Hyppää pääsisältöön

Juhana Vartiainen Eduskunta III:sta: ”Kaipasin enemmän verta, hikeä ja eläimiin sekaantumista”

Juhan Vartiainen katsomassa Ryhmäteatteri Eduskunta 3 -näytelmää syksy 2015
Juhana Vartiainen Juhan Vartiainen katsomassa Ryhmäteatteri Eduskunta 3 -näytelmää syksy 2015 Kuva: Yle / Anu Heikkinen eduskunta 3

Kulttuuricocktail vei kansanedustaja Juhana Vartiaisen katsomaan Ryhmäteatterin Eduskunta III –näytelmää. Mitä demareista kokoomukseen loikannut kansanedustaja sanoo hallituksen linjaa voimalla röykyttävästä esityksestä?

Juhana Vartiainen ei odota esitykseltä kovin paljon. Hän ei pidä ohjaaja Susanna Kuparisen manikealaista hyvä –paha –asetelmaa kovin hedelmällisenä lähtökohtana, koska asiat ovat kuitenkin todellisuudessa paljon monimutkaisempia. Kansanedustajan pitkät päivät vievät myös veronsa ja hän pelkää nukahtavansa kesken kolme ja puolituntisen esityksen.

- Toivon, että nauran edes kerran esityksen aikana.

Olli Rehnin ”spookyt” silmät naurattivat

Juhana Vartiainen ei nukahda esityksen aikana, eikä katso kännykkäänsä kuin muutaman kerran. Sitä paitsi hän nauraa ainakin neljä kertaa ääneen. Esimerkiksi siinä kohdassa, kun Susanna Kuparinen ja Jari Hanska haastattelevat europarlamentaarikko Olli Rehniä Suomi-Areenalla Porissa kesällä 2014. Rehnin silmät esitetään hidastetussa lähikuvassa niin, että näyttää siltä kuin känninen peto olisi päässyt irti.

- Ne Olli Rehnin hirviömäisen isot silmät olivat ihan spookyt.

Juhana Vartiaista kyllä vähän harmittaa, että kohtaus nauratti häntä, sillä hänen mielestään Olli Rehniä ja Erkki Liikasta pahoinpideltiin teatterin keinoin. He eivät tienneet, mihin materiaalia käytetään, ja Susanna Kuparinen rikkoi Vartiaisen mukaan kaikkia etiikan sääntöjä esittäessään heidät tuollaisessa valossa. Erkki Liikanen kuvataan esityksessä arvonsa myyneenä demarina, joka vain fiilistelee kalansaaliillaan päästyään itse vihreämmälle oksalle.

Yksi näytelmän hyvistä hahmoista on Kreikan entinen valtiovarainministeri Yanis Varoufakis, jota Susanna Kuparinen oli haastatellut. Haastattelu kulkee koko näytelmän läpi punaisena lankana. Juhana Vartiaisen mukaan Varoufakiksen kommentit olisivat mielekkäitä, jos koko euroalue olisi yksi kansantalous, sillä olisi yksi hallitus ja oma budjetti. Mutta euroalueella ei ole sellaisia instituutioita, jotka mahdollistaisivat toisenlaisen finanssipolitiikan, Vartiainen toteaa.

Suomalaiset kaipaavat oikeamielistä majesteettia

Juhana Vartiaisen mukaan Eduskunta III –näytelmä onnistui paikoin mediakritiikissään. Risto Uimosen kirjoittamalle Juha Sipilän vaalikirjalle nauretaan esityksessä. Vartiaisen mukaan osa mediasta palvoi Juha Sipilää kritiikittömästi vaalien alla.

- Onhan se kyllä erikoista ja hassua, kun julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja tekee imartelukirjan yhden puolueen puheenjohtajasta.

Nyt Juha Sipilä on kyllä saanut kritiikkiä. On toki vain hyvä että Sipilä joutuu viemään hallitusta eteenpäin kansansuosion pohjalta, Juhana Vartiainen sanoo. Toinen poliitikko, jota media Vartiaisen mukaan kohtelee silkkihansikkain, on presidentti Sauli Niinistö.

- Journalistit päästävät hänet tolkuttoman vähällä, eivätkä kohdista häneen sellaista kriittistä kurmuutusta kuin muihin politiikkoihin.

Näytelmä luottaa siihen, että ihmiset ovat samaa mieltä Kuparisen kanssa

Juhana Vartiaisen mukaan esitys oli kaiken kaikkiaan hänen makuunsa liian kesy. Hän olisi kaivannut enemmän turkkalaista meininkiä: verta, hikeä ja eläimiin sekaantumista. Hänen mukaansa koko näytelmän idea perustuu siihen, että ihmiset jakavat Susanna Kuparisen ja hänen työryhmänsä analyysin Suomen taloustilanteesta.

- Minun näkökulmastani analyysi on karnevalistista hölynpölyä.

Näytelmä nojaa Juhana Vartiaisen mukaan siihen ajatukseen, että kaikki julkisen talouden kiristäminen perustuu tyhmyyteen ja pahaan tahtoon. Vartiaisen mukaan ongelmat johtuvat väestön ikääntymisestä. Vaikka ollaan vauraampia kuin aikaisemmin, niin väestön ikärakenteen muuttuessa julkinen talous väistämättä kriisiytyy.

Juhana Vartiaisen mukaan se poliittinen tilanne, johon näytelmä pureutuu, on hyvin looginen seuraus siitä, mitä tapahtuu kun ikääntymiseen ei varauduta. Nokian nousukauden aikana ikääntymisraportit sivuutettiin.

- Esimerkiksi Ruotsissa ikääntymisen tuomiin taloushaasteisiin on varauduttu paremmin ja ongelma tulee heillä vasta ensi vuosikymmenellä ja lievempänä, analysoi Juhana Vartiainen.

Juhana Vartiainen vertaa esitystä antiikin ajoista lähtien esitettyihin näytelmiin, jossa kerran vuodessa valtasuhteet käännetään nurin. Köyhät saavat olla keisareita ja keisareita pilkataan. Näytelmä on Juhana Vartiaisen mielestä protesti, eikä siinä tarvitsekaan olla kaikki yksityiskohdat paikallaan.

Kommentit