Hyppää pääsisältöön

Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista

Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista (The Possibilities Are Endless). Kuva dokumenttielokuvasta.
Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista. Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista (The Possibilities Are Endless). Kuva dokumenttielokuvasta. the possibilities are endless

"The possibilities are endless": elokuva musiikintekijän pitkästä matkasta takaisin musiikin pariin.

The Possibilities Are Endless eli Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista on ainutlaatuinen, muodoltaan poikkeuksellisen kunnianhimoinen dokumenttielokuva. Se kertoo A Girl Like You -hitistä tunnetun laulaja-kitaristi Edwyn Collinsin hitaasta paluusta elämään ja musiikkiin massiivisen aivoverenvuodon jälkeen.

Elokuva hylkää musiikkielokuvien ja toipumistarinoiden kerronnalliset kliseet ja vie katsojat Collinsin sisäiseen maailmaan, jossa muistot, kuvat, äänet, puhe ja musiikki vähitellen nousevat ja järjestyvät pimeyden ja kaaoksen keskeltä.

Tämän elokuvan edessä kannattaa rauhoittua kuulemaan, näkemään, aistimaan.

Edward Lovelacen ja James Hallin ohjaama The Possibilities Are Endless on elokuvana väkevää todistusta musiikin merkityksestä, mutta se kertoo myös rakkauden voimasta. Tarinan toinen päähenkilö on Collinsin vaimo Grace Maxwell.

Suomenkielisen nimensä mukaisesti elokuva osoittaa, että kaikki on mahdollista. Helppoa elämä ei tosin ole, eikä Collinsin halvauksen jälkeen hokema lause "the possibilities are endless" tunnu rajattomalta vaan loputtomalta, kun sen kuulee 80 kertaa päivässä, kuten Grace Maxwell lempeästi toteaa.

Mutta tarina jatkuu, ja elokuva päättyy valoon. Sekä musiikkiin.

Edwyn Collins (s. 1959) on skotlantilainen laulaja-lauluntekijä. 1980-luvulla hän johti postpunk-yhtyettä Orange Juice, jonka suurin hitti oli Rip It Up. Orange Juice on niitä bändejä, joiden vaikutus muihin bändeihin oli paljon omaa menestystä suurempi, Teenage Fanclubista Belle And Sebastianiin.

Edwyn Collinsin suurin menestys tuli sooloartistina 1990-luvun puolivälissä. Hänen pohjoista soulia sykkivä laulunsa A Girl Like You oli maailmanlaajuinen hitti vuonna 1995, myös Suomessa.

  • Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista (The Possibilities Are Endless), Britannia 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Edward Lovelace ja James Hall.

Elokuva sai Suomen-ensi-iltansa Teemalla syksyllä 2015.
Uusintaesitys Teemalla 17.2.2017 klo 22.40, Areenassa 7 päivää.

Juttuun on päivitetty uusintatiedot 14.2.2017.

Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista (The Possibilities Are Endless). Kuva dokumenttielokuvasta.
Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista (The Possibilities Are Endless). Kuva dokumenttielokuvasta. edwyn collins: kaikki on mahdollista

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa