Hyppää pääsisältöön

Kaikki muura-muurahaiset eivät aherrakaan, vaan osa laiskottelee täyspäiväisesti

muurahainen kivellä
Matkalla töihin - vai sittenkin niitä karkuun? muurahainen kivellä Kuva: Pixabay / public domain prisma studio

Jo lastenlaulussa meille opetetaan, että muurahainen on ahkera ahertaja, mutta tutkimus osoittaa, ettei tämä välttämättä olekaan koko totuus. Yllättävän iso osa muurahaisista nimittäin viettää päivänsä laiskotellen tai ehkä jopa aktiivisesti töitä pakoillen.

Ahkera kuin muurahainen

Ennen tutkimuksen aloittamista Arizonan yliopiston tutkijat merkitsivät kärsivällisesti jokaisen luonnosta kerätyn muurahaisen neljällä maalitäplällä, joiden avulla ne voitaisiin helposti erottaa toisistaan. Sitten tutkijat kuvasivat niitä kolme viikon ajan säännöllisin väliajoin niin, että lopulta kasassa oli yhteensä 90 minuuttia muurahaisten elämää. Kuvamateriaalin purku ja jokaisen muurahaisyksilön aktiivisuuden analysointi vaati tutkijoilta todella paljon työtä.

Mutta entäs muurahaiset sitten, miten paljon ne joutuivat ahkeroimaan? Tutkimuksen 225 muurahaista voitiin kuvamateriaalin perusteella jakaa karkeasti neljään ryhmään: pesässä työskenteleviin (34 muurahaista), pesän ulkopuolella työskenteleviin (26), molemmissa työskenteleviin yleismiesjantusiin (62) ja laiskottelijoihin (103). Yllättäen suurin ryhmä muurahaisista ei siis tehnyt mitään!

Osa muurahaisista näytti erikoistuneen toimettomuuteen.

Tutkijat huomasivat, että tiettyjen muurahaisten toimettomuus oli jatkuvaa. Samaan aikaan kun työtätekevät muurahaiset hoitivat velvollisuuksiaan, tietyt muurahaiset olivat toimetta käytännössä koko ajan

Suloista joutilaisuutta

Tulokset olivat yllättäviä ja siksi niihin on nyt etsitty selityksiä. Yksi mahdollinen selitys on, että kyseessä olisi jonkinlainen hätätilanteessa apuun kutsuttava työvoimareservi. Toinen, että toimettomat olisivat muurahaissotilaita, jotka käyvät työhön vasta, kun yhteisön kimppuun hyökätään. Ja kolmas, että laiskottelevat olisivat muurahaiskeon eläkeläisiä.

muurahainen kukan varrella
Töitä näkyvissä? muurahainen kukan varrella Kuva: Pixabay / public domain prisma studio

Päätutkija Daniel Charbonneaulla on oma näkemys. Hän arvailee, että koska laiskottelevat muurahaiset eivät ole niin paljon tekemisissä muiden muurahaisten kanssa, ne eivät välttämättä tiedä, että niille olisi työtä tarjolla, tai sitten ne vain ehdoin tahdoin välttelevät sitä. Muurahaisten laiskuus oli tutkijoiden mukaan niin johdonmukaista, että ne näyttivät suorastaan erikoistuneen toimettomuuteen. Charbonneau ja hänen tutkijakollegansa kysyvätkin, voisiko toimettomuus sittenkin olla jopa työjaon luonnollinen seuraus?

Raamatun sananlaskuissa neuvotaan, että “mene, laiskuri, muurahaisen luo, katso sen aherrusta ja ota opiksesi”. Uusimman tutkimuksen valossa muurahaisia katsellessa voikin oppia suloista joutilaisuutta.

Kommentit
 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

 • Hyvä kysymys: Mistä täit tulivat ja miksei niitä pystytä kukistamaan?

  Täit ovat eläneet ihmisen rinnalla aina.

  Muutaman millimetrin kokoiset täit ovat aina eläneet ihmisen rinnalla. Niiden elinikä on vain kuukauden, mutta ne lisääntyvät nopeasti. Täit ovat jäytiäisistä kehittynyt hyönteisryhmä, joka on erikoistunut elämään nisäkkäiden pintaloisina ja imemään verta. Noin viidesosalla nisäkkäistä on täitä, mutta muutamilta nisäkäsryhmiltä ne puuttuvat kokonaan.