Hyppää pääsisältöön

Millaisen viestin sinä lähettäisit avaruusolennoille? Kerro meille ehdotuksesi

Seti-antennit
Seti-antennit Kuva: wiki media commons seti

Avaruuteen on lähetetty luotainten mukana mahdollista vierasta älyä kohtaamaan Maasta esineitä, erikielisiä ääninäytteitä ja kuvaviestejä. Ääninäytteitä Voyager-luotaimissa on jopa valaiden kielellä - mutta ei suomeksi! Nyt on aika korjata tilanne. Jos sinä voisit lähettää viestin avaruusolennoille - millainen se olisi? Laita viesti, paras ehdotus todella lähetetään kohti avaruutta.

Kohti tuntematonta kulkee avaruudessa Maasta niin esineitä kuin viestejä. Vuonna 1974 matkaan lähti kuva, jossa kerrottiin alkulukujen avulla muun muassa ihmisen dna:sta. Kuluneen vuosisadan aikana Maasta on edennyt monenlaista ääntä ja kuvaa, radiolähetyksiä on kulkenut avaruuteen jo sadan vuoden ajan. "Tarkoituksella koottuja" ääniä maapallolta liitettiin vuonna 1977 lähetettyihin Voyager-luotaimiin. Niissä on mukana levyllinen tervehdyksiä; 55 erikielisen ääninäytteen lisäksi levyllä on eläinten ääniä, kuten valaiden kieltä - mutta suomenkielinen näyte ei sillä kertaa levylle mahtunut.

Me lähetämme nyt viestin avaruusolennolle - ehdota meille, mitä siinä pitäisi olla

Linnunrata
Linnunrata Kuva: Robesus Inc. hubbles

Laita meille ehdotus: lyhyt teksti, kuva ja/tai ääni. Lähetä ehdotuksesi sähköpostitse:
prisma.studio@yle.fi tai Facebook-sivuilla: Prisma Studion tai Yle Tieteen Facebookissa. Somessa liitä mukaan #viestiavaruuteen tai liitä viesti kommenttikenttään.

Prisma Studio ja Summeri keräävät viestejä 19.lokakuuta asti.Yksi viesti pääsee lopulta kohti avaruutta. Keruu alkoi Tiedetuubi-nettilehden kanssa yhteistyössä kansainvälisellä avaruusviikolla Helsingin Observatoriossa.

Millainen viesti pääsee matkaan - ja millaiseen muotoon viesti lopulta puetaan? Seuraamme projektin etenemistä netissä ja Prisma Studion lähetyksissä.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

  • Näin Kerttu oppii uuden taidon – kana on avain kaikkien eläinten kouluttamiseen

    Kanojen avulla koulutustekniikka hioutuu tarkaksi.

    Näin Kerttu oppii uuden taidon – kana on avain kaikkien eläinten kouluttamiseen Tässä on Kerttu, ihan tavallinen kotkottaja Nurmijärveltä. Sillä on kenties kananaivot – mutta niillä pystyy upeisiin suorituksiin. Katso vaikka! Rohkean luonteensa ansiosta Kerttu on saanut töitä läheisen Koirakoulu Vision kanakursseilta, kuten muutamat muut reippaat lajitoverinsa.

  • Isovanhempiemme huonot kokemukset voivat näkyä geenitasolla epigeneettisinä vaikutuksina jopa kolmanteen sukupolveen saakka

    Perimän epigenomi muuttuu ympäristön vaikutuksesta.

    Ihminen on kuin perimänsä. Geenimme ovat määrätty syntymähetkellä eivätkä ne muutu elämän aikana. Mutta miltä kuulostaa ajatus, että isoisäsi tai isoäitisi huonot elämäntavat ja kokemukset tulisivatkin näkyviin elämässäsi? Kenties suurempana riskinä vaikka 2-tyypin diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille tai psyykkisille häiriöille.

Uusimmat sisällöt - Tiede