Hyppää pääsisältöön

Sähköisessä harjoituskokeessa ei hermoiltu

Lyseonpuiston lukion liikuntasali muuttui johtoviidakoksi. Kuva: Jenni Honkanen/Yle

Ylioppilaskokeiden sähköistyminen tuntuu pelottavan eniten niitä, joiden elämään koe ei vaikuta mitenkään. Rovaniemen Lyseonpuiston lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat ottivat rennosti valtakunnallisessa sähköisen ylioppilaskokeen harjoituskokeessa. Myös opettajilla on piuhat käsissä.

Perjantaina Lyseonpuiston lukiossa äidinkielen harjoituskokeeseen osallistuivat ensimmäisen vuosikurssin 30 opiskelijaa.

Kokeen alkaessa nuoret istuvat läppäriensä takana rennosti nojaillen kuin odottaisivat kissavideon latautumista. Kaksi poikaa vieressäni yllyttävät toisiaan irroittamaan USB-tikun tietokoneesta. Välineet muuttuvat, elämä ei.

Ensimmäisen vartin ajan käsiä nousee tasaisin väliajoin, mutta sen jälkeen opiskelijat syventyvät aineistojensa pariin.

Opiskelijoiden alkaessa suunnitella esseevastauksiaan lähes kaikki kaivoivat esiin kynän ja paperia. Teknologian tuomista mahdollisuuksista huolimatta tutut ja turvalliset työvälineet eivät olleet vielä korvattavissa. Kömpelö kirjoitusalusta ei mahdollista ajatuskartan piirtämistä.

Kokeessa on paljon perinteistä kirjallista aineistoa, mutta uuden ulottuvuuden tuovat videomateriaalit. Lisäksi niihin tarvittavat kuulokkeet toimivat kokeessa hyvinä korvatulppina.

Kokeeseen osallistuneet Arttu Konstenius ja Aapo Kiviniemi ovat molemmat sitä mieltä, että kokeiden sähköistyminen on hyvä asia.

Koeympäristö on yksinkertainen, eikä sen käyttäminen vaadi teknisiä taikatemppuja. Huoli siitä, että huomio kiinnittyisi sisällön sijasta tekniikan hallintaan oli turhaa. Samaa mieltä olivat oppilaat kokeen jälkeen.

Konstenius ja Kiviniemi kertovat kirjoittavansa mieluummin koneella, koska se on nopeampaa eikä väsytä kättä. Myös tekstin muokkaaminen onnistuu koneella helposti.

– On oikeastaan aika hyvä, että äikkä ja matikka on ne aineet, jotka saa itse kirjoittaa vielä perinteisesti. Reaalin kohdalla ei ole niin väliä kummalla sen tekee, toteaa Konstenius.

Erityisesti matematiikan kirjoittaminen sähköisesti mietityttää poikia.

Lyseonpuiston lukion äidinkielenopettaja Hanna Huhtinen kuitenkin muistuttaa, etteivät kaikki opiskelijat ole yo-kokeiden sähköistymisestä yhtä innoissaan. Osa pitää käsinkirjoittamisen taitoa todella tärkeänä. On myös oppilaita, jotka ovat tietoisesti valinneet esimerkiksi elävänsä ilman älypuhelimia ja heidän valintaansa tulee kunnioittaa.

Huhtinen on tyytyväinen harjoitukseen. Hänestä parasta olivat rauhalliset, rohkeat ja teknisesti taitavat opiskelijat.

– Opiskelijoiden ei kuulu stressata koejärjestelyistä. Se on meidän tehtävämme. Heidän tulee pystyä keskittymään rauhassa kokeeseen, sanoo Huhtinen.

Rehtori Jorma Hämäläinen kertoo, että lukiossa on järjestetty jo useita sähköisiä kurssikokeita.

 Heti kun ensimmäiset Abitti-järjestelmät tulivat järjestimme koulutuspäivän ja  otimme sen käyttöön. Kohti sähköistymistä on menty ja kehitystä on tapahtunut, kertoo Hämäläinen.

Rehtori korostaa koulujen vastuuta yo-kokeiden sähköistymisessä. Valtakunnallisten harjoitusten lisäksi on treenattava itsenäisesti, jotta koejärjestelyistä ja koetilanteesta tulee rutiinia. Seuraavaksi Hämäläinen haluaa järjestää kokeen, jossa opettajat pääsevät testaamaan sähköistä koeympäristöä oppilaiden paikalta.

Ensimmäiseen viralliseen ylioppilaskokeeseen on vuosi aikaa. Kehitettävää on, mutta harjoitus oli onnistunut. Myös teknisiä haasteita tuli vastaan, mutta niistä selvittiin. Jokainen suoritti kokeensa loppuun asti onnistuneesti.

Paitsi kokeeseen osallistunut toimittaja. Minun kokeeni keskeytettiin testitarkoituksella. Olin melko helpottunut, sillä en kyennyt edes valitsemaan aihetta kolmen tunnin aikana.

Toimittaja: Jenni Honkanen

Artikkelit