Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö tämän Nobel-palkinnoista?

nobel
nobel nobel

Nobel-palkinto on kenties maailman arvostetuin kunnianosoitus. Itseään ei voi asettaa ehdolle.

Nobel-palkinto on vuosittain jaettava tunnustus merkittävästä työstä ihmiskunnan hyväksi. Nobel-palkintoja jaetaan viidessä kategoriassa; fysiikka, kemia, lääketiede tai fysiologia, kirjallisuus ja rauhantyö. Palkinnon perusti ruotsalainen kemisti ja keksijä Alfred Nobel.

Omantunnontuska palkinnon takana?

Alfred Nobel teki elämänsä aikana 355 keksintöä, joista kuuluisin oli dynamiitti. Päättikö Alfred Nobel tasapainottaa tuhoamisvoimaisen keksintönsä vaikutuksia ihmiskunnalle perustamalla palkinnon, joka edistää rauhaa? Eräässä puheessaan Albert Einstein arveli Alfred Nobelin kehittäneen palkinnon keventääkseen omaatuntoaan. Nobel ei itse vahvistanut tätä väitettä. Testamentissaan Nobel jätti suuren osan vauraudestaan Nobel-rahaston perustamiseen ja tarkat ohjeet palkinnon jakamisesta. Ensimmäinen Nobelin palkinto jaettiin 1901.

Alfred Nobel
Alfred Nobel Alfred Nobel Alfred Nobel

Suomalaiset nobelistit

Suomalaisia nobelisteja on neljä; säilörehun kehittäjä A.I. Virtanen, hermostofysiologi Ragnar Granit (palkinnon vastaanottaessaan Ruotsin kansalainen), kirjailija F.E. Sillanpää sekä konfliktineuvottelija ja presidentti Martti Ahtisaari. Suomalaisia on myös ollut vastaanottamassa Kansainvälisen ilmastopaneelille ja YK:n rauhanturvaajille osoitettuja rauhanpalkintoja.

Olitko ehdolla? Et todennäköisesti koskaan saa tietää.

Nobel-palkintojen saajia harkitaan pitkään ja perusteellisesti. Nobel-komiteat pyytävät tuhansilta tutkijoilta ehdotuksia seuraaviksi nobelisteiksi. Vuosittain ehdolle asetetaan 200–300 henkilöä. Suurin osa ehdokkaista ei koskaan saa tietää olleensa ehdolla, sillä ehdokaslistat julkaistaan vasta 50 vuotta palkinnonjaon jälkeen. Itseään ei voi asettaa ehdolle.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

nuorimmat nobelistit
nuorimmat nobelistit nuorimmat nobelistit
Marie Curie
Marie Curie marie curie
nobel
nobel nobel
hitler
hitler hitler

Nobelin palkinnot jaetaan vuosittain lokakuussa Tukholmassa ja Oslossa.

 • Kuusi syytä, miksi kiroilu on §@#&*:n hyvä tapa

  Kiroilijat voivat paremmin ja ovat luotettavampia ystäviä.

  Ruokkoamattomia puheita kannattaa sietää, sillä niiden laukoja voi tutkimusten mukaan kaikin puolin paremmin. Hän on lisäksi myös luotettavampi ystävä.

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Haluatko olla luova? Kävele pätkittäin

  Tällainen kävely lisää luovuutta.

  Jos näet ihmisen kävelemässä hassusti pätkittäin, kysymys saattaa hyvinkin olla luovan työn tekijästä työn touhussa. Tutkijat ovat selvittäneet, millainen käveleminen ruokkii parhaiten luovuutta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Pakko sanoa, pakko olla hiljaa – ilmastokriisini nyt

  Jos toivoa ei enää ole, kannattaako sitä sanoa ääneen?

  Minua painaa raskas dilemma. Se on ammatillinen ja eksistentiaalinen – jopa henkilökohtainen. Se kuuluu näin: Jos arvelee, että ilmastokatastrofia ei voi enää estää, onko sitä mitään mieltä sanoa ääneen? Olen pohtinut tätä asiaa jo useamman vuoden. Juuri tämä kysymys on pitänyt minut pitkään varsin hiljaisena ilmastonmuutoksen suhteen.

Uusimmat sisällöt - Tiede