Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Oletko naapuria parempi kuski?

Prisma Studio, yle tv1
Prisma Studio testasi, kuinka helppoa tai vaikeaa on tunnistaa tietty ihminen monen ihmisen joukosta. Prisma Studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 14.10.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 16.10. klo 5.55 ja Yle Teema sunnuntaina 18.10. klo 14.00
Yle Areenassa 30 päivää

Oletko sinä parempi kuski kuin naapurisi? Arvioi itseäsi asteikolla yhdestä kymmeneen, kuinka mukava ihminen olet.

Vaikka se onkin tilastollinen ja matemaattinen mahdottomuus, me kaikki olemme keskivertoa parempia – omasta mielestämme.

Ihmisten taipumus pitää itseään keskivertoa luovempana, kauniimpana ja ylipäätään fiksumpana, on tutkijoiden mukaan hyvä asia. Myönteinen suhtautuminen omiin luonteenpiirteisiin ja ominaisuuksiin auttaa ehkäisemään jopa masennusta.

Kuinka luotettava silminnäkijä olet?

Kuvittele, että joutuisit rikoksen silminnäkijäksi. Poliisit saapuisivat paikalle ja joutuisit kuvailemaan epäiltyä henkilöä. Kuinka tarkkaan pystyisit kertomaan, miltä tekijä näytti ja mitä hänellä oli päällään.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kasvojen tunnistaminen on meille vaikeaa, kun etäisyys kohteeseen on yli 15 metriä. Alamme sekoittaa erityisesti kasvojen yksityiskohtia.

Prisma Studio testasi, miten muistimme ja havaitsemisemme oikein toimii. Kuinka helppoa, tai itse asiassa vaikeaa on tunnistaa tietty ihminen monen ihmisen joukosta?

Katso kissaa, mitä näet? Entä mitä näkee tietokone?

Oletko koskaan miettinyt miltä kissa näyttää? Tietokoneelle tehtävä on ihmiseen verrattuna monimutkaisempi, onhan kissojen kirjo melkoinen. On isoja kissoja, pieniä kissoja, pitkäkarvaisia ja karvattomia. On viirullisia, valkoisia ja vihaisia kissoja.

Miten ihmeessä kone voisi ymmärtää, että kyse on juuri kissasta.

Pari vuotta sitten Googlen tutkijat ohjelmoivat ihmeellisen oppivan tekoälyn. Ohjelmalle syötettiin kuvia, joista se oppi hahmottamaan maailmaa aivan uudella tavalla. Yksi asia, jonka ohjelma oppi tunnistamaan oli kissan kasvot. Kissan tunnistaminen on vain yksi askel siihen, että tekoäly hahmottaa maailmaa kuvina. Mitä muuta se vielä mahdollistakaan?

Prisma Studion juontaa toimittaja Marjo Harju. Mukana ovat myös vakiovieraat Lauri Reuter, Sini Merikallio, Elina Hiltunen ja Jukka Häkkinen.

Kommentit