Hyppää pääsisältöön

Erilaisuuden sietäminen tuo vaurautta

Mikä tekee jostain kaupungista ja sen ympäristöstä vauraan, kun samaan aikaan naapurikaupungissa kärvistellään heikommin eväin? Ari Turunen löysi kukoistaneiden kaupungin historiasta yhden yhdistävän seikan: ne ovat ottaneet vaikutteita eri kulttuureista muuttaneilta ihmisiltä.

Tietokirjailija Ari Turunen käy uudessa kirjassaan Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit (Into) lävitse yhdeksän aikanaan menestyneen kaupungin tarinan. Turusen syyniin joutuvat muun muassa Aleksandria, Firenze ja Amsterdam. Kaikki kaupungit ovat menestyneet talouden, tieteen ja taiteen saralla.

Turusen mukaan yhteistä entisille ja nykyisille menestyskaupungeille on erilaisuuden sietäminen. Esimerkiksi aikanaan varsin vauras kaupunki Amsterdam hyötyi 1500- ja 1600-luvuilla muun Euroopan uskonvainoista ja ahdasmielisyydestä. Ranskassa vainottiin hugenotteja, Englannissa kveekarit kuolivat vankiloihin ja protestantit ajettiin maanpakoon. Monet heistä päätyivät vapaamieliseen Amsterdamiin, jossa asukkaalla oli vapaus ajatella, yrittää ja rikastua riippumatta siitä, mikä oli hänen uskonnollinen taustansa.

- Amsterdamin kuuluisa vapaamielisyys oli pikemminkin sitä, että jokainen hoiti omat asiansa eikä työntänyt nenäänsä toisen tontille. Suhtautuminen oli kuin sihahdus teinin suusta: ihan sama.

- Kun muualla hallitsijat estivät tieteellistä ajattelua, Amsterdamissa hiottiin linssejä teleskooppeihin ja mikroskooppeihin, laadittiin maailman tarkimmat kartat, leikeltiin ihmisruumiita anatomian laitoksella ja julkaistiin Galileo Galilein teoksia, Turunen muistuttaa.

Steve Jobs ja muut Friscon hipit

Tämän päivän menestystarina löytyy San Franciscosta ja sen naapurustosta Piilaaksosta. Muun muassa Google, Apple, Intel ja Cisco ovat aloittaneet taipaleensa San Franciscon maisemissa. Seudulta ovat kotoisin niin mikropiiri kuin e-pillerikin.

San Franciscossa on väkilukuun suhteutettuna eniten miljonäärejä koko Yhdysvalloissa. Ari Turusen mukaan Piilakson menestyksen taustalla on San Franciscon lahden alueen ilmapiiri: arvostetaan luovuutta, kumouksellisuutta ja epäkunnioittavaa asennetta auktoriteetteihin. 60-luvulla San Francisco tunnettiin hipeistä ja beatnikeistä.

San Franciscossa on väkilukuun suhteutettuna eniten miljonäärejä koko Yhdysvalloissa.

Eräs tällainen hippi oli nuori Steve Jobs, joka kävi meditaatioretriiteissä ja opiskeli zen-buddhismia japanilaisen zen-mestarin johdolla. Myöhemmin Steve Jobs perusti tietokoneyhtiö Applen ja siirsi itämaisen ajattelun yhtiön tuotteiden designiin. Mutta ennen tuotannon aloittamista yrityksen piti vielä saada rahoitus.

- On epätodennäköistä, että Steve Jobs ja Steve Wozniak olisivat saaneet rahoitusta muualta kuin San Franciscon alueelta, jossa hippeihin oli totuttu, Turunen uskoo.

Suvaitseminen riittää

Turusen kirja on tänä päivänä varsin ajankohtainen. Euroopan talous sakkaa ja pakolaiset liikkuvat rajojen yli, mutta jos kirjaa on uskominen, meillä ei ole varaa suhtautua epäluuloisesti oman kulttuurimme ulkopuolelta tuleviin ajatuksiin. San Franciscon asukkaistakin melkein puolet on muita kuin valkoisia, ja sen Chinatown on maailman suurin kiinalaiskeskittymä Aasian ulkopuolella.

Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit -kirjan alaotsikko kuuluu: miten erilaisuuden sietäminen synnyttää vaurautta ja sivistystä. Mutta miksi Turunen käyttää sanaa “erilaisuuden sietäminen” eikä “suvaitseminen”

- Koska suvaitseminen on liian positiivinen sana, se jotenkin edellyttää, että sinun pitäisi innostua jostain erilaisesta ja uudesta. Riittää hyvin, että vain sietää sitä erilaisuutta, ei meidän ole pakko innostua kaikesta.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän