Hyppää pääsisältöön

Opiskelijat valmentavat ilmaiseksi yliopistoon

Kevään 2015 lääketieteen simulaatiokoe. Kuva: Varjovalmennus

Suositulle alalle suosittuun suomalaiseen yliopistoon hakeminen ilman valmennuskurssia vaatii uskaliaisuutta. Sadoista jopa tuhansiin euroihin maksavat kurssit ovat monelle hakijalle ehdoton - joskin tuntuva - sijoitus. Kaikki valmennuskursseja tarjoavat tahot eivät tee kursseilla liiketoimintaa, vaan he päinvastoin haluavat tuhota valmennuskurssibisneksen.

Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan kesällä 2015 valituista 272 hakijasta oli neljä viidestä käynyt keväällä tiedekuntajärjestö Pykälän valmennuskurssin (lähde: Pykälä ry). Olettaen, että muilta valmennuskursseilta sentään jokunen tuli valituksi, ei noin viidestäkymmenestä Pykälän ulkopuolelta päässeestä jää montaa itseopiskelijaa jäljelle.

Ylen Kuningaskuluttaja selvitti viime keväänä oikeus-, lääke-, kasvatus- ja kauppatieteen opiskelupaikan hintalapun Suomen kysytyimmissä korkeakouluissa. Hinnat vaihtelevat sadoista euroista tuhansiin euroihin.

Valmennuskurssien hintataulukko
Valmennuskurssien hintataulukko Kuva: YLE / Tomi Paijo kuningaskuluttaja

Oikeustieteellinen on muihin verrattuna poikkeus, sillä sen valmennuskursseja hallitsevat ainejärjestöt, kuten Pykälä ry Helsingissä tai Lex ry Turussa. Ainejärjestöjen kurssit ovat halvempia kuin kaupallisten toimijoiden, ja tietyllä tavalla hakija laittaa rahaa pankkiin: valituksi tultuaan hän pääsee nauttimaan näistä ainejärjestön rahoista itse.

Yliopistojen kanta valmennuskursseihin on nihkeä. Esimerkiksi Helsingin yliopiston tiloissa ei saa järjestää valmennuskursseja eikä yliopisto suostu niistä tiedottamaan saati tukemaan niitä rahallisesti. Toisaalta on vaikea tehdä asialle mitään.

– Tämä on tällaista kissa-hiiri-leikkiä yliopistojen ja valmennuskursseja tarjoavien tahojen välillä, kertoi Helsingin yliopiston vararehtori Anna Mauranen Yle Uutisille helmikuussa.

Vasemmasta ovesta ilmaiseksi sisään?

Vaihtoehtoja kuitenkin on. Helsingissä syksyllä 2013 perustettu maksuton Varjovalmennus tekee samaa kuin maksulliset valmennuskurssit, koska kaikilla hakijoilla ei ole rahaa. Nykyisin Varjovalmennus on kymmenhenkinen rekisteröity yhdistys, mutta sen alullepanijoita olivat vasemmistojärjestöt Sitoutumaton Vasemmisto, Etelä-Suomen Vasemmistonuoret ja Helsingin Yhteiskunnallinen Opisto.

Syynä perustamiseen oli huoli siitä, että tietyillä aloilla varakkaammat hakijat olivat jo telineissä lähempänä maaliviivaa.

– Helsingin oikeustieteelliseen tiedekuntaan tulee tilastollisesti huomattavan paljon todennäköisemmin valituksi kahden espoolaisen juristin tytär, joka on käynyt valmennuskursseilla, kuin esimerkiksi vantaalaisen yksinhuoltajaäidin poika tai maaseutulainen hakija, joka ei pääse Helsinkiin valmennuskursseille, kertoo Varjovalmennus ry:n puheenjohtaja Antti Iso-Markku puhelimessa.

Iso-Markun mukaan tavoiteltava pääsykoejärjestelmä olisi sellainen, jossa valmennuskursseista ei olisi hyötyä. Pääsykoetta voisi kehittää yhä soveltavampaan suuntaan, ja yliopistot voisivat järjestää yleistä koulutusta yliopistoon pyrkiville, hän pohtii.

Varjovalmennuksen nettisivut ja Facebook-sivut näyttävät uinuvan, mutta Iso-Markun mukaan vaihtoehtoinen valmennuskurssi on yhä voimissaan ja loka-marraskuussa käynnistellään toimintaa ensi kevättä varten.

Onhan tavoite yhä saavuttamatta: valmennuskurssit eivät ole kadonneet minnekään.

Varjovalmennus ei halua luoda uusia valmennuskursseja

Ensi kevään kursseista ei ole vielä tietoa, mutta tärkeintä on Iso-Markun mukaan saada valmennusta niille suosituille aloille, joilla valmennuskurssit rehottavat. Näitä ovat erityisesti kauppis, oikis ja lääkis. Muun kurssitarjonnan määrittelee se, miltä aloilta vapaaehtoisia opettajia ilmoittautuu.

Tosin aina kurssi ei ole toteutunut opettajan halukkuudesta huolimatta.

– Jotkut on halunneet järkätä kursseja sellaisille aloille, joilla ei ole valmennuskurssitoimintaa. Meidän tausta on ideologinen: ei järkätä kursseja aloille, joilla ei ole valmennuskurssibisnestä. Mehän tavallaan luotaisiin siinä vaiheessa tyhjästä tällaista epätasaista järjestelmää, Iso-Markku sanoo.

Viime keväänä kursseja järjestettiin aiemmin mainittujen lisäksi kasvatustieteestä, muutamista valtiotieteellisen linjoista ja taidealoista. Kaikki Varjovalmennusta pyörittävät ovat helsinkiläisiä, joten toiminta rajoittuu toistaiseksi pääkaupunkiin, mutta kiinnostusta laajentumiseen Iso-Markun mukaan on.

Kurssi pitää hakijan kurissa

Ensimmäisenä vuonna Varjovalmennuksella oli ongelmia tilojen kanssa, ja kun "mediahypen" ansiosta kursseille ilmoittautui paljon hakijoita, kurssilaiset valikoituivat arpomalla.

Varjovalmennus on tarkoitettu niille, joilla ei ole varaa maksullisille kursseille. Tämä on kuitenkin vain toivomus, eikä hakijoiden verotietoja syynätä.

Keväällä 2015 kaikki ilmoittautuneet pääsivät kursseille ja Iso-Markku arvelee, että tämä onnistuu myös tulevana keväänä. Paikkoja on noin viidellesadalle halukkaalle.

Iso-Markku aikoo valmentaa keväällä Helsingin yliopiston oikiksen kokeeseen. Hän on itse viidennen vuoden oikeustieteen opiskelija ja kävi aikanaan Pykälän kurssin. Hän muistuttaa, ettei kursseilla "mitään taikatemppuja opeteta" vaan kurssia käymättäkin voi hyvin päästä sisään, jos itsekuria riittää.

– Kurssin etu on, että se rytmittää lukemista ja kiinnittää huomiota niihin kohtiin, joihin tarvitsee. Lisäksi on ryhmäpaine, joka laittaa vauhtia valmistautumiseen.

Artikkelit

Abitreenit

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit

 • Täältä näet kaikki kevään 2020 kokeet ja Hyvän vastauksen piirteet

  Kirjoitukset alkavat 10.3. ja päättyvät 23.3.

  Kevään 2020 kirjoitukset alkavat tiistaina 10.3. äidinkielen lukutaidon kokeella sekä suomi toisena kielenä -kokeella ja päättyvät maanantaina 23.3. saamen äidinkielen kokeisiin. Klikkaa koesivuille ja osallistu keskusteluun yo-kokeista!

 • Abitreenien yo-koelähetys: englanti, kevät 2020

  Lähetyksessä keskustellaan päivän yo-kokeesta.

  Abitreenien yo-koelähetyksessä käydään läpi päivän englannin pitkän oppimäärän koe ja pohditaan, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin. Keskustelemassa ovat Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt kokelas.

 • Abitreenien yo-koelähetys: reaali II, kevät 2020

  Lähetyksessä keskustellaan päivän yo-kokeista.

  Abitreenien yo-koelähetyksessä käydään läpi psykologian, historian ja fysiikan yo-kokeet ja pohditaan, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin. Keskustelemassa on Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijoita, aineenopettajia ja kokeen tehneitä kokelaita.

 • Abitreenien yo-koelähetys: reaali I, kevät 2020

  Lähetyksessä keskustellaan päivän yo-kokeista.

  Abitreenien yo-koelähetyksessä käydään läpi terveystiedon, yhteiskuntaopin ja kemian yo-kokeet ja pohditaan, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin. Keskustelemassa on Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijoita, aineenopettajia ja kokeen tehneitä kokelaita.

 • Testaa kolme rentoutumisharjoitusta

  Rentoutuminen laskee stressitasoa.

  Säännöllinen rentoutuminen laskee stressitasoa ja tekee kirjoituksiin lukemisesta tehokkaampaa. Kuuntele nämä kolme yksinkertaista harjoitusta, jotka voit ottaa osaksi päivittäistä lukurutiiniasi.

 • Näin saat yo-koejännityksen kuriin

  Abitreenit neuvoo, miten pysyä rauhallisena yo-kokeissa.

  Yo-kirjoitukset ovat uusi tilanne, joka jännittää monia. Abitreenit kokosi erilaisia keinoja, joilla voit varautua jännittämiseen koetilanteessa.

 • Mitä tehdä, kun epätoivo iskee?

  Viisi askelta epätoivon selättämiseen.

  Epätoivon hetkellä mikään ei suju. Mielen valtaavat ikävät ajatukset ja usko itseen horjuu. Jos et itse luota omaan onnistumiseesi todennäköisemmin epäonnistut. Ei siis ole yhdentekevää, miten suhtaudut asioihin. Pysähdy hetkeksi miettimään, minkälaista sisäistä puhetta sinä tuotat ja pääse eroon epätoivon tunteesta.

 • Viisi faktaa yo-stressistä

  Stressi on hyödyllistä, mutta siitä on myös palauduttava.

  Millainen stressin määrä on normaalia ja milloin olisi syytä huolestua? Abitreenit kokosi viisi faktaa yo-koestressistä.

 • Miten yo-koe tehdään?

  Näin yo-koe syntyy.

  Joskus ylioppilaskokeen aineisto löytyy esimerkiksi lentokentältä matkalukemiseksi ostetusta Voguesta. Englannin sensori Katja Mäntylä avasi Abitreeneille sitä, miten yo-koe oikein syntyy.

 • Näin tapahtuu yo-kokeiden arviointi

  Tällainen on yo-kokeen arviointiprosessi.

  Kun yo-koepäivä on ohi ja kokelaat voivat hengähtää, alkaa sensoreiden tarkistusurakka. Ylioppilaslautakunnan jäsen ja uskonnon sensori Kati Mikkola kertoi Abitreeneille, millaista on yo-kokeiden arvostelu.