Hyppää pääsisältöön

Marita Taavitsaisen näkkileipä

Ruokamuisto Marita Taavitsainen
Ruokamuisto Marita Taavitsainen ruokamuisto

Vaikka Marita Taavitsainen onkin syntynyt Kotkassa, ovat hänen juurensa Pieksämäen maalaiskunnassa. Savossa Marita sai nauttia paitsi äitinsä, myös molempien mummiensa keittiön lämmöstä. Vaikka kaikki olivat innokkaita ruuanlaittajia ja leipojia, tahtoi tuore leipä olla harvinaista herkkua. Maalla elintarvikkeiden piti säilyä. Mummin näkkileipä, sen tuoksu ja tuntu onkin jäänyt rakkaana Maritan mieleen.

Marita luonnehtii lapsuuttaan taivaalliseksi.
-Molemmat mummit asuivat kilometrin säteellä ja minä fillaroin ympäriinsä ja valitsin aina, missä oli parhaimmat ruuat. Taisin olla hirveä tenava. Lempiruokiani olivat riisipuuro, letut ja kaalilaatikko.

Näkkileivällä on edelleen aivan erityinen sijansa Maritan sydämessä. Se kun ei ole mikä tahansa leipä.
-Näkkileipä on minulle sellainen oman hetken leipä. Se on aamu-ilta-yöruoka. Jos koko perhe syö yhtä aikaa näkkileipää, niin siitä tulee niin hirveä sotku, ettei sitä siivoa erkkikään. Juuri sillä tavalla vähän salaa on kiva mennä syömään pikkuinen pala näkkileipää. Vielä oikein paljon voita ja jotain ihanaa juustoa siihen päälle.

Tosin keittiöstä kuuluva rouske tahtoo usein paljastaa yöhiipparin.

Ihan joka nainen ei viitsi leipoa omaa näkkileipäänsä. Ahkerasti keikkaileva Marita iskee kätensä taikinasaaviin aina kun ehtii. Elämässä pitää olla näkkileivän rousketta.

Marita leipoo näkkileivän ruisleipäreseptillä.

2 l haaleaa vettä
noin nyrkin kokoinen leipäjuuren pala
2 kg ruisjauhoja
2-3 tl suolaa
pari pikku nokaretta hiivaa (n.2-3 tl)

Ilta:
Ota iso kippo.Liota leipäjuuri haaleaan veteen.Lisää ruisjauhoja sen verran että seoksesta tulee vellimäinen.
Vatkaile taikinaa useaan otteeseen illan mittaan, niin että saat kuplia aikaiseksi. Jätä yöksi huoneen lämpöön vedottomaan paikkaan happanemaan.

Aamu:
Lisää suola,hiivanokareet ja lisää jauhoja, kunnes seos vaikuttaa puurolta. Anna hapantua tunnin verran.
Lisää jauhoja kunnes taikina on napakkaa. Vaivaa hiki päässä kymmenisen minuuttia. Taikina on valmista, kun se alkaa irtoilla käsistä.
Taputtele taikina sileäksi kulhon pohjalle, ripottele jauhoja ohuelti pintaan.
Anna nousta liinan alla kaksinkertaiseksi. Se vie ainakin pari tuntia.
Pyörittele golfpallon kokoisia palleroita ja runsaasti jauhotettuna kaulitse ne puolen sentin paksuisiksi leipäsiksi.
Nostata puoli tuntia liinan alla.
Paista kuumassa 250-280 asteisessa uunissa, kunnes pinta saa hieman väriä.
Ota leivät uunista ja laita hetkeksi uudestaa liinan alle.
Leikkaa saksilla reunoja pitkin ja revi leivät halki.
Jäähdytä ja kuivata ilmavassa paikassa.
Tarjoile voin kanssa.

Ruokamuisto Marita Taavitsainen
Ruokamuisto Marita Taavitsainen ruokamuisto
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän