Hyppää pääsisältöön

”Potilas on hyvässä kunnossa, mutta viini pitäisi vaihtaa veteen”

Jean Sibelius kuoli 91-vuotiaana onnellisesti vanhuuteen. Terveinä vuosinaan hän pelkäsi tauteja ja kuolemaa ja suunnitteli omaa ruumisarkkuaan. Kolmannessa osassa Sehän on Sibelius! -sarjaa tarkastellaan Sibeliuksen terveydentilaa ja hermoja. Asiantuntijoina ovat säveltäjä Kaija Saariaho, grafologi, FM Tero Asp ja lääketieteen historian dosentti Heikki S. Vuorinen.

Lääketieteen historian dosentti Heikki S. Vuorinen arvelee, että Sibelius oli aika tyypillinen sellainen ihminen, jonka mielialaan vuodenajat vaikuttivat.

Entä oliko Sibelius luulosairas?

- Yksi tulkinta on tuommoinen hysteerissävytteisyys, sanoo grafologi, FM Tero Asp tutkiessaan Suomen Kansallisarkistossa säilytettävää Sibeliuksen päiväkirjaa.

Sibeliuksen kurkkuleikkaus
Sehän on Sibelius! Sibeliuksen kurkkuleikkaus Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen sehän on sibelius
Potilas on hyvässä kunnossa, mutta viini pitäisi vaihtaa veteen.― Tohtori Klemperer

Sibelius lääkitsi hermostuneisuuttaan mm. alkoholilla. Säveltäjä Kaija Saariaho tunnistaa jännittämisen, josta Sibeliuskin kärsi.

- Suuri osa kurssitutkintoja meni aikanaan aika pipariksi, koska olin aina niin hermostunut.

Sehän on Sibelius!

Jean Sibeliusta näyttelee Kari Hevossaari ja Ainoa Cécile Orblin. Käsikirjoitus Minna Lindgren ja Piia Hirvensalo. Toimittaja Minna Lindgren. Animaatiot ja trikit Kirsi Kukkurainen. Kuvaus Petteri Lappalainen ja Jaakko Siiskonen. Äänitys Pekka Pylkkö ja Matti Seppänen. Leikkaus ja kuvankäsittely Teemu Kokkonen. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Sibeliuksen peruukki Guy Hellström. Tuotantokoordinaattori Sanna Ovaska. Ohjaaja Piia Hirvensalo. Tuottaja Katri Henriksson. Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde 2015.

Yle Teema torstaina 8.10. klo 21
Yle TV1 torstaina 29.10. klo 19.50

Lue lisää

Kommentit
  • Traumatisoitunut kuoronjohtaja Heikki Klemetti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.

    Kuoronjohtaja Heikki Klemetillä oli tapana ärjyä laulajilleen tukka pörrössä ja silmät kiiluen. Ääri-isänmaallinen Klemetti innostui 1930-luvulla lapuanliikkeestä ja IKL:stä. Hän julkaisi monet muistelmat, mutta vaikeni visusti nuoruutensa traumaattisista tapahtumista, jotka selittävät hänen hillitöntä käytöstään ja poliittisia mielipiteitään.

  • Sopraano Soile Isokosken Tuhkimo-tarina – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 14. helmikuuta!

    Helmikuun 14. päivänä syntyneelle sopraano Soile Isokoskelle laulajaksi ryhtyminen ei ollut mitenkään itsestään selvää. Soile haaveili tuomarin urasta, valmistui merkonomiksi ja sai töitä postista. Laulunopettaja toisensa perään kannusti häntä kuitenkin lauluopintoihin. Lappeenrannan laulukilpailuissa 1987 laulajatar singahti täydestä tuntemattomuudesta kirkkaaksi tähdeksi laulutaivaalle - ja loppu onkin historiaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua