Hyppää pääsisältöön

Nobelistien elokuvia: kirjoittajina Alice Munro ja Patrick Modiano – Teemalauantai 10.10.

Kuvat elokuvista Kaukana poissa ja Lacombe Lucien. Nobelistien teemailta.
Kaukana poissa: Julie Christie. Lacombe Lucien: Pierre Blaise. Kuvat elokuvista Kaukana poissa ja Lacombe Lucien. Nobelistien teemailta. Teemalauantai,nobel-kirjailijat

Nobel-viikon Teemalauantain kaksi erinomaista elokuvaa, Kaukana poissa ja Lacombe Lucien, perustuvat Alice Munron ja Patrick Modianon teksteihin.
Huomatkaa poikkeuksellinen alkamisaika jo klo 20.00!

Teeman kirjallisessa illassa esitetään kaksi hienoa elokuvaa, jotka perustuvat kahden nobelistin, kanadalaisen Alice Munron ja ranskalaisen Patrick Modianon teksteihin. Munro sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 2013, Modiano vuonna 2014.

Näyttelijänä paremmin tunnetun Sarah Polleyn vavahduttava esikoiselokuva Kaukana poissa kertoo rakkaudesta, pettämisestä, unohtamisesta ja jäähyväisistä. Se perustuu Alice Munron (s. 1931) novelliin "Karhu tuli vuoren takaa", josta käsikirjoituksen teki ohjaaja Polley itse.

Elokuva kertoo siitä, miten aviomies menettää yli 40 vuoden yhdessäolon jälkeen puolisonsa Alzheimerin taudille. Alkuperäinen elokuvan nimi Away from Her on peräisin Munron novellin kohdasta, jossa nuori rakastunut mies ajattelee tulevaa vaimoaan: "He wanted never to be away from her. She had the spark of life." Kristiina Rikmanin suomennoksena: "Hän ei halunnut koskaan erota Fionasta. Fionassa kyti elämän kipinä."

Fionaa näyttelee Julie Christie, hänen aviopuolisoaan Grantia esittää Gordon Pinsent. Vuonna 2006 valmistuneen, Kanadan Ontariossa kuvatun elokuvan muissa tärkeissä osissa ovat Michael Murphy ja Olympia Dukakis.

Illan toinen elokuva, ranskalainen Lacombe Lucien perustuu viime vuoden Nobel-voittajan Patrick Modianon alkuperäiskäsikirjoitukseen. Louis Mallen ohjaama draama käsittelee Modianon, "varjojen näkijän" kirjoista tuttua maailmaa: vastarintaliikkeen ja kollaboraattorien Ranskaa toisen maailmansodan aikaan.

Elokuvan tekemisen aikaan vuonna 1974 Modiano (s.1942) oli julkaissut jo useita palkittuja romaaneja. Ensimmäinen suomennos Kehäbulevardit ilmestyi vuonna 1976. Suomalaiselle yleisölle Modiano esiteltiin nuorena kirjailijana, joka oli sohaissut muurahaispesää: "Hän kävi käsiksi Ranskan saksalaismiehityksen aikaan, niihin mustiin vuosiin joita hän ei ollut itse elänyt, mutta joiden haavat olivat maassa arpeutuneet van vaivoin", Tuukka Kangasluoma kirjoitti tuon suomennoksen esipuheessa. Modiano näkee maailman paikkana, "jossa on valittavana joko valhe tai kuolema".

Samat luonnehdinnat sopivat Lacombe Lucieniin. Elokuvan nimihenkilö on turhautunut nuorukainen, joka liittyy miehitetyssä Ranskassa natsimieliseen miliisiin. Tarina perustuu osittain myös ohjaaja Mallen (1932–1995) muistoihin sota-ajan Ranskasta.

Alice Munro sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 2013, Patrick Modiano vuonna 2014.
Vuoden 2015 kirjallisuuden Nobel-palkinnon sai Svetlana Aleksijevitš. Tieto julkistettiin torstaina 8.10.

Teemalauantai 10.10.

  • Klo 20.00 Kaukana poissa (Away from Her), Kanada 2006. Ohjaus Sarah Polley. Pääosissa Julie Christie, Gordon Pinsent, Michael Murphy ja Olympia Dukakis.
  • Klo 21.45 Lacombe Lucien. Ranska 1974. Ohjaus Louis Malle. Pääosissa Pierre Blaise, Aurore Clément, Therese Giehse, Holger Löwenadler.
Lacombe Lucien, ohjaus Louis Malle.
Lacombe Lucien. Lacombe Lucien, ohjaus Louis Malle. louis malle,Teemalauantai
Julie Christie elokuvassa Kaukana poissa (Away from Her), joka perustuu Alice Munron novelliin.
Kaukana poissa. Julie Christie elokuvassa Kaukana poissa (Away from Her), joka perustuu Alice Munron novelliin. alice munro,Teemalauantai
Kommentit

Yle Teema