Hyppää pääsisältöön

Kuka saa Nobelin kirjallisuuspalkinnon 2015?

Seppo Puttonen ja Nadja Nowak
Seppo Puttonen ja Nadja Nowak Seppo Puttonen ja Nadja Nowak Kuva: Yle / Jyrki Valkama nowak

Veikkailu on yhtä hankalaa joka vuosi, mutta tänä vuonna arvaamme näin:

Kestosuosikkimme on japanilainen Haruki Murakami, jota on myös suomennettu. Palkinto voi tällä kertaa mennä myös Yhdysvaltoihin, josta vahvoilla ovat Philip Roth, Joyce Carol Oates tai yllättäjä Marilynne Robinson. Näitä kaikkia on suomennettu.

Kenialainen Ngũgĩ wa Thiong'o on myös ollut monena vuonna suosikkimme. Häneltä on suomennettu mm. Paholainen ristillä. Toinen on eteläkorealainen runoilija Ko Un.

Ukrainalaiskirjailijan Svetlana Aleksijevitšin voittoon on vaikea uskoa, koska hän on juuri tällä hetkellä ehkä liian poliittisesti tulenarka valinta.

Neljän kansainvälisen veikkaustoimiston listojen kärjessä ovat:
Svetlana Aleksijevitšin, Haruki Murakami, Ngũgĩ wa Thiong'o, Joyce Carol Oates, Philip Roth, Jon Fosse, Adunis (Adonis), Ismail Kadaré, Peter Handke ja Ko Un.

Suomesta veikkaustoimistojen listoille on yltänyt Eeva Kilpi sijalle 44. Sen sijaan Sofi Oksasta ei tällä kertaa listojen kärkiryhmissä näy.

nobel
nobel nobel

Kirjallisuuden Nobel-palkinto myönnetään 08.10.2015 klo 14.00 Suomen aikaa.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon myöntää Ruotsin akatemia ja se on yksi viidestä alkuperäisestä Nobelista.
Ruotsin akatemia myönsi palkinnon ensi kerran vuonna 1901.

Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat kommentoimassa tuoreeltaan Nobel-palkittua Yle Radio1: Kultakuume 08.10.2015 klo 15.05

2014 kirjallisuuden Nobelin sai ranskalainen Patrick Modiano.

Patrick Modiano, Nobel Prize in Literature 2014
Nobel-palkittu kirjailija Patrick Modiano Patrick Modiano, Nobel Prize in Literature 2014 Kuva: EPA/ GALLIMARD PUBLISHING HOUSE patrick modiano


Lisää aiheesta:

Yle Uutiset: Näkökulma: Kirjallisuuden Nobel on mysteeri
Patrick Modianolle Nobelin kirjallisuuspalkinto 2014
Nomination and Selection of Literature Laureates
All Nobel Prizes in Literature

Kirjallisuus palkinnon saaja julkistetaan suorana Nobel-palkinnon virallisisella sivulla. torstaina 08.10.2015 klo 14.00 Suomen aikaa.

Kommentit
 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Lisää tilaa ajattelulle!

  Musiikkia, joka hengittää joogan tahtiin.

  Sana jooga on sanskriitin kieltä ja se tarkoittaa ihmisen ja kaikkeuden välistä yhteyttä. Muinaisen Intian joogit opettivat, että ihmisen kehon, tietoisuuden ja hengityksen välillä on yhteys. Joogaa harjoittamalla he pyrkivät tasapainoon: syvään keskittyneeseen tilaan, joka rauhoittaa kehon ja mielen. Musiikki on myös ollut keino etsiä sisäistä rauhaa ja tasapainoa. Musiikilla ja mietiskelyllä on pitkä yhteinen historia. Eikä ole mikään ihme, että musiikki ja jooga ovat kohdanneet monella taholla. Tapani Rinne tekee musiikkia, joka rauhoittaa ja antaa tilaa ajattelulle. Musiikkia, joka hengittää joogan tahtiin. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri