Arveloa edeltäneet naispuoliset elokuvaohjaajat Suomessa olivat olleet Glory Leppänen (Onnenpotku, 1936), Ansa Ikonen (Nainen on valttia, 1944) ja Kyllikki Forssell (Kolmiapila, 1953). Heistä jokaisella elokuva jäi heidän ainoaksi ohjauksekseen, näin myös Arvelolla.

Fennada-Filmi

Fennada-Filmi syntyi vuonna 1950, kun Fenno-Filmin ja Adams Filmin elokuvatuotannot yhdistyivät. Fennada-Filmi oli alansa suurimpia yhtiöitä Suomessa 1950–1970-luvuilla ja sitä johti koko toimintansa ajan kauppaneuvos Mauno Mäkelä. Kaikkiaan 64 pitkän teatterielokuvan lisäksi yhtiö tuotti satoja lyhytfilmejä. Vuonna 1982 Yleisradio osti Fennada-Filmin ja on siitä lähtien esittänyt Fennada-elokuvia kanavillaan.

Kirjoituksessa käytetyt lähteet:

Suomen kansallisfilmografia 6 (vuodet 1957-1961).
Peter von Bagh: Suomalaisen elokuvan uusi kultainen kirja. Otava 2005.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.

 • Beatles-peruukkeja, vessahuumoria, pronominirockia – 1960-luvun nuorisomusiikki inspiroi viihteen vääräleukoja

  Spede, Piikkis ja Eemeli ilakoivat rockilla ja twistillä.

  Sähköinen räminä, koominen ketkutus, pitkät tukat, nonsense-sanoitukset ja ihailijoiden kirkuna – siinä oivallisia aineksia 1960-luvun radio- ja tv-huumorille. Spede, Eemeli, Matti Kuusla ja muut hupiveikot väänsivät rockista, twististä ja rautalankamusiikista parhaimmillaan kekseliäitä, joskus nerokkaitakin piloja.