Yhdelle paljasjalkajuoksu tarkoittaa juoksua avojaloin, toiselle juoksua paljasjalkakengillä. Onko paljasjalkajuoksu terveellisempää kuin perinteinen lenkkarijuoksu? Entä miten laji kannattaa aloittaa? Kysyimme neuvoa urheilumyyjältä, paljasjalkajuoksijalta ja urheilulääkäriltä.
Paksupohjaisten ja erittäin tuettujen lenkkareiden rinnalle on parin vuoden sisällä tullut neutraaleja kenkiä. Osaa näistä kutsutaan paljasjalka- tai kevytjuoksulenkkareiksi tai barefoot-kengiksi. Paljasjalkajuokseminen jakaa mielipiteitä, mutta lajia on kenen tahansa helppo kokeilla.
Urheilumyyjä: vuorotellen kevyillä ja tuetuilla kengillä
Juoksemiseen erikoistunut urheilumyyjä Pepe Mäenpää Helsingin Itäkeskuksen XXL-myymälästä neuvoo aloittamaan paljasjalkajuokseminen pikkuhiljaa.
Paljasjalkakengät
Paljasjalkakenkiä kutsutaan myös barefoot- tai natural running- lenkkitossuiksi.
Tunnettu paljasjalkajuoksun puolestapuhuja Ken Bob Saxton perusti suositun nettisivustonsa jo vuonna 1997.
Christopher McDougall aloitti uuden juoksutrendin kirjallaan Born To Run vuonna 2009.
- Avojaloin muutama sata metriä kerralla, parin päivän välein. Jos juokset paljasjalkalenkkareilla, aloita viiden minuutin lenkeillä ja pidä välissä lepopäivä. Sitten voit aina kerta kerralta lisätä sitä määrää, Mäenpää neuvoo.
Mäenpää neuvoo myös vuorottelemaan tuettujen ja kevytlenkkareiden välillä. Näin jaloille saa erilaista harjoitusärsykettä.
Paljasjalkajuoksulenkkareiden valikoima on laaja ja hintahaitari satasen molemmin puolin. Monella isolla lenkkaribrändillä on omat kevyt- tai paljasjalkajuoksuun tarkoitetut mallinsa.
- Brändit maksaa ja se, että laji on vähän hype. Laatu ja uutuus on ne mitkä siinä maksaa, Mäenpää toteaa.
Mäenpään mielestä ei ole henkilöä, joka ei voisi paljasjalkalenkkaria käyttää, valikoimassa kun on sopivia lenkkareita niin aloittelijoille kuin vähän kokeneemmillekin paljasjalkajuoksijoille. Mäenpää mukaan oikea malli löytyy vain sovittamalla.
Paljasjalkajuoksija: avojaloin tai avantotossuilla
Mikko Ijäs juoksee jopa maratoneja kokonaan paljain jaloin. Hän aloitti paljasjalkajuoksun kolme vuotta sitten.

- Minä painoin lähemmäs sata kiloa ja minulla oli kamalan paha askellusvirhe. Ne lähtivät pois sen yhden kesän aikana, Ijäs kertoo.
Ijäs suosittelee paljain jaloin juoksemista ihan kaikille - urheilutaustalla ei ole väliä.
- Paras ryhmä on ihmiset, jotka ovat aina vihanneet liikuntaa ja joilla on nilkka-, selkä- ja polviongelmia. Ne yleensä tajuavat heti mistä on kysymys ja saavat tästä todella hyvän harrastuksen itselleen.
Ijäksen mukaan paljasjalkajuoksuun ei tarvita mitään kalliita juoksukenkiä. Jos kuitenkin jalat kaipaavat pientä suojaa, esimerkiksi sandaalit tai mokkasiinit käyvät hyvin. Jotkut juoksevat jopa avantouintitossuilla tai kamppailulajien harrastajien suosimilla kungfu -kengillä.
Täysin paljain jaloin juokseminen on Ijäksen mielestä kuitenkin se paras vaihtoehto.
- Jalkapohjassa on niin paljon hermopäätteitä, että se on kuin kävisi jalkahieronnassa.
Ijäksen mukaan ihmiselle optimaalisin juoksutahti on 180 askelta minuutissa.
Jalkapohjassa on niin paljon hermopäätteitä, että se on kuin kävisi jalkahieronnassa
- Lataa älypuhelimeesi metronomisovellus ja säädä se 180 iskukertaan. Rytmitä askeleesi tähän tahtiin. Näin juoksu on optimoitu oikeaksi, Ijäs neuvoo.
Ijäs neuvoo juoksemaan päkiöillä. Avojaloin kantapääjuokseminen onkin mahdotonta, koska se sattuu. Vaikka päkiä osuu aina ensin maahan, myös kantapään pitäisi askeleen lopuksi koskettaa kevyesti maata, muistuttaa Ijäs. Muuten jalat rasittuvat liikaa.
Urheilulääkäri: ei ongelmajaloille
Urheilulääkäri Pippa Laukka tapaa vastaanotollaan juoksijoita, joille paljasjalkajuoksusta on koitunut hankalia rasitusvammoja. Laukka ei suosittelekaan paljasjalkajuoksua sellaisille, joilla on jo valmiiksi ongelmia jaloissa.
Sille jolle se sopii, se voi olla älyttömän hyvä juttu.

- Esimerkiksi akillesjännevammat ovat yleisimpiä sellaisilla, jotka käyttävät paljasjalkakenkiä.
Paljasjalkajuoksussa kuormitus kohdistuu nimenomaan päkiälle, ja sen johdosta myös päkiän alueen vammat ja marssimurtumat ovat Laukan mukaan tyypillisiä. Myös hermojen puristustiloja syntyy helposti.
Hajoittelu kevytjalkineilla kannattaa siis aloittaa hyvin varovaisesti. Jos jaloissa on ongelmia, esimerkiksi löysä nilkka ja nivelsidevammaa, kannattaa ongelma hoitaa ensin pois ja aloittaa vasta sitten paljasjalkajuoksu.
Laukan mielestä paljasjalkalenkkareiden markkinoinnissa on ollut ylilyöntejä.
- Paljasjalkakenkä sopii erittäin harvalle. Mutta sille jolle se sopii, se voi olla älyttömän hyvä juttu. Jos uskotaan, että paljasjalkakenkä olisi kaikille toimiva, niin näin ei ole.
Jos lähdetään markkinoimaan paljasjalkakenkää suurelle joukolle, siitä tulee ongelmia, summaa Laukka.