Hyppää pääsisältöön

”Potilas on hyvässä kunnossa, mutta viini pitäisi vaihtaa veteen”

Jean Sibelius kuoli 91-vuotiaana onnellisesti vanhuuteen. Terveinä vuosinaan hän pelkäsi tauteja ja kuolemaa ja suunnitteli omaa ruumisarkkuaan. Kolmannessa osassa Sehän on Sibelius! -sarjaa tarkastellaan Sibeliuksen terveydentilaa ja hermoja. Asiantuntijoina ovat säveltäjä Kaija Saariaho, grafologi, FM Tero Asp ja lääketieteen historian dosentti Heikki S. Vuorinen.

Lääketieteen historian dosentti Heikki S. Vuorinen arvelee, että Sibelius oli aika tyypillinen sellainen ihminen, jonka mielialaan vuodenajat vaikuttivat.

Entä oliko Sibelius luulosairas?

- Yksi tulkinta on tuommoinen hysteerissävytteisyys, sanoo grafologi, FM Tero Asp tutkiessaan Suomen Kansallisarkistossa säilytettävää Sibeliuksen päiväkirjaa.

Sibeliuksen kurkkuleikkaus
Sehän on Sibelius! Sibeliuksen kurkkuleikkaus Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sehän on sibelius
Potilas on hyvässä kunnossa, mutta viini pitäisi vaihtaa veteen.― Tohtori Klemperer

Sibelius lääkitsi hermostuneisuuttaan mm. alkoholilla. Säveltäjä Kaija Saariaho tunnistaa jännittämisen, josta Sibeliuskin kärsi.

- Suuri osa kurssitutkintoja meni aikanaan aika pipariksi, koska olin aina niin hermostunut.

Sehän on Sibelius!

Jean Sibeliusta näyttelee Kari Hevossaari ja Ainoa Cécile Orblin. Käsikirjoitus Minna Lindgren ja Piia Hirvensalo. Toimittaja Minna Lindgren. Animaatiot ja trikit Kirsi Kukkurainen. Kuvaus Petteri Lappalainen ja Jaakko Siiskonen. Äänitys Pekka Pylkkö ja Matti Seppänen. Leikkaus ja kuvankäsittely Teemu Kokkonen. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Sibeliuksen peruukki Guy Hellström. Tuotantokoordinaattori Sanna Ovaska. Ohjaaja Piia Hirvensalo. Tuottaja Katri Henriksson. Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde 2015.

Yle Teema torstaina 8.10. klo 21
Yle TV1 torstaina 29.10. klo 19.50

Lue lisää

Kommentit
 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua