Hyppää pääsisältöön

”Potilas on hyvässä kunnossa, mutta viini pitäisi vaihtaa veteen”

Jean Sibelius kuoli 91-vuotiaana onnellisesti vanhuuteen. Terveinä vuosinaan hän pelkäsi tauteja ja kuolemaa ja suunnitteli omaa ruumisarkkuaan. Kolmannessa osassa Sehän on Sibelius! -sarjaa tarkastellaan Sibeliuksen terveydentilaa ja hermoja. Asiantuntijoina ovat säveltäjä Kaija Saariaho, grafologi, FM Tero Asp ja lääketieteen historian dosentti Heikki S. Vuorinen.

Lääketieteen historian dosentti Heikki S. Vuorinen arvelee, että Sibelius oli aika tyypillinen sellainen ihminen, jonka mielialaan vuodenajat vaikuttivat.

Entä oliko Sibelius luulosairas?

- Yksi tulkinta on tuommoinen hysteerissävytteisyys, sanoo grafologi, FM Tero Asp tutkiessaan Suomen Kansallisarkistossa säilytettävää Sibeliuksen päiväkirjaa.

Sibeliuksen kurkkuleikkaus
Sehän on Sibelius! Sibeliuksen kurkkuleikkaus Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sehän on sibelius
Potilas on hyvässä kunnossa, mutta viini pitäisi vaihtaa veteen.― Tohtori Klemperer

Sibelius lääkitsi hermostuneisuuttaan mm. alkoholilla. Säveltäjä Kaija Saariaho tunnistaa jännittämisen, josta Sibeliuskin kärsi.

- Suuri osa kurssitutkintoja meni aikanaan aika pipariksi, koska olin aina niin hermostunut.

Sehän on Sibelius!

Jean Sibeliusta näyttelee Kari Hevossaari ja Ainoa Cécile Orblin. Käsikirjoitus Minna Lindgren ja Piia Hirvensalo. Toimittaja Minna Lindgren. Animaatiot ja trikit Kirsi Kukkurainen. Kuvaus Petteri Lappalainen ja Jaakko Siiskonen. Äänitys Pekka Pylkkö ja Matti Seppänen. Leikkaus ja kuvankäsittely Teemu Kokkonen. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Sibeliuksen peruukki Guy Hellström. Tuotantokoordinaattori Sanna Ovaska. Ohjaaja Piia Hirvensalo. Tuottaja Katri Henriksson. Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde 2015.

Yle Teema torstaina 8.10. klo 21
Yle TV1 torstaina 29.10. klo 19.50

Lue lisää

Kommentit
 • Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Belgialaisen säveltäjä-sellisti-kapellimestari Jean-Paul Dessyn (s. 1963) tuore julkaisu vakuuttaa. Äänitteen keskiössä on viime vuonna valmistunut Sielunmessuja-teos.

 • Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Säveltäjä Johanna Senfterin (1879–1961) musiikkia on kuultu äänitteillä harvakseltaan. Senfter jakoi sävellysopettajansa Max Regerin tavoin harmonisen ja sävellysteknisen tekotavan, joka oli luonteeltaan varsin toisenlainen kuin samoihin aikoihin nousuaan tekevän Wienin toisen koulukunnan musiikillinen ajattelu.

 • Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Uusiseelantilainen säveltäjä Gemma Peacocke on omintakeinen tekijä, joka on luonut erilaisista tyylillisistä elementeistä luontevan synteesin. Lopputulos ei ole crossoveria tai edes jälki-crossoveria, vaan aito erilaisten tyylillisten elementtien sulautuminen.

 • Samuelssonin ristiriidaton sointimaailma

  Samuelssonin ristiriidaton sointimaailma

  Marie Samuelssonin (s. 1956) musiikkia sisältävä uusi julkaisu keskittyy säveltäjän orkesterimusiikkiin kahden orkesterin ja kapellimestarin voimin. Eri lähteistä koostetun kokonaisuuden vanhin teos Airborne Lines and rumbles löytyy reilun kymmenen vuoden takaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua