Hyppää pääsisältöön

Miksi Sibelius ihaili kurkia, joutsenia ja itseään?

Minkälainen luonnon ystävä Suomen ainoa nero oli? Miksi Sibelius ihaili enemmän kurkia ja joutsenia kuin peipposia ja hömötiaisia? Sehän on Sibelius -sarjan toisen jakson asiantuntijoina ovat säveltäjä Kaija Saariaho, kulttuurihistorioitsija Laura Kolbe ja eräopas Kari Korhonen.

Vaalea pellavapuku ja nahkakengät. Niissä asusteissa samoili Jean Sibelius Ainolan luonnossa ja sai suurimmat luontoelämyksensä kurjista ja joutsenista.

- Ehkä ne ovat olleet herrasmiehen retkeilyyn sopivat varusteet, arvelee eräopas Kari Korhonen.

Ainola
Ainola Ainola Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sehän on sibelius
Sinä, ego, olet nero! ― Jean Sibelius

Aino Sibelius piti miestään nerona. Sellaisena piti itseään myös säveltäjä itse.

- Neromyytti on vanha eurooppalainen keksintö. Ensimmäiset kulttuurin ja tieteen nerot synnytettiin renessanssin aikana, muistuttaa kulttuurihistorioitsija Laura Kolbe.

Meidän aikamme Sibeliukselle, säveltäjä Kaija Saariaholle nerous on kaukainen käsite.

- En missään tapauksessa nimittelisi itseäni neroksi. Eikö totta, että se liitetään erittäin harvoin naiseen?

Sehän on Sibelius!

Jean Sibeliusta näyttelee Kari Hevossaari ja Ainoa Cécile Orblin. Käsikirjoitus Minna Lindgren ja Piia Hirvensalo. Toimittaja Minna Lindgren. Animaatiot ja trikit Kirsi Kukkurainen. Kuvaus Petteri Lappalainen ja Jaakko Siiskonen. Äänitys Pekka Pylkkö ja Matti Seppänen. Leikkaus ja kuvankäsittely Teemu Kokkonen. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Sibeliuksen peruukki Guy Hellström. Tuotantokoordinaattori Sanna Ovaska. Ohjaaja Piia Hirvensalo. Tuottaja Katri Henriksson. Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde 2015.

Yle Teema keskiviikkona 7.10. klo 21
Yle TV1 torstaina 15.10. klo 19.50

Lue lisää animaatioista

Kommentit
  • Traumatisoitunut kuoronjohtaja Heikki Klemetti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.

    Kuoronjohtaja Heikki Klemetillä oli tapana ärjyä laulajilleen tukka pörrössä ja silmät kiiluen. Ääri-isänmaallinen Klemetti innostui 1930-luvulla lapuanliikkeestä ja IKL:stä. Hän julkaisi monet muistelmat, mutta vaikeni visusti nuoruutensa traumaattisista tapahtumista, jotka selittävät hänen hillitöntä käytöstään ja poliittisia mielipiteitään.

  • Sopraano Soile Isokosken Tuhkimo-tarina – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 14. helmikuuta!

    Helmikuun 14. päivänä syntyneelle sopraano Soile Isokoskelle laulajaksi ryhtyminen ei ollut mitenkään itsestään selvää. Soile haaveili tuomarin urasta, valmistui merkonomiksi ja sai töitä postista. Laulunopettaja toisensa perään kannusti häntä kuitenkin lauluopintoihin. Lappeenrannan laulukilpailuissa 1987 laulajatar singahti täydestä tuntemattomuudesta kirkkaaksi tähdeksi laulutaivaalle - ja loppu onkin historiaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua