Hyppää pääsisältöön

Kouluratsastus – tanssia hevosen kanssa

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kouluratsastus on tanssia hevosen kanssa. Valkoisin aidoin rajatulla kentällä ratsukko suorittaa määrätyt tehtävät tavoitellen eleettömyyttä ja harmoniaa. Tavoitteena on, että hevonen näyttää toimivan pelkän ajatuksen voimalla. Kaikki kouluradalla suoritettavat liikkeet ovat sellaisia joita hevoset tekevät myös villeinä luonnossa. Haasteena on saada hevonen tekemään liikkeet mahdollisimman pienin avuin, tasapainossa ja täsmällisesti.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ratsastuskoulussa opetustunnit alkavat aina kouluratsastuksen perusteista. Myös kilpailuja järjestetään aivan perustaidoista lähtien. Helpoista luokista edetään vaativiin, ja vaativista Prix Saint Georgen ja Intermediaire I ja II kautta Grand Prixiin.

Tavoitteena täydellinen tasapaino

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Jokaisella tasolla ratsastettavaan ohjelmaan tulee vaativampia liikkeitä, ja myös ratsukon yhteistyötä ja tasapainoa vaaditaan aina korkeammalla tasolla enemmän. Liikkeet tapahtuvat kentällä, johon on kirjaimin merkitty tietyt pisteet, joiden mukaan liikkeet ratsastetaan. Samalla tasolla on useampia vaihtoehtoisia valmiita ohjelmia, jotka sisältävät vähän eri asioita ja näin vaihtelevat myös vaikeusasteeltaan. Liikkeet arvostellaan pistein 0-10 (nolla, jos liikettä ei esitetä), ja lopputulos ilmaistaan prosentteina ohjelman kokonaispisteistä.

Korkeammilla tasoilla ratsastetaan myös kür-, eli vapaaohjelmaluokkia. Niissä ratsastaja luo itse ratsastettavan ohjelman määrätyistä liikkeistä ja sovittaa hevosen askeleet valitsemaansa musiikkiin, joka yleensä on instrumentaalista. Pistetyksessä on silloin myös taiteellinen aspekti.

Kouluratsastus on ollut olympialaji vuodesta 1912 lähtien. Ensimmäisestä maailmanmestaruudesta kilpailtiin vuonna 1985.

Silinterihatuista turvakypäriin

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kouluratsastuksessa hevosen varusteet ja ratsastajan vaatetus ovat tiukasti säännellyt. Sekä ratsastaja että hevonen puetaan siististi ja klassisesti. Hevosella on kilparadalla vain satula ja kankisuitsitus, helpoissa luokissa nivelsuitsitus. Hevosen harja sidotaan sykeröille kaulaa pitkin. Ratsastajalta vaaditaan valkoisia housuja ja tummaa kilpailutakkia. Korkeammalla tasolla ratsastajat käyttävät frakkia.

Ratsastajalla on myös valkoiset käsineet ja kaulassa joko plastron tai solmio. Vaativista luokista lähtien kouluratsastaja voi käyttää kilpaillessaan päässään silinteriä. Turvallisuuden merkitys on kuitenkin viimevuosina korostunut, ja nykyään yhä useampi huippukouluratsastaja kilpailee aina turvakypärä päässään.

Kouluratsastuksen huippuja

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ehkä tunnetuin suomalainen kouluratsastaja on Kyra Kyrklund, joka on hevosellaan Matador II voittanut muun muassa maailmancupin finaalin 1991 ja ratsastanut viidennelle sijalle olympialaisissa 1988.

Ulkomaalaisista viime vuosien tähtiratsastajista mainittakoon hollantilainen Edward Gal, joka teki piste-ennätyksen vuoden 2010 maailmancupissa hevosellaan Moorlands Totilas. Tällä hetkellä kouluratsastuksen huipulla ratsastaa Edward Galin maailmanennätyksen rikkonut Iso-Britannialainen Charlotte Dujardin.

Tällä hetkellä maailman rankinglistalla on myös suomalainen Terhi Stegars. Stegars on menestynyt kauniilla mustalla oriillaan Axis TSF.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Teksti Mervi Majoinen
Kuvissa Janni Martikainen ja Michigan

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.