Hyppää pääsisältöön

Mount Everest ja seitsemän muuta erikoista paikkaa, joissa järjestetään maratonkilpailuja

Helsingiin tai Tukholman maratonit ovat toki rankkoja juoksumatkoja, mutta aika keveitä Antarktiksen jäämaratoniin verrattuna.

Mount Everestillä juostiin maratonkilpailu lokakuun alussa. // Kuva: EPA / Narendra Shrestha

Maailman korkeimmalla järjestettävä maratonkilpailu juostaan vuosittain Mount Everestillä, maailman korkeimmalla vuorella. Kilpailu pidetään tavallisesti toukokuussa, mutta huhtikuussa tapahtuneen maanjäristyksen vuoksi kisa siirrettiin tänä vuonna lokakuun 5. päivälle.

Maraton

Maratonin mitta on tarkalleen 42 kilometriä ja 195 metriä. Maikan on juossut nopeimmin kenialainen Dennis Kimetto, joka juoksi vuonna 2014 Berliinin maratonin aikaan 2.02.57 eli 2 tuntia 2 minuuttia ja 57 sekuntia.

Mount Everestin maraton on jo pelkästään korkeutensa vuoksi yksi maailman raskaimmista. Maratonin lähtö on yli viiden kilometrin korkeudessa, jossa hapen määrä on noin 50 prosenttia pienempi kuin merenpinnan tasolla.

Maraton kulkee juoksijoiden onneksi vuorenrinnettä alaspäin. Maali on "vain" 3 446 metrin korkeudessa.

Mount Everestin maratonin lisäksi omaa suorituskykyään voi käydä testaamassa myös näissä seitsemässä äärimmäisissä olosuhteissa tai erikoisissa paikoissa järjestettävissä maratonkilpailuissa.

1. Llanwrtyd Wellsin maraton

Walesissa kisattava Llanwrtyd Wellsin maraton on yksi maailman kummallisimmista maratonkilpailuista. Kilpailuun osallistuu sekä ihmisiä että hevosia. Kyllä, hevosia.

Llanwrtyd Wellsin maraton ei ole aivan täyspitkä maraton. Reitillä on mittaa 35 kilometriä. Kilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 1980 lähtien. Ihminen on voittanut kilpailun vain kahdesti.

2. Antarktiksen jäämaraton

Antarktiksen jäämaraton on ainoa Etelämantereella juostava virallinen maratonkilpailu. Kilpailu käydään noin 300 kilometrin päässä Etelänavalta. Vuoden 2015 Maraton juostaan marraskuun 19. päivänä, jolloin kilpailualueen keskilämpötila on noin -20 astetta ja jäätävä tuuli on tavallisesti erittäin voimakas.

Ensi vuoden maratonille osallistuminen maksaa 11 400 euroa. Kannattaa siis vielä harkita.

3. Marathon du Medoc

Marathon du Medoc -maratonkilpailu juostaan Bourdeuxin kaupungin lähellä Ranskassa.

Kilpailu on tyystin tavallinen – tosin matkan varrella on 23 pysähdyspistettä, joissa on mahdollisuus maistella viinejä. Maratonin aikana voi myös syödä muun muassa ostereita, juustoja ja jäätelöitä. Lisäksi juoksijat pukeutuvat usein vähän hassusti.

Nautiskelemaan ei kuitenkaan sovi jäädä. Reitti pitää suorittaa alle kuudessa ja puolessa tunnissa.

4. Big Five Marathon

Big Five -maraton kisataan Etelä-Afrikan savanneilla. Reitin varrella on hyvin mahdollista törmärä norsuihin, puhveleihin, leopardeihin, seeproihin ja leijoniin. Juoksijat etenevät eläimien reviirillä ilman suojaa.

Vaikka reitti menee muun muassa leijonien majailualueen läpi, kukaan ei toistaiseksi ole vahingoittunut tai joutunut raadelluksi kilpailun aikana. Eläinten ja juoksijoiden etenemistä seurataan sekä helikopterista että maailta, jotta kukaan ei joutuisi petojen kynsiin.

5. Baikalin jäämaraton

Jos aiemmin listalla mainittu Antarktiksen jäämaraton kuulosti hurjalta, niin Siperiassa järjestettävä Baikalin jäämaraton sitä vasta onkin.

Maraton juostaan mukavasti maailman syvimmän järven, Baikal-järven jäällä – mutta ne olosuhteet. Vuonna 2001, kun jäämaraton oli vielä puolimaratonin mittainen, pakkasta oli peräti 39 astetta. Matkaan lähteneistä 134 juoksijasta vain 11 juoksi koko puolimaratonin maaliin saakka.

6. Kiinan muurin maraton

Tianjin maakunnassa vuosittain järjestettävän Kiinan muurin maratonin reitti kulkee laaksoissa sekä kuvankauniissa kylissä. Reitin huipennus on kuitenkin kuuden kilometrin mittainen pätkä, joka juostaan Kiinan muurilla. Kuuden kilometrin matkalla juoksijat kohtaavat yli 5 000 kiviporrasta.

7. Kuolleenmeren maraton

Jordaniassa kilpailtavassa Kuolleenmeren maratonissa mennään syvälle. Matka alkaa 900 metriä merenpinnan yläpuolelta ja etenee maailman matalimpaan mantereella olevaan kohtaan, joka on 400 metriä merenpinnan alapuolella.

Kilpailun osallistumismaksu käytetään neurologisista sairauksista kärsivien ihmisten auttamiseksi.

Lue myös:

17-vuotias suomalainen purki paineita yo-kirjoituksia varten – juoksi maratonin alle Rion olympiarajan

Tutkimus: kuntosaliharjoittelu heikentää lihaksia