Hyppää pääsisältöön

Homeen uhrit: ”Kun luulet, että olet pohjalla, se on vasta välipohja”

Kanarialinnut-dokumenttielokuvan päähenkilöt kertovat millaista on elää kun menee sekä terveys että omaisuus. "Ei ole toiveita hautaankaan päästä puhtoisena. Me olemme merkittyä kansaa", pohtii dokumentissa Päivi.

Dokumenttiprojekti Kanarialinnut Susanna Puhakka Mika Kalmi
Dokumenttiprojekti Kanarialinnut Susanna Puhakka Mika Kalmi Kuva: Yle / Jari Kokko dokumenttiprojekti kanarialinnut susanna puhakka mika kalmi

Susanna Puhakka (s. 1984) ja Mika Kalmi (s. 1974), Oulu

Välillä ei tiedä pitäisko mennä kirkkoon vai pitäisko mennä baariin vai pitäisko mennä mielisairaalaan.

Susanna Puhakka on koulutukseltaan tekstiili- ja vaatetusalan artesaani. Stylistin opinnot Kajaanissa keskeytyivät altistuksen takia. Opiskelija-asunto oli homeessa.

Seurasi muuttokierre homeisesta asunnosta toiseen. Susannan terveys romahti ja hän tuli allergiseksi lähes kaikelle. Hän ei sietänyt edes allergialääkkeitä.

- Lääkärit epäili oireiden olevan psykosomaattisia, mutta brick-testit osoittavat allergiat todellisiksi. Sussu ei voinut käyttää vaatteita, eikä syodä juuri mitään, ei edes allergialääkkeitä. Meillä ei voinut olla mitään huonekaluja, Mika sanoo.

Mika Kalmi on muusikko, joka on tehnyt uransa gospel-musiikin saralla. Altistumisen vuoksi keikkailu ja laulaminen ollut mahdotonta vuoden 2006 jälkeen. Nyt on alkamassa yritys palata musiikin pariin.

- Sairastuminen sisäilmaongelmiin ei oo ainoastaan niitä oireita ja asioita, vaan se on myos sellasta itsensä kadottamista, kun oikein pahasti sairastuu, että ei sitä sitten aina edes tunne kuka on.

Susannan ja Mikan eristäytyminen ulkopuolisesta maailmasta on kestänyt vuosia.

Elämä on ollut selviytymistaistelua päivä kerrallaan. Herkkä ja taiteellisesti lahjakas Susanna on yrittänyt pysyä järjissään maalaamalla ja haaveilemalla kuvataiteilijuudesta ja ensimmäisestä näyttelystä.

Kuuteen vuoteen Susanna ei ole poistunut Oulusta, eikä juuri asunnostakaan. Nyt on jotain tapahtumassa.

- Välillä ei tiedä pitäisko mennä kirkkoon vai pitäisko mennä baariin vai pitäisko mennä mielisairaalaan. Vaikea valita.

Päivi Luomala Dokumenttiprojekti Kanarialinnut
Päivi Luomala Dokumenttiprojekti Kanarialinnut Kuva: Yle / Jari Kokko päivi luomala

Päivi Luomala, Pihtipudas

Me olemme merkittyä kansaa.

Päivi Luomala aloitti työterveyshoitajana Pihtiputaan terveyskeskuksessa, jossa myöhemmin todettiin pahoja kosteusvaurioita. 1990-luvun lopusta lähtien Päivillä on todettu uusi sairaus lähes joka vuosi, mutta Päivi sinnitteli eteenpäin.

Päivi luettelee elämänsä listaa:
- Vuosina 2000-2002 kolme keskenmenoa. 2005 refluksitauti ja haavauma vatsassa. 2006 rajut silmäoireet, sjogrenin syndrooma. 2007 Infektiokierre: korvatulehduksia, keuhkoputekentulehduksia, virtsatientulehduksia, keuhkoputekentulehduksia, poskiontelontulehduksia, rintatulehduksia, 21 antibioottikuuria 1,5 vuodessa. 2008 astma. 2009 uniapnea, kilpirauhasen vajaatoiminta...

Lopulta hän joutui jättämään rakkaan työnsä ja toimii nyt sukutilansa, Luomalan, emäntänä ja neljän hoitolapsen perhepäivähoitajana. Tilaan kuuluu noin 30 hevosta, 9 hehtaaria peltoa ja 100 hehtaaria metsää.

Perhepiiriin kuuluu aviomiehen lisäksi vaihteleva määrä lapsia, lapsenlapsia, sukulaisia, tilan väkeä ja satunnaisia vierailijoita.

- Puoliintumisajat on niillä toksiineilla pitkät. Ei ole toiveita hautaankaan päästä puhtoisena. Me olemme merkittyä kansaa.

Työnsä ohella Päivi pyörittää emäntänä tilan arkea ruuanlaittoineen ja siivouksineen. Hevosista, bensankärystä, ulkohomeista ja siitepölyistä, oljista saatavat altisteet vaikeuttavat olemista, mutta muita vaihtoehtoja ei juurikaan ole.

Henkireikänä on jooga, jota Päivi käy kerran viikossa ohjaamassa. Haaveena on vetäytyä joogina vuorelle mietiskelemään tai saada joskus edes vähän omaa aikaa, jotta jaksaisi seuraavan päivän.

