Hyppää pääsisältöön

Näillä neuvoilla opit terveesti itsekkääksi

Marja Hintikka Live, itsekkyys
Marja Hintikka Live, itsekkyys Kuva: Shutterstock väestöliitto

Olet laittanut kerrankin vessan oven lukkoon. Virhe! Oven takana käy vuoroin esikoinen, vuoroin kuopus, ja puolisokin huutelee sinulle toisesta huoneesta. ”Toi otti multa lelun kädestä!” ”Haluan pelata tabletilla!” ”Missäs ne autonavaimet onkaan?”

Sinusta tuntuu kuin olisit jonkinlainen palvelutiski, jolta koko ajan halutaan jotain. Tiedät kuitenkin, että sinulla on tärkeä tehtävä perheessäsi, joten vessan oven lukitsematta jättäminen tuntuu aika pieneltä jutulta, jonka voit tehdä muiden hyvinvoinnin puolesta. Mutta kun samaan kuvioon liittyy muutakin…

Vaikka teet ja teet, luovut ja luovut, asiat eivät helpota. Aamuisin olet väsynyt, illalla väsyneempi.

Jätit taas harrastuksesi väliin, koska yhdellä lapsella oli kurkku kipeä ja kaupassakin oli käytävä. Vaikka teet ja teet, luovut ja luovut, asiat eivät helpota. Aamuisin olet väsynyt, illalla väsyneempi. Et ehdi rentoutua, et ehkä nukkuakaan riittävästi. Mieli tuntuu olevan vähän maassa. Joskus mietit, voisiko elämää edes jotenkin helpottaa nykyisestä.

Kuka minä olinkaan?

Väestöliiton vanhemmuuskeskuksessa tämäntyyppinen arjen kuormitus on tuttua. Monet vanhemmat painivat sekä ajankäytöllisten että tunnetason haasteiden kanssa. Ikuista epätäydellisyyttä vanhempana voi olla vaikea hyväksyä, mikä on omiaan herättämään syyllisyyden ja häpeän tunteita.

Arjen mylläkässä voi toisaalta joskus käydä niinkin, että vanhempien omat tarpeet jäävät syrjään ja huomiotta. Vanhemmasta voi tuntua vaikealta ja epäreilulta tehdä itsekkäitä päätöksiä. Lopulta hän ei ehkä oikein muistakaan, mistä asioista ja harrastuksista tykkää eikä edes pysty ottamaan omaa tilaa ja aikaa. Oma itsetunto murenee.

Elämänlaatu on kuin pöytä - kaikkia neljää jalkaa tarvitaan!

Väestöliitossa on luotu malli, jonka avulla arjen hahmottaminen ja muokkaaminen on helpompaa. Mallin mukaan hyvä elämänlaatu on kuin pöytä, jossa on neljä jalkaa:

1. Minä itse tarkoittaa omasta itsestä huolehtimista ja itselle tärkeitä ja mielekkäitä asioista.

2. Vanhemmuus tarkoittaa kasvatuskeinojen ja –tyylin ohella suhteita omiin lapsiin.

3. Yhteisöllisyys kuvaa ystäväpiiriä, työkavereita ja muita sinulle tärkeitä yhteisöjä.

4. Parisuhde viittaa siihen, miten tyydyttävä ja läheinen suhde sinulla on puolisoosi.

Kun nämä kaikki neljä puolta ovat elämässäsi suhteellisen tasapainossa, pöytälevykin pysyy suorassa, eivätkä elämän kriisit saa pöytää kaatumaan. Tähän tarvitaan kuitenkin panostusta ja tilaa kaikille näille elämän osa-alueille.

Miten saan kaikki pöydänjalat tasavahvoiksi?

Neljän pöydänjalan mallin avulla voit arvioida hyvinvointisi lähteitä ja haasteita. Mistä asioista vanhempana ja aikuisena nautit? Pidätkö yhteyttä kavereihin? Toimiiko parisuhde? Saatko viettää riittävästi aikaa lastesi kanssa? Saisitko voimaa liittymällä vahvemmin omaan vertaisryhmääsi tai yhteisöösi? Jos jokin pöydänjaloista on muita vahvempi tai jos yksi pöydänjalka on olemattoman ohut, homma on epätasapainossa ja on aika pohtia sekä ajankäyttöä että elämänmuutosten mahdollisuuksia.

Kokemuksemme mukaan monelle vanhemmalle on lopulta kaikkein vaikeinta uskaltaa toimia joskus vähän itsekkäästi.

Mitä voisit käytännössä tehdä vahvistaaksesi heikkoja pöydänjalkoja? Aina tekojen ei tarvitse olla isoja. Joskus hyvää oloa lisäämään riittää vaikkapa vanhan harrastuksen elvyttäminen tai mahdollisuus lähteä puolison kanssa leffaan. Joskus taas tarvitaan työajan lyhentämistä tai vaikka käytännön avun pyytämistä arkeen esimerkiksi kunnan perhetyöstä.

Muista olla terveesti itsekäs!

Kokemuksemme mukaan monelle vanhemmalle on lopulta kaikkein vaikeinta uskaltaa toimia joskus vähän itsekkäästi. Kyky tehdä välillä oman mielen mukaan on kuitenkin tärkeä osa hyvinvointia, ja siihen jokaisella aikuisella on lupa. Mieti, mistä juuri sinä nautit ja voimaannut tai ainakin ennen oli niin. Jos rakastat rassata autoja, ota sille nytkin aikaa hiukan jostain. Ei haittaa, ettei se ole tehokasta työtä, tärkeintä on että itse nautit siitä ja voit ladata akkujasi. Jos intohimonasi on virkkaaminen tai avantouinti, älä jätä sitä kokonaan pois elämästäsi.

Minä itse -pöydänjalka tukee koko hyvinvoinnin pöytääsi, sillä kun itse löydät taas iloa ja innostusta elämääsi, se välittyy voimien ja hyvinvoinnin lisääntymisenä kaikille muillekin alueille. Siksi saa ja pitää olla myös terveesti itsekäs.

Kirjoittajat:
Riikka Riihonen, LT, lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri,
Suvi Laru, psykologi, psykoterapeutti (ET), opettaja
Väestöliitto ry, Vanhemmuuskeskus
Lisää perheasiaa Väestöliiton Perheaikaa.fi-sivustolla.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka sosiaalisessa mediassa
Marja Hintikka sosiaalisessa mediassa Kuva: Yle/Hans Weckman marja hintikka live
Miksi vanhemmat alkavat joskus elää lapsensa kautta?
Miksi vanhemmat alkavat joskus elää lapsensa kautta? Kuva: Shutterstock sms
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.