Hyppää pääsisältöön

Väitös: Maahanmuuttokriittiset kuvaavat vastustajansa kukkahattutäteinä, korruptoituneena eliittinä ja Vihreinä Khmereinä

Niko Pyrhösen mukaan populisteilla on kameleonttimainen kyky kertoa ihmisille juuri sellaisia tarinoita, mitä he haluavat kuulla.

Näyttääkö kukkahattutäti tältä? Briteissä kuvattu nainen ei liity juttuun. // Kuva: EPA/Frantzesco Kangaris

Kukkahattutäti, puolueellinen media ja vihervasemmistolainen kupla ovat tuttuja termejä keskustelupalstoilla ja julkisessa keskustelussa. Helsingin yliopiston tutkija Niko Pyrhönen on perehtynyt uudessa väitöskirjassaan The True Colors of Finnish Welfare Nationalism maahanmuuttokriittisen tarinoiden kehittymiseen 2000-luvulla.

- Olen tutkinut sitä, miten oman porukan sisällä nettifoorumeilla tuotetaan samanmielisyyttä. Olen myös tarkastellut tarinoita, joilla maahanmuuttokriittiset kuvaavat ja luokittelevat poliittisia vastustajiaan, Pyrhönen kertoo.

Tutkija on kerännyt väitöskirjan aineiston julkisilta keskustelupalstoilta, kuten Hommafoorumilta ja Helsingin Sanomien kommenttiketjuista. 

Viholliset jaotellaan usein kolmeen ryhmään.

Pyrhönen nimeää ensimmäiseksi populistiseksi vihollisryhmäksi korruptoituneen eliitin. Tutkijan mukaan maahanmuuttokriittiset kertovat tarinoita siitä, miten poliittinen eliitti veljeilee median kanssa, ja saa siten oman kantansa esiin myönteisessä valossa. Usein epäilykset kohdistuvat suuriin puolueisiin, jotka ovat pitkän historiansa aikana voineet luoda verkostoja omien arvojensa tueksi.

- Sitten ovat kukkahattutädit. Sukupuolittunut termi on harmittoman kuuloinen, ja siksi niin laajalle levinnyt. Kukkahattutädit ovat ihmisiä, jotka eivät tiedä, mitä tekevät. Maahanmuuttokriitikkojen mukaan he puolustavat monikulttuurisuutta höttöisin ja romanttisin perustein, Pyrhönen sanoo.

Tutkija nostaa esimerkiksi kommentit, joissa viitattiin Seppo Lehdon eduskunnassa tekemään natsitervehdykseen.

- Pahin asia ei ole, että joku mielisairaalapotilas, kuten Lehto, tekee natsitervehdyksen. Paljon pahempaa on, että kuka tahansa kukkahattutäti näyttää fiksummalta kuin maahanmuuttokriittiset. Tällä tavalla vakava argumentaatiota maahanmuuttoa vastaan muuttuu rasistien puheeksi, tutkijan analysoimalla nettifoorumilla kirjoitetaan

Kolmas viholliskategoria, punavihreä salaliitto, tukee tutkijan mukaan eniten maahanmuuttokriittisten omaa yhtenäisyyttä. Etenkin somessa leviää tarinoita siitä, miten on olemassa punavihreä salaliitto, jonka lonkerot ulottuvat oikeuslaitoksesta anarkisteihin.

- Uhkakuvissa tämä toisinaan Vihreiksi Khmereiksi nimitetty porukka pyrkii luomaan Suomeen aivan uudenlaisen yhteiskuntajärjestyksen, Pyrhönen sanoo.

Vihreillä Khmereillä pelottelusta tutkija mainitsee esimerkkinä vuonna 2013 itsenäisyyspäivänä riehuneen Kiakkovieras-porukan luonnehdinnat. Osa maahanmuuttokriittisistä laittoi anarkististen kiakkovieraiden toiminnan punavihreän terroristiliikkeen piikkiin.

- En osaa sanoa, uskooko kukaan salaliittoteoriaa oikeasti, tuskin ainakaan kokonaan. Yksi uskoo siitä yhden asian ja toinen toisen. Punavihreiden syyttäminen tuntuu monesta helpolta ratkaisulta, Pyrhönen sanoo.

Tutkija on huomannut väitöskirjassaan myös sen, miten tunnepohjaista argumentointi usein on.

- Moni käyttää perusteluissaan myös lukuja, mutta ne ovat usein asiayhteydestä irroitettuja. Netin nuorilla vihaisilla kirjoittajilla on paljon tietoa käytössään, ja ne ovat usein tottakin. Lukujen jälkeen alkaa kuitenkin mielikuvituksellisten tulkintojen osuus, joilla pyritään vetoamaan tunteisiin, Pyrhönen tiivistää.

Lue myös:

Oletko rintamakarkuri, Sebastian Tynkkynen?

Turvapaikanhakijat laittavat ruuan vastaanottokeskuksissa usein itse – jos se on mahdollista

Suomalainen ruoka ei kelvannut turvanpaikanhakijoille – näin maahanmuuttajat syövät kotimaissaan

Suomalaissovellus aikoo helpottaa paikallisten ja turvapaikanhakijoiden ystävystymistä – ”Tutustuminen on parasta kotouttamista”