Pekka Mustonen Dokumenttiprojekti Kanarialinnut
Pekka Mustonen Dokumenttiprojekti Kanarialinnut Kuva: Yle / Jari Kokko dokumenttiprojekti kanarialinnut pekka mustonen

Pekka Mustonen (s. 1957), Jyväskylä

Ei me syyllistä kaivattu, vaan sitä, että joku olis kantanut hänelle kuuluvan vastuun.

Jyväskyläläinen rikosylikomisario työskenteli poliisina 30 vuotta, kunnes sairastui Jyväskylän uudessa poliisitalossa. Esimiesten taholta hän kohtasi pelkästään vähättelyä ja leimaamista.

Pekka menetti homeen takia työnsä, terveytensä, sosiaalisen elämänsä.

- Ei me syyllistä kaivattu, vaan sitä, että joku olis kantanut hänelle kuuluvan vastuun siitä, että kukaan ei enää sairastu talossa, jonka kaikki tietää saastuneeksi.

Sairautensa vuoksi, altisteita välttääkseen hän joutui eristäytymään kotiinsa. Pekan ”Bermudan kolmio” kattaa kodin lisäksi ruokakaupan ja kuntosalin. Pitkittyvät astman pahenemiset ja niiden hoitoon syötävä kortisoni uhkaavat jo Pekan henkeä.

- Kun luulet, että olet pohjalla, niin muista, että se on vasta välipohja.

Pahinta on kuitenkin yksinäisyys, sosiaalisen elämän rajoittuneisuus, tyhjät iltapäivät olohuoneen sohvalla, sairauden aiheuttamat rajoitukset olla mukana lasten elämässä ja uhraukset, joita vaimo joutuu tekemään.

Vaimon, perheen ja hurtin huumorin lisäksi Pekkaa pitää pinnalla bodaus. Hän tähtäimessä on kehonrakennuksen SM-kisat 60-vuotiaden sarjassa, mutta kestääkö terveys.

Katja Minkkinen Dokumenttiprojekti Kanarialinnut
Katja Minkkinen Dokumenttiprojekti Kanarialinnut Kuva: Yle / Jari Kokko dokumenttiprojekti kanarialinnut katja minkkinen

Katja Minkkinen (s. 1975), Jyväskylä

Ihmiset on täysin heitteillä.

Liiketalouden tradenomi Katja Minkkinen on ollut työkyvytön vuodesta 2009 alkaen. Katja alkoi oireilemaan työpaikallaan vuonna 2007. Kun ensimmäiset todisteet homevauriosta tulivat, hänet irtisanottiin välittömästi.

Kotona oleskelemalla vointi parani hieman, kunnes epäonnistunut kylpyhuoneremontti kesällä 2010 romahdutti terveyden totaalisesti. Samalla meni myös koko omaisuus.

- Tilan omistaja kävi uhkailemaan. Ihan nyrkillä uhkas päin naamaa, että sinä et tänne tule. Uhkailivat minua erottamisella, ulkoistamisella. Jätät nyt tän homman tähän tai sinut ulkoistetaan.

Katjan missiona on sisäilmasairaiden aseman parantaminen. Samalla aktivismi on Katjan pelastusrengas. Se tekee sairauden rajoittamasta elämästä mielekkäämpää. Hän perusti vuonna 2011 Facebookiin Sisäilmasta sairastuneille –sivun, jonne hän kerätään tietoa sisäilmaongelmista ja on Sisäilmastasairastuneet ry:n puheenjohtaja.

Tämän lisäksi hän ajaa sairastuneiden asia muun muassa ammattiliitto Pron edustajiston jäsenenä.

- Siitä lähtien ollaan kehitelty ajatusta eräänlaisesta homesairaiden turvatalosta. Samaan tapaan kuin esimerkiksi väkivallan uhreille tai päihderiippuvaisille on omat turvatalot. Tällästä palvelua ei tarjoa kukaan. Ihmiset on täysin heitteillä.

Katjan suurena unelmana on saada rakennettua sisäilmasairaille soveltuvia puhtaita asuntoja, joissa sairastuneet vakituisen asumisen lisäksi voisivat olla akuutissa tilanteessa evakossa. Kun oireet iskevät, tärkeintä on päästä heti pois puhtaisiin tiloihin, jotta pahemmilta seuraamuksilta vältyttäisiin. Valitettavasti suuressa osassa Suomen asuntokantaa on jonkinasteisia ongelmia.

Sadattuhannet suomalaiset altistuvat päivittäin home- ja kosteusvauriomikrobeille. Osa heistä sairastuu, jotkut erittäin vakavasti. Ennen vanhaan kanarialinnut suljettiin häkkiin ja vietiin alas kaivokseen. Kun lintu alkoi voida huonosti, tiedettiin, että ilma on myrkyllistä. Nykyajan kanarialinnut joutuvat häkkiin vasta sen jälkeen, kun ovat sairastuneet.

Jari Kokko
dokumentin ohjaaja

Dokumenttiprojekti: Kanarialinnut Yle Areenassa.

LUE miten dokumentin aihe löytyi ohjaaja Jari Kokon kotoa, kun hänen vaimonsa sai homeoireita.

LUE mitä Kanarialinnut-dokumentin päähenkilöille kuuluu nyt.

Kommentit