Hyppää pääsisältöön

Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Aleksis Salusjärvi: Elämme runouden kultakautta

Kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi.
Kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi. Kuva: Yle / Raili Tuikka aleksis salusjärvi

Päätoimittaja Aleksis Salusjärvi on haastanut aiempia Tanssiva karhu -runoraadin puheenjohtajia. Nyt hän aloittaa itse haastavassa pestissä ja tietää saavansa rättejä naamalleen.

Aleksis Salusjärvi

 • Kulttuurijournalismin moniottelija: lehti-, radio- ja nettitoimittaja.
 • Kriitikko, kritiikin opettaja.
 • Lukukeskuksen Kiiltomadon päätoimittaja.

Tanssiva karhu sai Aleksis Salusjärven älähtämään vuosina 2013 ja 2015. Hän ei voinut hyväksyä Harri Nordellin puheita runouden vasemmalla kädellä julkaisemisesta eikä sitä, kuinka Merja Virolainen nimitti suurta osaa vuoden runosadosta saastaksi.

– Harri Nordell on väärässä, Salusjärvi kirjoitti kirjapiireissä seuratussa Luutii-blogissa. Vastaavan käsittelyn sai Merja Virolainen samassa blogissa:

– Hän kuitenkin jättää ottamasta huomioon, että runouden rakenne on muuttunut. Hän on huolissaan omasta toimeentulostaan, Salusjärvi bloggasi Virolaiseen viitaten.

Tiukkaa palautetta suollettuaan Salusjärvi tiedostaa altistuvansa itsekin runoraadin uutena puheenjohtajana kritiikille.

– Varaudun myös saamaan rättejä naamalle, Salusjärvi toteaa.

– Ja työmäärä hirvittää. Puheenjohtajan valta ei ehdi hivellä, kun pitäisi tuntea runous kokonaan. Käytännössä se on tietysti mahdotonta, mutta siihen pitää pyrkiä. Puheenjohtajuus on suuri kunnia.

Runouden moninaisuus ja palkinto esiin

Salusjärvestä on kummallista, että Tanssivan karhun mandaatilla on haukuttu runoutta, vaikka palkinnon pitäisi nostaa esiin hyviä runoja. Eikä niitä ole Salusjärvestä vaikea löytää, päinvastoin hän mieltää aikamme runouden kultakaudeksi ja ekspansioksi.

– Vuosituhannen vaihteessa runous oli jäämässä kustantamoiden kelkasta. Se oli marginalisoitumassa. Mutta sitten on seurannut ihmeellinen kustannusmuotojen ja runouden julkaisutapojen laajeneminen, Salusjärvi arvioi.

– Nyt runoudessa kaikki on mahdollista, mikään ei ole mahdotonta, hän kiteyttää.

Tanssiva karhu -palkinnon logo
Tanssiva karhu -palkinnon logo Kuva: Yle runopalkinto

Salusjärvi on tuonut kirjoituksissaan esiin muutakin kuin painettua runoutta: erityisesti lavarunoutta. Hän kokeekin tehtäväkseen monipuolistaa Tanssivan karhun käsittelyalaa.

– Itken runoklubeilla, kun se on niin hienoa. Mutta kukaan ei kirjoita niistä mitään. Ja sitten minä tajuan, että olen itse journalisti, Salusjärvi paljastaa.

Salusjärvi sanoo pyrkivänsä siihen, että raati ottaisi huomioon koko runouden kentän: niin lavarunouden kuin vaikkapa visuaalisenkin runouden. Runous ansaitsee tulla esitellyksi koko moninaisuudessaan.

Silti käytännössä palkinto kohdistunee painettuun teokseen, sillä palkinnon saajan tulee olla runoteos, puheenjohtaja muistuttaa. Mitään yksittäistä hikisessä baarissa lausuttua mongerrusta ei siis voisi palkita, ei ainakaan ellei esitystä voi selittää teokseksi.

– En ajatellut toimia niin, että toisin raadille kaikkea mahdollista karaokekuppiloista lähtien. Mutta toisinpäin voisi ajatella: toivoisin ennemminkin vieväni Tanssivaa karhua baareihin kuin tuovani baareja Tanssivaan karhuun.

Tanssiva karhu on Suomen ensimmäinen runouspalkinto, ja se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli.

Tämänkertaisessa karhuraadissa ovat mukana puheenjohtajana kriitikko Aleksis Salusjärvi, Yleisradion kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä-tuottaja Erja Manto.

Vuodesta 1994 alkaen jaettu Tanssiva karhu -palkinto jaetaan 22. kerran Kajaanin Runoviikolla heinäkuussa 2016. Palkintosumma on 3500 euroa.

Lisää aiheesta:

Lue: Vanhat karhut Sirkka Turkasta Maria Matinmikkoon
Lue: Mikä runopalkitsemisessa voi mennä vikaan?

Aleksis Salusjärvi Twitterissä: @aleksissalusjrv

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.