Hyppää pääsisältöön

Arabikevät muutti maailmaa 2011 - taustalla satojen vuosien historia

Protesters wave the flags of the Arab Spring countries, along the Bahraini flag (R), during a rally in Aali village south of the Bahraini capital Manama 18 November 2011.
Protesters wave the flags of the Arab Spring countries, along the Bahraini flag (R), during a rally in Aali village south of the Bahraini capital Manama 18 November 2011. Kuva: EPA/MAZEN MAHDI arabikevät

Keväällä 2011 Arabimaista alkoi kuulua kummia. Maassa toisensa perään kansa siirtyi kaduille vaatimaan uudistuksia. Näin kävi Tunisiassa , Egyptissä ja myöhemmin myös Libyassa, Syyriassa ja Jemenissä.

Nämä maat ovat olleet eniten uutisotsikoissa, mutta myös Marokossa, Algeriassa, Jordaniassa ja Omanissa on ollut väkivaltaisia mielenosoituksia.

Kansannousujen myötä tuli käyttöön uusi termi: Arabikevät. Kaikkien maiden kansannousujen taustalla on ollut omia erityisiä piirteitään, mutta hyvin monessa maassa levottomuuksien pontimena on toiminut suurten nuorten ikäluokkien heikko sosiaalistaloudellinen asema. Monissa maissa kansa on kapinoinut myös epädemokraattista ja korruptoitunutta hallintoa vastaan.

Keväällä 2011 tilanne oli niin jännittynyt, että se ei vaatinut kuin yhden tulitikun raapaisun. Sytykkeenä toimi Tunisiassa polttoitsemurhaa yrittänyt vihanneskauppias. Tapaus käynnisti kansannousun, joka johti maan poliittisen järjestelmän romahtamiseen. Tilanne levisi hyvin nopeasti naapurimaihin.

Sosiaalinen media, facebook ja twitter ovat omalta osaltaan vauhdittaneet kansannousuja, sillä ne eivät perinteisen median tapaan ole kontrolloitavissa.

A burnt out car is seen following clashes between protesters and security forces in the central town of Sidi Bouzid, Tunisia, 28 October 2011. According to media sources, the announcement of the Ennahda party?s victory, which had been expected, was oversh
Poltettu auto Tunisiassa 28.10.2011 A burnt out car is seen following clashes between protesters and security forces in the central town of Sidi Bouzid, Tunisia, 28 October 2011. According to media sources, the announcement of the Ennahda party?s victory, which had been expected, was oversh Kuva: EPA/STR arabikevät
Jordanian demonstrators carry a giant Jordanian flag during an anti-government protest in Amman, Jordan, on 30 September 2011. According to media sources, thousands of Jordanians took to the streets in Amman and other major cities on 30 September demandin
Hallituksen vastaisia mielenosoituksia Jordaniassa 30.9.2011 Jordanian demonstrators carry a giant Jordanian flag during an anti-government protest in Amman, Jordan, on 30 September 2011. According to media sources, thousands of Jordanians took to the streets in Amman and other major cities on 30 September demandin Kuva: EPA/JAMAL NASRALLAH arabikevät
Tunisians wave national flags from the windows of their car downtown Tunis, Tunisia, on 23 October 2011. According to media sources, voters in Tunisia thronged polling stations for the country's first-ever free elections, nine months after the overthrow o
Tunnelmia Tunisian ensimmäisten vapaiden vaalien jälkeen 23.10.2011 Tunisians wave national flags from the windows of their car downtown Tunis, Tunisia, on 23 October 2011. According to media sources, voters in Tunisia thronged polling stations for the country's first-ever free elections, nine months after the overthrow o Kuva: EPA/ZACARIAS GARCIA arabikevät

Arabimaiden historiaa radiossa

Arabikevät ei kuitenkaan noussut tyhjästä, vaan taustalla on vuosisatoja historiaa, jonka taustoja ja historiaa tämä ohjelmasarja selvittää. Mistä Arabikevät oikein kumpusi? Ja miksi juuri nyt? Ja mikä ylipäätään on arabimaiden historiallinen tausta?

Tämän ohjelmasarjan jokaisessa osassa käsitellään ensin arabimaailmaan yleisesti liittyvää teemaa ja sen jälkeen yksityiskohtaisemmin yhden maan tai maaryhmän historiaa.

Haastateltavina ovat Suomen eturivin arabimaiden asiantuntijat. Lisäksi ohjelmissa kuullaan runsaasti arkistomateriaalia. Ohjelmasarja on vuodelta 2011.
Kommentit